Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Výluka by mohla brzy skončit, hokejisté prý nemají hrát v Evropě

Praha - Představitelé hráčské asociace NHLPA údajně doporučili hokejistům z kanadsko-americké soutěže, kteří momentálně působí v Evropě, aby do 23. října nehráli zápasy. Je to reakce na úterní nabídku podmínek kolektivní smlouvy ze strany majitelů klubů, která by mohla ukončit výluku NHL. Součástí návrhu je ultimátum, které vyprší právě v úterý. Potvrdil to Martin Hanzal z Phoenixu, který se zúčastnil telefonické konference mezi vedením a vybranými hráči.

NHL
zdroj: ČT24 autor: ČT24

Informaci zveřejnili zástupci Českých Budějovic, kteří chtěli poprvé do sestavy pro duel European Trophy nasadit dvojici útočníků Milana Michálka a Martina Hanzala. Proti Plzni nenastoupí ani kanadský obránce Andrew Ference. V brance Západočechů se neobjeví Fin Tuukka Rask, který ale podle původního plánu ani chytat neměl. "Kluci obdrželi doporučení, aby nehráli zápasy do 23. října, kdy by se NHLPA měla k návrhu vedení NHL vyjádřit," uvedl předseda představenstva a generální manažer Jihočechů Zdeněk Blažek.

"V současné chvíli bereme na vědomí doporučení NHLPA hráčům, aby nehráli do 23. října. Situace v zámoří je však každým dnem velice nevyzpytatelná. Budeme čekat na jakékoliv informace," uvedl budějovický sportovní manažer Petr Sailer. "Uvidíme, jak se situace bude do pátku vyvíjet. Pokud bude výluka pokračovat, všichni tři za náš klub v extralize mohou hrát," dodal Sailer.

Je nám líto, video expirovalo.
Výluka NHL by mohla brzy skončit

Představitelé hráčské asociace o nabídce majitelů jednali na telefonické konferenci v noci z úterý na středu evropského času. Hanzal byl jedním z hokejistů, kteří se jí zúčastnili. Slovenský obránce Zdeno Chára, který hájí barvy Lva Praha v Kontinentální lize, naopak k soutěžnímu zápasu na ledě Ufy podle plánu nastoupí. Kapitán Bostonu totiž doposud žádné oficiální informace nebo doporučení nedostal.

Martin Hanzal, kapitán Phoenixu:

"NHL nám dala do úterý ultimátum s tím, že když nepodepíšeme smlouvu, tak se zruší větší část sezony nebo celá." 

NHLPA proto zároveň hráčům, kteří plánovali začít svá angažmá v evropských soutěžích nebo o nich intenzivně jednali, doporučilo, aby s rozhodnutím do úterý počkali. "Když vám někdo řekne, že do úterý se rozhodne, jestli se bude hrát, tak počkáte. Je to lepší, než aby jel přes celý svět a začínal angažmá," podotkl rodák z Písku, který se již delší dobu připravuje na svou obnovenou extraligovou premiéru v Českých Budějovicích.

Hráči však se svými zástupci v odborech otázky svých angažmá primárně neřešili, projednávali nový návrh vedení soutěže. "Více se projednávala smlouva, kterou nám nabídli, než to, zda máme začít hrát, nebo ne," potvrdil Hanzal. Telefonická konference trvala téměř dvě hodiny. "Ten návrh je zajímavý, ale určitě to není finální verze, na kterou bychom se těšili a hned ji podepsali," řekl bývalý juniorský reprezentant, který se v roce 2008 představil na seniorském mistrovství světa.

Zisky by se dělily na polovinu

Vedení NHL předložilo NHLPA šestiletý návrh kolektivní smlouvy. Podle toho by si obě strany měly výnosy z ligy, které v minulé sezoně činily 3,3 miliardy dolarů (62,3 miliardy korun) a jsou hlavním bodem sváru, rozdělit rovným dílem a nezkrácená sezona s 82 zápasy by měla začít 2. listopadu. Součástí návrhu je ale i řada dalších bodů, které se hráčům nelíbí.

