Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv D: Sport 1975

Výborný: Nečekal jsem, že se na Spartu ještě někdy vrátím

František Výborný se po osmi letech vrací na střídačku hokejistů Sparty. Čtyřiašedesátiletý kouč, který nahradil odvolaného Jiřího Kalouse, v minulosti Pražany dovedl ke třem mistrovským titulům. S možností, že se ještě někdy vrátí na střídačku Sparty, ale už nepočítal.

František Výborný
zdroj: ČTK autor: Ondřej Hájek

"Je to hodně zvláštní. Přiznám se, že už jsem nepočítal s tím, že by se to ještě někdy mohlo stát a že se ještě postavím na sparťanskou střídačku. Co vím, tak v Boleslavi se plánovalo na domácí zápas právě se Spartou moje rozloučení s diváky, a najednou... Tímhle se to trochu oddálilo," uvedl Výborný.

Jedna z nejúspěšnějších postav historie Sparty trénovala uplynulých pět sezon Mladou Boleslav, ve středočeském klubu nyní Výborný působil jako konzultant. Teď se ale trochu nečekaně vrací do Sparty i ke koučování.

"Nepočítal jsem nejen s tím, že si ještě někdy zatrénuju ve Spartě, ale že bych ještě vůbec trénoval. Ale přijal jsem tuhle výzvu a chci Spartě pomoci, jak jen to bude možné," řekl Výborný, jenž mužstvo povede společně s asistentem Jaroslavem Nedvědem.

Je nám líto, video expirovalo.
Výborný: Za Spartu se musí bojovat víc, každý proti ní hraje naplno

Že by se mohl vrátit na Spartu, se poprvé dozvěděl ve středu, kdy mu volal majitel klubu a jeho bývalý svěřenec Petr Bříza. A věděl tak, že pokud Pražané v pátek prohrají v Litvínově, bude Kalous odvolán, což se nakonec stalo.

"Spartu jsem sledoval a fandil jí, aby vyhrála a začalo se jí dařit. To říkám upřímně. Spartě jsem vždycky fandil a i teď, když jsme byli s Petrem v kontaktu a řešili, co by se dělo v případě prohry v Litvínově, jsem mužstvu přál hlavně vítězství," podotkl Výborný, jehož nástup klub oznámil dvě hodiny po skončení zápasu.

Nabídku vrátit se přijal hlavně proto, že je sparťanským patriotem. "Přesvědčilo mě to, že se jedná o Spartu. To víte, že jsem si říkal: Ty starej blázne, co zase blbneš? Ale člověku to nedá. Byl jsem se v této sezoně na pár zápasech Sparty podívat a cítil jsem velmi přátelskou atmosféru. Bavil jsem se s některými fanoušky, které ještě znám od vidění ze svých předchozích působení tady, a cítil, že jsou pozitivní," uvedl.

S novými svěřenci se poprvé potká na nedělním tréninku. Týmu chce pomoci zlepšit výkony a posunout se v tabulce výš. Momentálně je Sparta až desátá. "Určitě nechci soudit svého předchůdce a vůbec jakoukoliv práci, co se u týmu odvedla. To mi absolutně nepřísluší. Přicházím k týmu v situaci, kdy potřebuje pozvednout a zlepšit výkony i výsledky. Všichni víme, že Sparta nevyhrává tak často, jak by měla a jak bychom chtěli. Ani herní projev nebyl takový, jak si vedení, trenéři a hlavně fanoušci představovali," uvedl Výborný.

Z tribuny i podle papírových předpokladů má podle Výborného Sparta dobrý tým. V létě se však kádr hodně změnil. "Není lehké postupně přebudovávat tým, to nejde ze dne na den. Člověk musí vědět, že nastavený směr je správný, a pak to chce čas a hlavně tvrdou práci. Nejde jen říct, že mužstvo je špatné, protože nevyhrává. Jen pohled trenéra, který je na střídačce při zápasech a vidí hráče pracovat v každodenním režimu, může být objektivní," uvedl.

Výhodou Výborného je, že Sparta hraje další zápas až v pátek v Brně, navíc na začátku listopadu bude reprezentační přestávka. Nový kouč tak bude mít čas na práci a věří, že mu pomůžou i informace od Nedvěda či sportovního manažera Michala Broše, kterého také vedl. Konkrétní cíle však nikomu slibovat nechce.

"Chceme se zvednout. Nebude to jednoduché, extraliga je zase strašně vyrovnaná a každý zápas je nadoraz. A tenhle fakt musejí hráči přijmout, každý musí udělat něco navíc, než dělal doteď. Chceme, aby diváci měli radost z hokeje a na naše zápasy se rádi vraceli. Zároveň je ale potřeba, aby i hráči chodili na zimák rádi a těšili se na tréninky a zápasy. Nejde to všechno lusknutím prstů, ale budeme se snažit," dodal Výborný.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články