Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Vůjtkova premiéra nevyšla, Češi ve Švédsku jasně prohráli

Örnsköldsvik - Česká reprezentace vstoupila na turnaji Karjala do další sezony. Poprvé ji vedl trenér Vladimír Vůjtek, na vítězství si však bude muset ještě počkat. Čechům start zápasu vůbec nevyšel a inkasovali hned v prvních dvou přesilovkách, ve druhé třetině se Švédové trefili též dvakrát. Češi se dvou úspěchů dočkali až v závěrečné dvacetiminutovce, hráči Tre kronor však plnili plán i nadále a dalšími dvěma góly navýšili svou výhru na 6:2.

Švédsko - Česko
zdroj: ČTK

Oproti původním plánům se v sestavě neobjevil útočník Přibyl, který ještě po poledni absolvoval rozbruslení, ale kvůli zranění nenastoupil. Jeho místo ve třetím útoku zaujal Gulaš. Debut v národním týmu si tak při Přibylově absenci odbyli jen bek Šimek a útočníci Dominik Kubalík s Janem Hruškou, který se v duelu také krátce objevil. Po dlouhém úvodním ceremoniálu, při kterém byl uveden do švédské Síně slávy bývalý hráč místního MODO Hockey Nils Johansson, Švédům skvěle vyšel vstup díky přesilovkám. Faul Buchteleho potrestal ve čtvrté minutě ránou od modré Fransson, který využil i Lundqvistovy clony před Jakubem Kovářem a trefil se mezi betony.

Za 38 vteřin jásali švédští fanoušci ve Fjällraven Center znovu. Při Birnerově pobytu na trestné lavici Danielssonovu šanci ještě zastavil Jakub Kovář pravým betonem, ale z dorážky dotlačil puk za brankovou čáru Ericsson. Češi se při trestu Rahimiho neprosadili, Fastha prověřil poprvé vážněji až v deváté minutě Radil. Na druhé straně měl další možnost Sörensen a Kronwallovu střelu pak tečoval Rosén. Při Sobotkově vyloučení už Vůjtkův výběr odolal. Sám ale na přelomu první a druhé části nevyužil dlouhou početní výhodu včetně 34 sekund v pěti proti třem. Švédové se také při Kolářově vyloučení neprosadili a snížit mohl ve 25. minutě Buchtele, který se dostal před Fastha, ale bekhendem jej nepřekonal.

Střelecký půst českého týmu, který neskóroval ani na konci minulé sezony v semifinále a v zápase o bronz na domácím mistrovství světa v Praze, trval i po trestech Hersleyho a Nygrena. Neprolomil jej ani Horák. Další minuty zase patřily Švédům. Ve 33. minutě trefil po přečíslení Danielsson tyč. Vzápětí sebral Kubalíkovi puk Axelsson a Lundqvist po jeho přihrávce zvýšil gólem do odkryté branky. Švédové přečkali další oslabení a ve 38. minutě opět slavili. Puk se odrazil k Rosénovi, který ho snadno doklepl. Zmatky v české defenzivě pokračovaly i v závěrečném dějství. Gynge se ocitl sám před Kovářem, který ale lapačkou zasáhl.

Při Gulašově trestu byl v souboji tváří v tvář Gyngemu znovu úspěšný český gólman. Trošku vylepšit náladu mohli českému výběru z brejku v oslabení Buchtele s Horákem. Skóre se nezměnilo ani na druhé straně po dalším sólovém úniku Ericssona. V 51. minutě ale sebral Fasthovi čisté konto Gulaš, který si z dorážky po střele Buchteleho připsal v 29. reprezentačním zápase premiérovou trefu. Po další zbytečné ztrátě puku ve středním pásmu Švédové bleskově udeřili a z pravého kruhu překonal Jakuba Kováře Sörensen. V 57. minutě se radoval z premiérové trefy i Hruška, ale poslední slovo měl po teči Lundqvist.

