Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Vůjtek chce se slovenským týmem vybojovat účast v Soči

Bratislava - Nový trenér slovenské hokejové reprezentace Vladimír Vůjtek chce složit mužstvo zejména z hokejistů hrajících v Evropě, které pro mistrovství světa doplní volní hráči z NHL. Hlavním cílem jeho působení na lavičce národního týmu je zajistit Slovensku účast na olympijských hrách 2014 v Soči. Právě na zajištění účasti slovenských hokejistů na nejbližší olympiádě bude záviset délka jeho působení na postu reprezentačního trenéra. Hokejový svaz Vůjtka angažoval do konce příštího roku s opcí do olympiády v roce 2014. Jeho asistentem se stal trenér Skalice Peter Oremus.

Vladimír Vůjtek
zdroj: ČTK autor: Jan Koller

"Naší strategií bude vytvořit kostru mužstva z hráčů, kteří hrají v Evropě. Těžko můžeme předpokládat, že nám přijede 12 až 15 hráčů z NHL," řekl dnes před novináři Vůjtek, kterého na post reprezentačního trenéra zvolil hokejový svaz ve středu.

Podle Vůjtka by se neměla opakovat situace z minulosti, kdy přípravu absolvovali hráči z Evropy, ale tým pro šampionát se nakonec budoval z jiných hokejistů. "Nemůžeme dopustit, že evropští hráči nechtěli přijít na turnaje, protože věděli, že na mistrovství světa pojedou jiní," zdůraznil čtyřiašedesátiletý zkušený trenér.

Slovensko čeká na nejbližším šampionátu ve Finsku a Švédsku důležitý boj o přímou účast na olympiádě 2014. Tam postoupí devět nejlepších zemí podle žebříčku Mezinárodní hokejové federace. "Musíme během půl roku vybudovat mužstvo tak, aby bylo schopno postoupit v ratingu z desátého místa," řekl Vůjtek, jenž poprvé povede seniorskou reprezentaci.

Slovenské hokejisty řadí nový reprezentační trenér do nejlepší světové osmičky, ačkoliv v posledních letech se týmu na MS nedařilo postoupit do závěrečných bojů o medaile. "Slovenský hokej za posledních deset let měl dobrou úroveň. Slovensko má pořád hodně dobrých hráčů," uvedl Vůjtek. S výjimkou loňského čtvrtého místa na olympiádě ve Vancouveru slovenští fanoušci ale už léta čekají na úspěch reprezentace na předním světovém turnaji.

Je nám líto, video expirovalo.
Vůjtek podepsal na Slovensku smlouvu

Slovenská média příchod Vůjtka přivítala

Hospodárske noviny konstatovaly, že angažování trenéra z České republiky je pro Slováky dobrá zpráva. "Tedy ze země, kde vědí, jak je třeba hrát hokej, abyste byli úspěšní. Musí také fungovat 'české štěstíčko', to doposud mnohokrát stačilo na medaile," napsal list a zároveň ironicky dodal, že se vlastně ani nic nestane, když slovenský hokej ještě více zapadne mezi průměr. "Vždyť Vůjtek je Čech. A ty my přeci nemáme rádi. Zase se alespoň hned najde viník, na kterého svedeme náš hokejový neúspěch."

Deník Šport upozornil, že Vůjtka nečekají lehké časy. "Pokud je imperativem pro jejich práci postup na zimní olympijské hry 2014 v Soči, znamená to, že na příštím mistrovství světa ve Finsku a Švédsku musí s mužstvem zabrat, aby se tak opravdu stalo," napsal list. Podle Hospodárských novin k tomu ale stačí málo. "Musíte vybrat kvalitní hokejisty, kteří budou ochotní hrát za naši zemi. Vybrat znamená vybrat podle vlastního uvážení, ne si nechat nadiktovat tým od někoho jiného."

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články