Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Z extraligy by se dva roky nemělo sestupovat, soutěž se může rozrůst až na šestnáct týmů

Extraligové týmy by se následující dva roky nemusely bát bojů o záchranu. Pokud kluby schválí návrh vedení Českého svazu ledního hokeje, z extraligy se v příštích dvou sezonách nebude sestupovat. Cílem je dát klubům ochranu a více klidu v nejisté situaci v souvislosti s probíhající pandemií koronaviru. Naopak postup pro vítěze první ligy zůstane zachován. Více informací nabídne rozhovor s Josefem Řezníčkem v rámci vyhlášení ankety Hokejista sezony. Přímý přenos sledujte na ČT sport od 21:10.

Utkání Litvínov – Kladno
zdroj: ČTK autor: Hájek Ondřej

V sezoně 2022–2023 by tak mohla mít extraliga šestnáct účastníků. Třetí sezonu z navrhovaného čtyřletého plánu by o soutěž níž spadly dva nejhorší týmy přímo a další klub by hrál baráž s vítězem první ligy.

Čtvrtou sezonu by pak extraliga pokračovala se 14 týmy s tím, že nejhorší tým soutěže by se v baráži utkal o příslušnost k extralize s nejlepším týmem druhé nejvyšší soutěže.

"Jsem zásadně proti uzavírání soutěže, ale tato situace je skutečně mimořádná. Další dopady současné situace se dají jen velmi těžko predikovat," uvedl ředitel extraligy Josef Řezníček.

"Není jisté, že extraliga začne opravdu 18. září. Mohlo by se také stát, že by se soutěž přerušila a poté třeba i zrušila v polovině ročníku, a pak by bylo složité řešit, kdo sestoupí," dodal Řezníček.

V průběhu poslední sezony už se o uzavření extraligy mluvilo, ale změna systému byla vedením soutěže odmítnuta. Nakonec ale především kvůli ekonomické situaci dojde ke kompromisu.

Kluby získají jistotu extraligy na dva roky, aniž by se soutěž uzavřela. "Následující dva roky slouží k tomu, aby se kluby vzpamatovaly, stabilizovaly a ochránily se investice. I po jednání s marketingovými partnery soutěže netušíme, jak bude situace vypadat dál," vysvětlil Řezníček.

Svazový návrh ovšem naráží na už tak nabitou termínovou listinu, která by v dalších dvou letech potřebovala pro základní část osm hracích dnů navíc.

"Pro druhou sezonu zvažujeme i alternativní možnosti. Buď rozdělit soutěž na dvě skupiny, čímž bychom dva termíny ušetřili, nebo hrát jako Finové i o reprezentačních přestávkách. Mistrovství světa by se v následujících letech mělo posunout v kalendáři o týden dál, pro nás to ale nehraje roli. Nemůžeme se dostat za 30. duben, kdy oficiálně končí sezona a hráčské smlouvy," objasnil Řezníček.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články