Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Výborný: Hráči potřebují dostat z hlavy porážky a získat pozitivní energii

První dva tréninky ve staronové roli hlavního kouče Sparty má za sebou František Výborný. Trenérský veterán v pátek večer nahradil odvolaného Jiřího Kalouse a po nedělním spíše seznamovacím úvodním tréninku se naplno pustil s novými svěřenci do práce. Čtyřiašedesátiletý trenér, který v minulosti dovedl Pražany ke třem mistrovským titulům, věří, že se mu podaří jeho srdeční klub zvednout.

František Výborný
zdroj: ČTK autor: Radek Petrášek

"Nepřipravoval jsem si žádnou vizi, protože jsem nepočítal, že bych se na Spartu ještě někdy vrátil. Ke Spartě mám ale nějaký vztah, takže jsem se rozhodl pomoct," řekl Výborný.

Sparta je v tabulce až na desátém místě a Výborný rychle pochopil, že je potřeba zlepšit řadu činností. Například důraz, hru v předbrankových prostorech nebo rychlost.

"Myslel jsem si, že to bude lepší. Ale už tam byl posun. Doufám, že se každým dnem budeme nějak posouvat a podaří se nám určité věci zautomatizovat, a tím by se mělo zvednout i mužstvo," uvedl Výborný.

Hráči jsou ve Spartě pod větším tlakem než ve většině extraligových klubů, s tím se však podle Výborného musejí umět vyrovnat. "Je to na nich. Jsou ve Spartě, do které chtěli. Jsou zvyklí na pozice v čele a najednou jsou na pozici, která se blíží spíše opačnému pólu. Hráči potřebují dostat z hlavy, že je vše špatné, a získat pozitivní energii," vysvětlil.

Přestože zkušený kouč přezval tým v rozehrané soutěži, krátce po skončení první čtvrtiny základní části, má relativně čas na práci. Sparta si nedělní zápas proti Plzni předehrála a další utkání ji čeká až v pátek. Navíc příští týden začne reprezentační přestávka.

"Času je relativně dost, ale práce taky. Brno a Hradec jsou týmy z absolutní špičky, ale liga je vyrovnaná a my nemůžeme mít svěšené hlavy. Pro nás to musí být naopak výzva. Musíme prodat vše, na co momentálně máme," poukázal Výborný na dva duely, které Spartu čekají.

Zřejmě až v následující pauze budou Pražané řešit případné změny v kádru. "Bavíme se o tom, ale do reprezentační přestávky se určitě nic nestane," uvedl Výborný, podle nějž navíc není jisté, že případní noví hráči týmu hned pomohou. "K dispozici jsou většinou hráči, kteří nemají takovou fazonu, jak si představujete," podotkl trenér.

Výborný bude u týmu spolupracovat s asistentem Jaroslavem Nedvědem, na tréninky s mužstvem chodí i sportovní manažer Michal Broš. Oba pod jeho vedením v minulosti ve Spartě působili, což považuje za výhodu. "Oba jsou pro Spartu nadějí, že tady budou opět sparťanští trenéři, kteří tady byli léta," řekl.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články