Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Voráček vyhrál poprvé Zlatou hokejku, před Jágrem a Palátem

Karlovy Vary - Jakub Voráček se stal poprvé v kariéře vítězem Zlaté hokejky. Za pětadvacetiletým útočníkem Philadelphie, jenž byl kapitánem české reprezentace na domácím mistrovství světa, skončili rekordman ankety s jedenácti prvenstvími Jaromír Jágr z Floridy a Ondřej Palát, finalista Stanleyova poháru s Tampou Bay. Voráček ovládl anketu se ziskem 604 bodů, Jágr jich dostal 540 a Palát měl o dalších 72 bodů méně.

Český reprezentant Jakub Voráček se raduje z gólu
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Voráček v této sezoně NHL skončil pátý v produktivitě se ziskem 81 bodů za 22 branek a 59 asistencí z 82 utkání a ve svém bodově jednoznačně nejvydařenějším ročníku dlouho usiloval o cenu Arta Rosse pro nejproduktivnějšího hráče. S deseti body za tři trefy a sedm asistencí z deseti utkání vévodil i produktivitě českého týmu na MS.

Po prvním kole 47. ročníku ankety na začátku března vedl Voráček suverénně o 240 bodů před Palátem. Jágr byl tehdy až jedenáctý. Po přestupu do týmu Floridy a hlavně díky výkonům na světovém šampionátu se ale opět zařadil mezi favority. Třiačtyřicetiletý útočník v NHL zaznamenal v 77 duelech 47 bodů za 17 gólů a 30 asistencí. Na MS nasbíral v deseti duelech devět bodů (6+3).

Jaromír Jágr
zdroj: ČTK autor: Roman Vondrouš

Čtyřiadvacetiletý Palát dokázal ve své druhé celé sezoně v dresu Tampy napodobit minulý ročník a 63 body za 16 přesných zásahů a 47 nahrávek v 75 utkáních vylepšil své maximum. S floridským celkem došel až do finále Stanleyova poháru, ve kterém Tampa nestačila na Chicago. Palát zářil i v play-off, ve 26 zápasech zaznamenal osm gólů a stejný počet asistencí.

Na dalších příčkách se seřadili Jiří Hudler, který v pozici jednoho z hlavních lídrů pomohl dotáhnout Calgary po šesti letech do play-off, stálice Montrealu Tomáš Plekanec a jedni ze strůjců mistrovského titulu Litvínova Martin Ručinský s brankářem Pavlem Francouzem. Na osmé příčce je další gólman Ondřej Pavelec z Winnipegu, devátý Jan Kovář (Magnitogorsk) a první desítku uzavírá Radim Vrbata z Vancouveru.

Jako nejlepší junior byl oceněn David Pastrňák, který se v Bostonu dokázal prosadit do NHL. Nejlepší hokejistkou byla vyhlášena Alena Polenská. Nejlepším sledge hokejistou je Michal Geier.

Je nám líto, video expirovalo.
Voráček se stal poprvé v kariéře vítězem Zlaté hokejky

47. ročník ankety Zlatá hokejka:

1. Jakub Voráček (Philadelphia Flyers/NHL) 604 bodů, 2. Jaromír Jágr (New Jersey/NHL; Florida Panthers/NHL) 540, 3. Ondřej Palát (Tampa Bay Lightning/NHL) 468, 4. Jiří Hudler (Calgary Flames/NHL) 420, 5. Tomáš Plekanec (Montreal Canadiens/NHL) 340, 6. Martin Ručinský 302, 7. Pavel Francouz (oba HC Verva Litvínov) 299, 8. Ondřej Pavelec (Winnipeg Jets/NHL) 256, 9. Jan Kovář (Metallurg Magnitogorsk/KHL) 223, 10. Radim Vrbata (Vancouver Canucks/NHL) 178.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články