Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Vůjtek: Nováčci v reprezentaci mě překvapili. Je třeba s nimi počítat

Moskva - Čeští hokejisté dokázali na Channel One Cupu po domácí porážce v Praze s Finskem (0:3) zdolat v Moskvě po Švédsku (3:1) i domácí Rusko (4:2) a byli odměněni za povedené výkony vítězstvím na turnaji. V tabulce evropské série se po chudém dvoubodovém zisku z listopadové Karjaly dostali na třetí místo před Rusko. Trenér Vladimír Vůjtek turnaj logicky hodnotí velmi pozitivně.

Ilustrační foto

"Myslím, že hodnocení turnaje musí být pozitivní. Nebyli jsme horším týmem ani s Finskem, ale nedali jsme góly a nebyli jsme schopni se tak natlačit před bránu. Tyto zápasy v Moskvě byly možná až nad možností toho týmu," řekl Vůjtek, který se musel obejít bez několika opor v čele s kapitánem z Karjaly Vladimírem Sobotkou či nejproduktivnějším hráčem extraligy Romanem Červenkou. Proti Rusku Vůjtkovi svěřenci navázali na výkon se Švédy.

"Chtěli jsme pokračovat v tom, jak jsme včera začali, a hrát podobným stylem hokeje. Abychom se tlačili před bránu a využívali své příležitosti. Dneska nám to vyšlo," těšilo Vůjtka, že jeho tým sebral sborné sen vyhrát domácí podnik v hale, kde budou Rusové v květnu hostit mistrovství světa. V první třetině český tým soupeře do šancí téměř nepouštěl, i pak měl v zápase navrch. "Myslím, že to bylo dobrou obrannou hrou a obětavostí hráčů v naší třetině, kdy zblokovali spoustu střel. Z toho jsme vyráželi do protiútoků, které nám dneska vyšly," navázal Vůjtek.

Jeho tým se vyrovnal i se zvýšenou aktivitou Rusů v druhé části. "Oni změnili trošku systém hry. Vysunuli jednoho hráče na naši modrou a najížděli si na to. Jakmile mají prostor, tak jsou nebezpeční. Než jsme si na to zvykli a přizpůsobili se, tak jsme dostali dva góly," řekl Vůjtek. Klíčová podle něj byla trefa Tomáše Kundrátka na 2:2 v 28. minutě. "Vždycky když kontrujete gólem, tak je to plus pro mužstvo, které vyrovná. A to, které vede a je na koni, tak ho to zastaví."

Vůjtek si chválil oba české brankáře

Pochvaloval si výkon jak Furcha, tak i Pavla Francouze na turnaji. "Byli jsme spokojeni s nimi ve všech třech zápasech. To je základní kámen každého mužstva, mít výborné brankáře," řekl reprezentační kouč a je rád, že má na gólmanském postu široký výběr. Na první akci měl i Jakuba Kováře a vyzkoušet nemohl po omluvence Alexandera Saláka. "Má v KHL nejlepší výsledky z našich gólmanů, takže s ním musíme počítat."

Po turnaji Karjala, kde debutovala pětice Dominik Furch, Radim Šimek, Daniel Přibyl, Dominik Kubalík a Jan Hruška, se nyní zařadili do kádru v Praze a Moskvě tři nováčci - bek Jan Rutta a útočníci Richard Jarůšek s Tomášem Urbanem. Ostruhy v reprezentaci získávali opět i další hráči a vedle noviců ještě devítka hráčů pro Channel One Cup neměla při nominaci na kontě více než deset startů. "Někteří hráči se omluvili, je to šance pro další. Myslím, že se hráči chopili té šance velmi dobře. Nováčci mě trošku překvapili, hlavně Jarůšek. Ukázal nám, že se s ním musí počítat," prohlásil Vůjtek.

Jeho tým čeká další akce v únoru, v Ostravě a Třinci Češi odehrají dva zápasy s Ruskem. Vůjtek chce stavět na hokejistech, kteří už v týmu v sezoně byli, a také přiřadit zkušené kandidáty šampionátu. "Uvidíme, jak za dva měsíce budou hráči vypadat zdravotně. Samozřejmě že chceme do mužstva Sobotku, Červenku a další zkušené hráče. Ale tihle mladí nám ukázali, že si také zaslouží pozvánku do národního týmu. Konkurence se jenom zvedla a to je pro nás velká výhoda," potěšilo Vůjtka.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články