"Je to stejné jako v předešlém návrhu. Oni řeknou, že je to fifty fifty (50 na 50), aby za nimi stáli novináři a veřejnost, ale když nám Don Fehr (výkonný ředitel NHLPA) říkal, co tam všechno je, tak jsou tam pro nás jako hráče ohromné ztráty v prvních letech. Budeme dávat protinávrh a uvidíme, s čím přijedeme," uvedl Hanzal. "Jsou tam schované jiné věci, o kterých se v novinách vůbec nepíše," dodal.

Momentálně tak není jasné, zda se hráči z NHL představí v dalších extraligových zápasech. Již ve čtvrtek přitom měla kladenská pětice posil z NHL nastoupit v Karlových Varech, které minulý týden angažovaly kanadského obránce Andrewa MacDonalda. Další týmy i s posilami zpoza Atlantiku čekají zápasy v pátek, kdy jsou na programu další duely 13. kola domácí nejvyšší soutěže.

"Mluvil jsem s Jaromírem (Jágrem) a v tuto chvíli se nic nemění. Předpokládáme, že hráči nastoupí. Pokud by nedostal radikálně odlišnou informaci oproti těm současným, budou hráči z NHL hrát dál," řekl tiskový mluvčí Kladna Vít Heral. Kladno má na úterý 23. října naplánované třetí vystoupení v pronajaté pražské O2 areně, kterou po utkáních se Slavií a Pardubicemi opět vyprodalo. Vstupenky na duel s Kometou Brno byly v pondělí rozebrané během osmi hodin.

Jak budou postupovat další kluby a jednotliví hráči, není momentálně jasné. Podle všeho bude záležet na tom, jak se bude v příštích hodinách a dnech situace vyvíjet. Představitelé Chomutova například počítají s tím, že Michael Frolík a Milan Jurčina budou na severu Čech do oficiálního konce výluky hrát.

Pardubice, kterým vypomáhá trojice Aleš Hemský, David Krejčí a Jakub Kindl, jsou připraveny respektovat rozhodnutí samotných hráčů. "Všichni tři si určitě zavolají a zaujmou nějaké stanovisko. My jsme rádi, že je tady můžeme mít a pomohli nám. Jaké bude jejich rozhodnutí, necháme čistě na nich. Nebudeme je k žádnému rozhodnutí tlačit," uvedl sportovní manažer Petr Hemský.

Vedení NHL předložilo NHLPA šestiletý návrh kolektivní smlouvy. Podle toho by si obě strany měly výnosy z ligy, které v minulé sezoně činily 3,3 miliardy dolarů a jsou hlavním bodem sváru, rozdělit rovným dílem a nezkrácená sezona s 82 zápasy by měla začít 2. listopadu.

Donald Fehr
zdroj: AP

"Je to naše nejlepší šance zachránit kompletní základní část i play-off," uvedl komisionář ligy Gary Bettman. "Doufám, že půjde o návrh, o kterém budeme moci dále vyjednávat a pokusit se dojít ke shodě," přidal zástupce NHLPA Donald Fehr, který si vzal čas na prostudování nabízené smlouvy. NHL je ve výluce od 16. září, kdy vypršela předchozí kolektivní dohoda. Vedení soutěže poté začátkem října zrušilo první dva týdny nové sezony, která měla odstartovat minulou středu, a zástupce komisionáře ligy Bill Daly vyčíslil prozatímní ztrátu na 100 milionů dolarů.

Šéf NHLPA Fehr v dopise hráčům a agentům napsal, že poslední návrh NHL je oproti těm předchozím zlepšením, stále je však pro hokejisty značně nevýhodný. "Nová nabídka majitelů není tak drakonická jako jejich předchozí návrhy, pořád ale představuje obrovské škrty v platech hráčů a jejich smluvních právech," napsal Fehr, jenž vyčíslil ztrátu hráčů na platech na 1,6 miliardy dolarů během šesti let. "A co za to majitelé nabízejí?" zeptal se řečnicky před čtvrtečním jednáním se zástupci ligy.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články