Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Voráček rozhodl o výhře Philadelphie, Jágr si připsal asistenci

New York - Čeští hokejisté se podepsali ve čtvrtečním utkání NHL pod výhru Philadelphie 2:1 na ledě obhájce titulu z Bostonu. Jakub Voráček, kterého Flyers získali v červnu při výměně s Columbusem, se v novém působišti uvedl vítězným gólem. A Jaromír Jágr, nejproduktivnější Evropan v historii NHL, si připsal u první branky týmu přihrávku, která byla zároveň jeho 1600. bodem v soutěži.

Radost hokejistů Philadelphie
zdroj: AP autor: Matt Slocum

Všechny gólové momenty se vměstnaly do první třetiny. Domácí hráče dostal do vedení Brad Marchand, Philadelphia pak kontrovala dvěma zásahy ve 20. minutě, v níž během 47 sekund otočila vývoj střetnutí. Po Jágrové přihrávce do jízdy nejdříve vyrovnal Claude Giroux, který se obratným manévrem zbavil na modré čáře Zdena Cháry a forhendovou kličkou obelstil i brankáře Tima Thomase. "Provedl to skvěle. Říkal jsem mu, že ani Mario Lemieux by to takhle nedokázal udělat," komentoval Jágr akci svého centra, jehož český útočník před startem sezony nazval géniem nebo malým Lemiuxem.

Je nám líto, video expirovalo.
Reakce Jaromíra Jágra

Tři sekundy před první přestávkou pak dokonal obrat Voráček, jenž se nejlépe zorientoval před brankou soupeře a dorážkou mezi betony Thomase rozhodl o výhře Flyers. "Hráli jsme proti obhájci Stanleyova poháru. To není lehký zápas. Mají pravděpodobně nejlepší tým v NHL, navíc my máme úplně nový tým se spoustou mladých kluků a nováčků. Potřebujeme čas," uvedl Jágr, jenž se vrátil do nejslavnější ligy světa po tříletém angažmá v KHL v Omsku.

Ani druhý finalista Stanley Cupu nezahájil novou sezonu výhrou. Hokejisté Vancouveru podlehli na svém ledě Pittsburghu 3:4 po samostatných nájezdech. V penaltovém rozstřelu uspěli pouze hostující útočníci Kris Letang a Jevgenij Malkin. Nečekaným hrdinou v dresu Penguins, v jejichž sestavě stále chybí Sidney Crosby, byl Matt Cooke, autor dvou branek, který je spíše známý svou nebezpečnou hrou do těla. Po zákroku loktem byl loni v polovině března suspendován do konce sezony a týmu chyběl v play-off. "Bylo to pro mě obtížné období. S těžkým srdcem jsem sledoval kluky, jak hrají beze mě," uvedl Cooke.

Do statistik utkání se zapsal i český obránce Pittsburghu Zbyněk Michálek, jemuž ale první duel sezony příliš nesedl. Defenzivní zadák byl na ledě u všech tří vstřelených branek soupeře, který i díky brance a asistenci Daniela Sedina dvakrát smazal dvougólové manko.

Málo platná byla Montrealu aktivita na ledě Toronta. V kanadském derby přestříleli hosté soupeře 32:18, ale nenašli recept na brankáře Jamese Reimera a podlehli 0:2. K výhře nasměroval Maple Leafs Matthew Lombardi, který se prosadil v oslabení. Pojistku přidal v poslední třetině obránce Dion Phaneuf.

Výsledky NHL

Boston - Philadelphia 1:2 (1:2, 0:0, 0:0)

Branky: 10. Marchand - 20. Giroux (Jágr), 20. Voráček. Střely na branku: 23:29. Diváci: 17 565.

Toronto - Montreal 2:0 (0:0, 1:0, 1:0)

Branky: 21. Lombardi, 45. Phaneuf. Střely na branku: 18:32. Diváci: 19 606.

Vancouver - Pittsburgh 3:4 po sam. nájezdech (1:2, 1:1, 1:0 - 0:0)

Branky: 17. Lapierre, 38. Ballard, 48. D. Sedin -13. a24. Cooke, 6. Neal, rozhodující sam. nájezd Letang. Střely na branku: 36:28. Diváci: 18 860.

 

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články