Švédsko - ČR 6:2 (2:0, 2:0, 2:2)

Branky a nahrávky: 4. Fransson (Rosén, Gynge), 5. Ericsson (Danielsson, Omark), 33. Lundqvist (Axelsson, Johansson), 38. Rosén (Gynge, Ullström), 54. Sörensen (Ericsson), 59. Lundqvist (S. Kronwall, Fransson) - 51. Gulaš (Buchtele), 57. J. Hruška. Rozhodčí: Gofman, Ravodin (oba Rus.) - Käck, Yletyinen (oba Švéd.). Vyloučení: 7:8. Využití: 2:0. Diváci: 5735.

Švédsko: Fasth - Fransson, Ahnelöv, S. Kronwall, Hersley, Junland, Rahimi, Nygren, Gustafsson - Johansson, Lundqvist, Axelsson - Rödin, Ericsson, Sörensen - Gynge, Rosén, Ullström - Danielsson, Engqvist, Omark. Trenéři: Pär Marts.

ČR: Jakub Kovář - Kundrátek, Kempný, Trončinský, Kolář II, Krejčík, T. Voráček, Jeřábek, Šimek - Olesz, Sobotka, Kvapil - Řepík, Jan Kovář, Birner - Gulaš, Horák, Buchtele - Radil, Filippi, D. Kubalík - od 26. J. Hruška. Trenéři: Vladimír Vůjtek starší, Josef Jandač, Jiří Kalous a Jaroslav Špaček.

Finové udolali Rusko 2:1

Hokejisté Finska vstoupili vítězně do domácího turnaje, v Helsinkách porazili Rusko 2:1. Úvodní zápas seriálu Euro Hockey Tour rozhodl přesilovkový gól útočníka Petriho Kontioly v 50. minutě.

Do první větší šance utkání se dostal v 7. minutě domácí Kivistö, gólmana Sorokina však nepřekonal. Bezbrankový stav se změnil v 16. minutě, kdy své umění předvedl Kovalčuk, který pohotově překonal Metsolu ve finské brance. Domácí ale dokázali na gól hvězdy Petrohradu rychle odpovědět, již o 94 sekund později překonal střelou na Sorokinovu zadní tyč obránce Kukkonen.

Hned na začátku druhé třetiny mohl Finům zajistit vedení Salmela, ale stejně jako následně Jormakka s Koskirantou podruhé Sorokina nepřekonali. V polovině utkání se neprosadil útočník Kartajev a ani jednomu z týmů k druhé brance nepomohly ani úvodní přesilové hry. Téměř osm tisíc diváků v Hartwall Areně se další branky dočkalo až v 50. minutě, kdy se k radosti většiny z nich v přesilové hře prosadil Kontiola a potrestal faul obránce Meňšikova. Sborná se snažila vyrovnat, překonat podruhé Metsolu se jí však nepodařilo ani při závěrečné power play.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Finsko - Rusko

Finsko - Rusko 2:1 (1:1, 0:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 17. Kukkonen (Huhtala, Ohtamaa), 50. Kontiola (Lepistö, Hietanen) - 16. Kovalčuk (Grigorenko, Grigorjev). Rozhodčí: Linde, Sjöqvist (oba Švéd.) - Nieminen, Sormunen (oba Fin.). Vyloučení: 1:2, navíc Kovalčuk (Rus.) 10 min. Využití: 1:0. Diváci: 7631.

Finsko: Metsola - Laakso, Salmela, Hietanen, Lepistö, Ohtamaa, Kukkonen, Kivistö, Elorinne - Hartikainen, Koskiranta, Jormakka - Osala, Kontiola, Kiiskinen - Kuusela, Sallinen, Huhtala - Koivisto, Lajunen, Pesonen. Trenér: Kari Jalonen.

Rusko: Sorokin - Čudinov, Antipin, Zajcev, Děnisov, Grigorjev, Pašnin, Meňšikov, Jakovlev - Dadonov, Šipačov, Mozjakin - Kovalčuk, Prochorkin, Grigorenko (21. Širokov) - Andronov, Kablukov, Burdasov - Kartajev, Apalkov, Gusev. Trenér: Oleg Znarok.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články