Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Z libereckého vrcholu na fribourské dno, Birnera čeká perný závěr sezony

Praha – Zatímco loni slavil útočník Michal Birner v české extralize mistrovský titul s Libercem, letos jej čeká v barvách švýcarského Fribourgu tuhý boj o záchranu. I proto si váží pozvánky do národního týmu. V září si zahrál na Světovém poháru v Torontu a poprvé od prestižního turnaje znovu obleče reprezentační dres na Švédských hrách v Göteborgu. Přímé přenosy sledujte na ČT sport a webu ctsport.cz.

Michal Birner
zdroj: ZUMA autor: Ludvig Thunman

Fribourg, kde patří s Romanem Červenkou a Švýcarem Julienem Sprungerem v prvním útoku k hlavním tahounům, je v lize poslední. Před důležitou částí klubové sezony však nad pozvánkou do reprezentace neváhal. "Telefonovali mi, jak se k tomu stavím. Jestli v situaci, jaká tam je, budu moci přijet. Já jsem řekl, že prostě chci. Těším se na to jako na každý jiný zápas v nároďáku," řekl Birner.

Do švýcarské NLA zamířil na začátku listopadu po předčasném konci angažmá v ruském Čeljabinsku. Zařadil se do útoku k Červenkovi, ale přestože elitní formace pravidelně boduje, zůstává v týmu osamocena. "Kdyby ty výkony byly ještě lepší, tak nebudeme tam, kde jsme. Jsme tam jako cizinci od toho, abychom mužstvo táhli. I když se snažíme, co můžeme, tak to bohužel zatím nikam nevede," pokračoval rodák z Litoměřic.

Je nám líto, video expirovalo.
Česká hokejová reprezentace se sešla před Švédskými hrami

Už když do Fribourgu přicházel, bylo jasné, že sezona nebude snadná. "Bavil jsem se o tom i s Romanem (Červenkou, pozn. autora) a on mi popisoval situaci. Tým potenciál má. Ale bohužel za tu dobu, co tam jsem, jsme odehráli možná tři nebo čtyři zápasy plných šedesát minut tak, jak chceme. Dokážeme odehrát padesát nebo pětapadesát minut neskutečný hokej, pak najednou zkolabujeme a prohrajeme," hodnotil třicetiletý útočník.

Musí se vyrovnávat se situací, na kterou nebyl v posledních sezonách zvyklý. "Hrál jsem teď v týmech, které byly nahoře, a výhry se sbíraly celkem snadno. Teď když vyhrajeme, tak je to fakt úžasný pocit. Když máte sérii pěti, šesti, sedmi zápasů bez vítězství, tak to bývá na psychiku těžké," podotkl Birner.

Jako konzultant vypomáhá ve Fribourgu bývalý trenér ruské reprezentace Vjačeslav Bykov. "Hlavně se stará o naši přesilovkovou lajnu. Přesilovky nám šly výborně, ale pak to nějak odešlo. Sláva přišel s nějakými nápady a během posledních zápasů už to bylo vidět. Fakt ví, o čem mluví. Takový cit pro hokej jen tak někdo nemá," komentoval práci legendy.

Všichni teď podle něj napnou síly k záchraně. "Pořád jsme se bavili, jak se tomu vyhneme, ale teď už je na čase si přiznat realitu, že nás to nemine. Je jedno, jestli skončíme poslední, nebo předposlední. Dva týmy si zahrají o to, kdo půjde do baráže. Pro nás to bude jako utkání o titul. Musíme se naladit tak, abychom sérii vyhráli a do baráže nešli." 

Podobně těžkou sezonu prožil před šesti lety v TPS Turku. "Rok předtím jsme vyhráli titul a pak jsme málem šli do baráže. Tam se snad dvakrát nebo třikrát vyhodili trenéři, pořád se dělaly velké změny, nakonec se sezona zachránila až v posledním zápase. Já jsem tenkrát na konci nehrál. Měl jsem zraněný kotník a sledoval jsem to z tribuny," vzpomínal.

Přestože prožívá s Fribourgem těžké období, rád by zůstal. "Není vůbec jednoduché se do ligy dostat. Je tam omezený počet cizinců a strašný tlak. Chce tam hrát plno Kanaďanů, je trend brát výborné Švédy, kteří se třeba vrací z KHL. Zatím jsme se o ničem nebavili, máme teď jiné starosti. Ale odcházet by se mi nechtělo," zakončil Birner.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články