Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Vránova přihrávka se Washingtonu hodila. Tým z hlavního města porazil Philadelphii

Hokejisté Washingtonu se radují z vítězství nad Philadelphií (5:3), k němuž jim jednou přihrávkou přispěl i Jakub Vrána. Naopak radost nemá Jakub Voráček, který chyběl v sestavě, neboť jej trápí zranění v dolní části těla. Šťastný není ani David Rittich, jehož Calgary podlehlo Vegas (1:2).

Jakub Vrána
zdroj: ČTK/AP autor: Nick Wass

Philadelphia - Washington 3:5

Po Vránově akci vedl Washington ve 26. minutě už 5:0. Český útočník uplatnil svou rychlost a dojel nahozený puk, který směřoval na zakázané uvolnění. Poté Vrána přihrávkou zpoza branky našel mezi kruhy Nicklase Bäckströma, který trefil levý horní růžek. Philadelphia v rozmezí 40. až 48. minuty alespoň zdramatizovala zápas třemi zásahy.

Domácí trenér Scott Gordon svým hráčům vyčítal, že soupeři usnadnili přechod do útočného pásma. "Dali jsme jim na začátku trochu více prostoru a využili toho. Mohli jsme bránit lépe. Třetí třetina byla z naší strany nejlepší. Takhle bychom měli hrát celý zápas," souhlasil kapitán Philadelphie Claude Giroux. "První dvě třetiny jsme se na ně jen koukali, až potom jsme začali předvádět dobrý hokej," dodal Scott Laughton.

Paradoxně i přes výhru zaznamenal obránce Washingtonu Michal Kempný dva záporné body do statistiky +/-, ve které je v této sezoně nejlepším českým hráčem (+23). Jeho spoluhráč Braden Holtby zastavil 27 střel a připsal si 250. vítězství v 409. startu. Stejný počet výher vychytal v základní části v historii soutěže rychleji pouze Ken Dryden (381 zápasů).

"Jsou to vítězství týmu a já mám štěstí, že chytám ve výborném klubu, který podává v základní části vyrovnané výkony a pravidelně hraje na špici," řekl Holtby. Devětadvacetiletý brankář spojil celou svou dosavadní kariéru s Washingtonem, vyhrál s ním dvakrát základní část (2016 a 2017) a minulý rok i Stanleyův pohár.

Forma obhájce trofeje jde nahoru. Washington zvítězil popáté v řadě a díky úspěšné sérii se propracoval do čela Metropolitní divize. "To je vždy naším cílem, abychom vyhráli divizi. Poslední zápasy už připomínají naše výkony z loňské sezony a myslím si, že mentálně začínáme být připraveni na play-off," řekl útočník Andre Burakovsky, který gólem na 4:0 vyhnal na střídačku Briana Elliotta. Nahradil ho Cam Talbot. 

Vegas - Calgary 2:1

Rittich si minule s Torontem (2:6) připsal teprve druhou porážku v základní hrací době od poloviny prosince. Ve Vegas sice rychle inkasoval, když ho překonal Shea Theodore, ale po vyrovnání český gólman držel naděje Calgary na bodový zisk. Zápas rozhodl v 50. minutě obránce Deryk Engelland, při jehož střele měl Rittich zakrytý výhled.

V závěru druhé třetiny došlo ke strkanici a zdálo se, že by se do ní mohli zapojit i oba brankáři. Melu rozpoutal útočník Calgary Matthew Tkachuk, který najel zády k brance do gólmana Marca-Andre Fleuryho, jehož šel hned bránit Colin Miller. Jakmile se Tkachuk vymanil z klinče, vrátil se k Fleurymu a zblízka si oba vyměnili několik ostrých slov. Rittich vše sledoval od obranné modré čáry.

Když Fleury spatřil českého gólmana, gestem mu naznačoval "tak pojď" a položil na led hokejku. Ritticha ale z klidu nevyvedl. "Nechtěl jsem překročit červenou čáru a oslabit tým vyloučením," řekl český brankář. "Když vidíte gólmana soupeře na modré čáre, máte pocit, jako by vás tím tak trochu vyzýval k souboji. Ale nechtěl jsem se za ním hnát, myslel jsem si, že přijede on. Nakonec se nic nestalo," doplnil Fleury.

Anaheim vedl ještě v předposlední minutě nad St. Louis 4:3, ale nakonec zůstal bez bodu. Blues během dvanácti sekund otočili zápas trefami Roberta Thomase a Alexe Pietrangela a zvítězili 5:4. Obrat se povedl i Vancouveru, který po dvou třetinách prohrával s Torontem 0:2, ale nakonec vyhrál 3:2 v prodloužení. Vítězný gól dal v čase 63:11 Alex Edler.

Výsledky NHL:

Philadelphia - Washington 3:5 (0:2, 1:3, 2:0)

Branky: 40. P. Myers, 41. Giroux, 48. Laughton - 6. T. Wilson, 15. Connolly, 23. Ovečkin, 25. Burakovsky, 26. Bäckström (Vrána). Střely na branku: 30:35. Diváci: 19 232. Hvězdy zápasu: 1. Ovečkin, 2. Bäckström (oba Washington), 3. Giroux (Philadelphia).

Vancouver - Toronto 3:2 v prodl. (0:0, 0:2, 2:0 - 1:0)

Branky: 43. Eriksson, 45. Leivo, 64. Edler - 33. Hainsey, 34. Rielly. Střely na branku: 31:30. Diváci: 18 871. Hvězdy zápasu: 1. Edler, 2. Markström (oba Vancouver), 3. Andersen (Toronto).

Anaheim - St. Louis 4:5 (1:2, 2:1, 1:2)

Branky: 6. N. Ritchie, 36. Rakell, 38. Megna, 46. Henrique - 34. a 59. Thomas, 9. B. Schenn, 16. R. O'Reilly, 60. Pietrangelo. Střely na branku: 27:33. Diváci: 16 854. Hvězdy zápasu: 1. Pietrangelo (St. Louis), 2. Terry (Anaheim), 3. R. O'Reilly (St. Louis).

Vegas - Calgary 2:1 (1:0, 0:1, 1:0)

Branky: 9. Theodore, 50. Engelland - 32. Hamonic. Střely na branku: 38:34. Brankář David Rittich odchytal za Calgary 57:26 minuty, inkasoval dvě branky z 38 střel a úspěšnost zásahů měl 94,74 procenta. Diváci: 18 422. Hvězdy zápasu: 1. Engelland, 2. Theodore, 3. Fleury (všichni Vegas). 

Zdroj
ČT sport, ČTK, nhl.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články