Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Vokoun a Pavelec se blýskli skvělými výkony

New York - Čeští hokejoví brankáři Tomáš Vokoun a Ondřej Pavelec zazářili ve svých prvních startech v novém roce. Vokoun zneškodnil všech 32 střel, připsal si pátou nulu v sezoně a dovedl Floridu k vítězství 3:0 nad New Yorkem Rangers. Pavelec byl zase ústřední postavou utkání mezi Montrealem a Atlantou, které hosté i díky jeho 47 úspěšným zákrokům vyhráli 4:3 v prodloužení.

Kladenskému odchovanci zřejmě enormní zatížení svědčí, protože v posledních pěti utkáních, kdy čelil alespoň čtyřiceti střelám, vždy s Atlantou protivníka porazil. Tentokrát rozhodl v prodloužení o výhře Thrashers Dustin Byfuglien. Za domácí Canadiens, kteří v utkání třikrát smazali jednobrankový náskok soupeře, se jednou prosadil po hezké individuální akci Tomáš Plekanec, když se prosmýkl mezi dvěma obránci a střelou nad lapačku nedal Pavelcovi šanci.

Jednalo se ale o ojedinělý úspěch hokejistů Montrealu, v drtivé většině případů vítězil perspektivní český gólman, který v letošním ročníku čelil padesáti střelám poprvé. Naposledy musel stejné množství pokusů soupeře řešit v říjnu 2009, kdy vychytal výhru 3:1 v Ottawě. "Připsali jsme si dnes velmi cennou výhru. Chlapi přede mnou mi pomáhali a usnadňovali mi situaci tím, že je nepouštěli k dorážkám," chválil český gólman své spoluhráče.

Poražený Montreal drží momentálně osmou příčku Východní konference, poslední postupovou do play-off. Florida na ně ztrácí devět bodů, ale má odehráno o čtyři utkání méně. Výhrou nad Rangers se navíc poprvé po šesti týdnech dostala opět na padesátiprocentní bilanci získaných bodů. "Nutně jsme dnes potřebovali vyhrát. Zvláště po těch dvou posledních zápasech, v nichž jsme sice hráli slušně, ale nedosáhli jsme výsledku, jaký jsme si přáli," připomněl předchozí porážky Stephen Weiss, autor třetí branky.

Velký podíl na vítězství Panthers měl Vokoun, který je s pěti nulami společně s Timem Thomasem a Henrikem Lundqvistem v této statistice nejlepší v NHL. V zápase s Rangers totiž bezbrankový stav trval až do 32. minuty, kdy se prosadil David Booth. Na něho v poslední části navázali Chris Higgins a Weiss. "Tomáš zachytal skvěle. Zavřel branku a se zásahy, jaké předváděl, nám dodával sílu," vyzdvihl jeho vliv na hru týmu útočník Higgins.

K filmu přirovnával trenér Minnesoty Todd Richards zápas jeho svěřenců s Phoenixem. Wild vedli po dvou třetinách 3:1, v poslední části ještě 4:3, ale nakonec byli rádi, když si při závěrečné power play vynutili prodloužení. V něm rozhodl o výhře Minnesoty 6:5 premiérovým gólem sezony obránce Cam Barker. Za hostující Phoenix zaznamenal dvě asistence Radim Vrbata a jednu přihrávku i Martin Hanzal.

Po dlouhých dvaadvaceti letech uspěli hokejisté Philadelphie na ledě Detroitu, když zvítězili 3:2. Flyers, kteří se z předcházejících 16 vzájemných duelů vraceli z Joe Louis Areny s nepořízenou, položili základ úspěchu v prostřední části, v níž třemi zásahy zlomili bezbrankový stav. Domácí Red Wings v souboji dvou týmů ze špičky tabulky pak už jen v závěrečné třetině dvěma góly zdramatizovali zápas.

Podobnou sérii proher mají hokejisté Columbusu na ledě Nashvillu. Jenže ta i po nedělním utkání trvá. Blue Jackets se sice hned v první minutě ujali vedení, domácí ale třemi góly v prostřední třetině otočili skóre. Nakonec Predators zvítězili 4:1 a porazili Columbus doma popatnácté v řadě. Do čela soutěže se dostali hráči Vancouveru, když zvítězili v Coloradu 2:1. O obě branky se zasloužili útočníci čtvrtého útoku Alexandre Bolduc a Mason Raymond.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články