Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Vůjtek diskriminuje Šatana kvůli věku, tvrdí slovenští europoslanci

Bratislava - Trenér slovenských hokejistů Vladimír Vůjtek čelí kritice kvůli tomu, že nezařadil do nominace pro olympijské hry v Soči dlouholetého kapitána národního týmu Miroslava Šatana. Dva slovenští europoslanci Anna Záborská a legendární hokejista Peter Šťastný českého kouče obvinili z diskriminace. Slovenský hokejový svaz jejich obvinění považuje za absurdní.

Devětatřicetiletý Šatan ze Slovanu Bratislava mohl jet na pátou olympiádu, ale po pauze začal hrát v KHL až v prosinci, což bylo podle Vůjtka pozdě. "Vážím si ho, udělal pro Slovensko strašně moc. Ale bohužel začal hrát až příliš pozdě. Nezdálo se mi, že by hrál lépe než nominovaní hráči," řekl Vůjtek v úterý při oznámení nominace.

Záborská to považuje za diskriminaci kvůli věku. Šťastný se rovněž nechce smířit s tím, že účastník čtyř olympiád, deseti MS a vítěz Stanley Cupu v týmu chybí. "To, že není v sestavě, je fackou nejen pro Mira, ale urážkou celé tradice a hodnot slovenského hokeje. Navzdory slabšímu začátku sezony trenér Vůjtek potvrdil, že jeho výkon je na stejné úrovni jako výkon jiných nominovaných hráčů," prohlásil dvojnásobný mistr světa.

Anna Záborská:

"Z vyjádření trenéra je zřejmé, že přednost dostali mladší, ne však lepší hráči. Pokud by takto postupoval jakýkoli zaměstnavatel, porušil by článek 21 Charty základních práv EU, který zakazuje diskriminaci na základě věku."

Slovenský svaz ledního hokeje obvinění považuje za absurdní. "V žádném případě bychom nikdy nediskriminovali hráče a nenominování Miroslava Šatana se zrodilo jen na základě jeho sportovní výkonnosti," řekl generální sekretář Otto Sýkora.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články