Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Voráček: Pro úspěch na MS nemusíš hrát v NHL, jde o soudržnost a chemii

Jakub Voráček už po více než půl roce od turnaje hodil za hlavu nezdar českého týmu na letošním mistrovství světa a vyhlíží příští květnový šampionát, který uspořádá Švýcarsko. O budoucnost reprezentace nemá strach, vždy se prý najde několik talentů. Hlavní je ale vždy týmová souhra. "Není to tak zlé, jak se říká," myslí si Voráček. MS 2020 odvysílá živě opět ČT sport a web ctsport.cz.

Kapitán Česka Jakub Voráček slaví výhru s reprezentačními spoluhráči
zdroj: REUTERS autor: Vasily Fedosenko

Voráček byl připraven v Bratislavě hrát hlavně z toho důvodu, že jeho žena byla ve vysokém stupni těhotenství. Vedle toho řada dalších hráčů Miloši Říhovi neodmítla na mistrovství světa startovat.

"V naší situaci s Markét to bylo blízko Česku a loni jsem na mistrovství světa nebyl, měl jsem ohromnou chuť si zahrát. Proto jsem se rozhodl jet. Že si to sedlo po hokejové stránce, bylo jen dobře, říká třicetiletý hráč Philadelphie.

Na přístup Miloše Říhy si ale se spoluhráči musel nějakou dobu zvykat. "On je svéráznější, nedá si do toho od nikoho kecat. Ostatní trenéři byli k hráčům víc tolerantnější. Miloš Říha takhle trénuje, my jsme s tím ze začátku měli malinko problém, ale když se začalo vyhrávat, je všechno jednodušší."

Je nám líto, video expirovalo.
Lední hokej 2019

Čeští hokejisté měli za sebou tři zápasy v základní skupině, když je čekalo utkání s Lotyšskem. Nakonec zvítězili 6:3. A Voráček měl o důvod víc k radosti. Noc předtím se mu totiž narodil syn.

"Byl to nejvíc emotivní zápas, který jsem v kariéře prožil. Na utkání jsem se moc těšil, i když byla hrozná únava. Na suché rozcvičce jsem si říkal, že to bude hodně zajímavý, ale pak jsem měl hroznou chuť a touhu pomoci týmu vyhrát. Ten zápas byl hodně atraktivní, i dle hitů a střel," vzpomíná nejproduktivnější hráč národního týmu na turnaji.

Celkem si připsal čtyři góly, dvanáct asistencí. Celá formace s Dominikem Simonem a Michaelem Frolíkem předváděla perfektní souhru na ledě. "Nečekal to nikdo z nás. Nevěděli jsme, do čeho jdeme. Dominik nebyl zvyklý hrát centra, ale o to víc jsme museli hrát jako lajna dobře. Moc gólů jsme nedostávali, Dominik si s tím poradil náramně, s Frontou jsme se znali z dřívějška," říká Voráček.

Jakub Voráček slaví společně se spoluhráči z reprezentace gól
zdroj: ČTK autor: Šimánek Vít

Komunikace šlapala skvěle, lajna dávala důležité góly. "Užívali jsme si to. Se Símou nejsme úplně nejaktivnější hráči, nebo v tom nejlepší. Frolda byl vždycky zodpovědný, jak dozadu, tak dopředu. Sedli jsme si, cítili jsme se dobře."

Češi nakonec skončili těsně pod stupni vítězů, když v boji o bronz prohráli s Ruskem 2:3 po samostatných nájezdech. "Už to odeznělo. Smutek byl velký, větší než normálně, z mé strany určitě. Byli jsme hodně blízko, ale jsou na světě i důležitější věci než vyhrát zápas," ví Voráček.

"Bylo tam hodně mladých hráčů, kteří to budou chtít dělat podobně jako v Bratislavě. Klid a pohoda byly velké a bylo to vidět. Aby si to sedlo, je těžké udělat každé mistrovství světa, ale máme hodně mladých slibných kluků," je přesvědčen.

Podle slov Voráčka je přístup českého mediálního světa takový, že pokud národní tým neudělá medaili, český hokej "jde do háje". "Teď se medaile neudělala, ale hráli jsme dobře. Nemyslím si, že mladí talenti nejsou a nebudou. Pastrňák, Vrána, Hronek, Nečas, Hertl. Hráči byli a budou. Samozřejmě v NHL už jich nebude sedmdesát, ale určitě to není tak zlý, jak to všichni říkají. Kdyby se příští rok vyhrálo zlato, měli bychom s tímhle chvíli klid," doplňuje.

Sport
zdroj: ČT4

Přál by si, aby reprezentace opět pod vedením Miloše Říhy mohla přivézt medaili z nadcházejícího světového šampionátu ve Švýcarsku. „Kdyby nedávalo smysl na mistrovství světa jet a hrát za Českou republiku, jaká motivace tam je? Já jsem měl v roce 2010 štěstí, že jsem vyhrál zlato, a přeju si to zopakovat. Přijet na Staromák mezi fanoušky. Je to těžší a těžší.“

Příkladem, kam se podle Voráčka mimo jiné dívat, může být Finsko. Jeho hráči nejprve ovládli mistrovství světa do dvaceti let a poté i velký áčkový turnaj. „U nich je to mix sebevědomí a disciplíny. Oni ji měli vždycky, věděli, že moc hráčů z NHL nemají a musí to urvat defenzivou a po týmové stránce. Porazili nás, Rusáky v Brně před turnajem. Určitě to nebyla náhoda.“

Útočník Flyers poukazuje hlavně na soudržnost. "Finové spolu hrají celý rok. Čtyřikrát ročně tři zápasy, trénují spolu, pak mají kemp měsíc a půl před mistrovstvím světa, kdežto Kanada s Amerikou a další se lepí na poslední chvíli. Někdy to pomůže, někdy ne. Finové dělají něco dobře s mládeží, to samé Švédové. I když hraješ v NHL a máš tam pětadvacet borců, nezaručuje ti to úspěch. Tam jde o tu chemii, a ta se dá najít úplně všude."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články