Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Vznikla Česká asociace hokejistů, povedou jí Černošek a Haindlová

Praha - Zájmy extraligových hráčů bude nově hájit nezisková organizace Česká asociace hokejistů (CAIHP), která chce být rovnocenným partnerem v jednání s Českým svazem ledního hokeje a Asociací profesionálních klubů. Předešlé dva pokusy o fungující hráčské odbory v tuzemsku ztroskotaly, ale za současný projekt se postavili všichni hráči nejvyšší soutěže.

Česká asociace hokejistů a její členi - Marek Černošek, místopředsedkyně Markéta Haindlová, Jaroslav Bednář a Martin Ručinský (zprava)
zdroj: ČTK autor: Zbyněk Stanislav

"Je to pro nás hodně důležitý den, začíná nová éra a spuštění asociace je velkou nutností. Funguje všude v Evropě i na světě, u nás chyběla. Proto jsem se rozhodl s pomocí kolegů a kamarádů dát ji dohromady a rozjíždíme to," řekl předseda CAIHP Marek Černošek, obránce Kladna.

O služby asociace zaznamenal Černošek zájem při jednání s hráči ve všech klubech. "Důležité je, že všichni mají zájem. Byl strašák dvou předešlých pokusů, ale snažil jsem se všem vysvětlit, že to bylo nedůsledností lidí, kteří to dělali," doplnil Černošek.

Černošek o podpoře z řad hráčů:

CAIHP bude hájit zájmy hráčů po právní stránce, zajišťovat finanční servis pro případ jakýchkoliv problémů. "Asociace by měla fungovat tak, že pokryje problém s klubem, v profesním i osobním životě. Další věcí bude spolupráce s komerčními partnery, z něčeho budeme muset žít a sbírat prostředky na projekty, zatím hlavně pro děti."

Místopředsedkyní je Markéta Haindlová, která působí už v hráčské asociaci fotbalistů i v mezinárodní asociaci hokejových odborů WAIPU. "Ta se snaží stabilizovat sportovní právní prostředí, ať už jde o dopingové kontroly, nebo standardní smlouvy mezi kluby a hráči," řekla Haindlová, která také neúspěšně kandidovala na post předsedkyně Fotbalové asociace ČR. Členy výkonného výboru CAIHP jsou pak Martin Ručinský, Jiří Vykoukal a Josef Voltr, ambasadorem Petr Nedvěd.

Česko ve stopách zámoří, Švýcarska nebo Ruska

Ručinský věří, že hráči v tuzemsku budou mít brzy podobný servis, jako nabízí v zámoří NHLPA. "Tam člověk věděl, že mu pomůže při jakémkoliv problému - ať právnickém, nebo zdravotním. Něco takového by mělo vzniknout tady. Do dneška zastání hráči neměli, jen svaz a APK diktovali tempo a pravidla. Hráči se musí stát rovnocenným členem. Je to v plenkách, bude se to nějak vyvíjet a snad to bude fungovat," dodal Ručinský.

Slávistický forvard Jaroslav Bednář po zkušenostech z NHL, ale i Finska, Ruska a Švýcarska také ví, že vznik fungující asociace byl nutností. "Ve Švýcarsku to mají stejně postavené jako v NHL, i v Rusku je to silná organizace, kde hráči drží při sobě. Cokoliv hráč potřebuje, tak je mu to poskytnuto," doplnil Bednář.

Za příklad ukázal, že po zavedení pravidla o nasazovaní mladých hráčů v extralize má spousta starších hráčů potíže sehnat angažmá a překážkou je pro ně nutnost zájemců zaplatit odstupné podle tabulkových hodnot. "Klub si to nemůže dovolit zaplatit. Je škoda, aby kluci, kterým není ani třicet, končili s hokejem," doplnil Bednář.

Spolupráce s APK i svazem

V nejbližší době chce CAIHP navázat spolupráci se svazem a APK. "Chceme, abychom se první rok bavili o tom, jaké jsou možnosti. A jednat o pozitivních změnách, jako jsou třeba ty tabulkové hodnoty, aby se uvolnily ruce hráčům i klubům," navázal Černošek. Chod asociace je zajištěn od partnerů, od druhého roku fungování budou členové platit příspěvky.

Dalším bodem má být pomoc hráčům, kterým třeba kluby dluží na výplatách. "Když bude případ, jak byl Lukáš Pech, tak bude mít k dispozici právní zastoupení čtyřiadvacet hodin denně, bude mluvit nejen jeho jménem, ale i jménem celé asociace. Nebude to už řešit jen on se svým agentem," použil Černošek případ Pecha, který kvůli neuhrazeným závazkům klubu rozvázal smlouvu v Karlových Varech a pak zamířil do Sparty.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články