Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Vítkovice udolaly Pardubice, Liberci stačil gól k výhře nad Budějovicemi

Praha - Hokejisté Vítkovic vyhráli třetí čtvrtfinálový zápas nad Pardubicemi 3:2 po samostatných nájezdech a v sérii se ujali vedení 2:1. Rozstřel rozhodl Jiří Burger. Vítkovice přitom byly v základní hrací době krůček od porážky, deset sekund před sirénou však v power play vyrovnal Štefanka. Hokejisté Českých Budějovic dnes prohráli na domácím ledě ve třetím čtvrtfinálovém zápase s Libercem 0:1. O výsledku rozhodl útočník Vantuch, jenž zaznamenal třetí gól v sérii.

Vítkovice - Pardubice
zdroj: ČTK autor: Jaroslav Ožana

Vítkovice - Pardubice 3:2 P

Zraněná vítkovická gólmanská jednička Málek zůstal v civilu, ale jeho zástupce Šindelář domácí oporu opět dokonale nahradil. Téměř vyprodaná ČEZ Aréna sledovala v úvodu opatrnou partii, ve které se nikdo nechtěl dopustit zbytečné chyby. Jako první ji vyrobily Vítkovice, kterým v oslabení v deváté minutě unikl Kolář, ale jeho střelu mezi betony po sólu Šindelář vystihl. Domácí na pokrytí elitní Koukalovy řady sestavili bránící řadu Slováka Húževky, pardubická formace byla přesto znovu při chuti a její akce zaváněly nebezpečím.

Skóre se však změnilo na opačné straně, když se zaskvěl pro změnu nejúdernější útok Vítkovic. Burger našel poslepu zpoza branky Ujčíka, který z voleje střelou pod horní tyčku nedal Růžičkovi šanci. Nástup do druhé třetiny patřil Východočechům. Šindelář vyrazil ránu Starého pouze před Koukala, který v přesilovce už po 27 odehraných sekundách vrátil puk do sítě. Obraz hry se ovšem příliš nezměnil: hokejisté i v druhé části drželi vysoké tempo a vyrovnaný charakter zápasu.

Největší šance rezultovaly po zaváháních ve středním pásmu, ale jak domácí Pohl, tak hostující Kousal s Buchtelem si v přečísleních vylámali zuby na brankářích. Klíčem k druhé výhře se ukázaly být přesilové hry. Pardubice znovu udeřily v úvodu třetí části, když Šindeláře zblízka pokořil Starý. Vítkovice dohrávaly bez dalšího ostříleného beka Trnky, který přibyl k marodům Malíkovi s Rehákem, ale v závěru soupeře svíraly.

Domácí měli v rychlém sledu tři početní výhody, jedinou stoprocentní šanci měl ale Burger, který z brankoviště trestuhodně minul. Dočkali se až deset sekund před koncem řádného času. Hostům se při vítkovické power play nepovedlo vyhodit puk z pásma, Štefanka ho na náhodu vyslal od pravého mantinelu do chumlu před brankou a Růžičkovi jeho střela propadla za záda.

V prodloužení byli aktivnější hosté, jenže z optické převahy si nevytvořili žádnou šanci, a tak málem v poslední minutě rozhodl Ovčačík. V dobré pozici ale hledal ještě lépe postaveného Burgera. V rozstřelu uspěli v první sérii Šedivý i Bartek, pak už jen Burger v třetí sadě a rozhodl o druhé výhře Vítkovic.

HC Vítkovice Steel - HC ČSOB Pojišťovna Pardubice 3:2 po sam. nájezdech (1:0, 0:1, 1:1 - 0:0)

Branky a nahrávky: 15. Ujčík (Burger, J. Káňa), 60. Štefanka (Sloboda), rozhodující nájezd Burger - 21. Koukal (Starý, Kolář II), 43. Starý (Koukal, Kolář). Rozhodčí: Fraňo, Hodek - Hlavatý, Tošenovjan. Vyloučení: 6:7. Využití: 0:2. Diváci: 9035. Stav série: 2:1.

Zdeněk Moták (Vítkovice): "Z naší strany byla první třetina dobrá a vedení 1:0 bylo slušné. Ale druhá třetina nám nevyšla. Soupeře jsme pouštěli do přečíslení, bylo tam několik situací dva na jednoho a nás skvěle podržel Šindelář. Ve třetí třetině jsme dostali gól, kdy jsme nepokryli hráče, ale velkou bojovností a vůlí jsme si vynutili prodloužení. V nájezdech máme celou sezonu tři vyrovnané exekutory a byli jsme znovu šťastnější."

Ladislav Lubina (Pardubice): "Do utkání jsme nastoupili trošičku hůře. V první třetině nám nešly nohy, ale od druhé třetiny jsme se dali do kupy a podali jsme velmi dobrý výkon. Prohrát jsme si nezasloužili, ale takový je hokej. Zítra se musíme snažit, abychom zápas dovedli k vítězství v normální době."

České Budějovice - Liberec 0:1

Liberec v porovnání s minulým utkáním trochu pozměnil skladbu útočných formací. Severočechům chyběli Bulíř a Klimenta, kteří páteční duel nedokončili kvůli zraněním. Jihočechům zase chyběl potrestaný obránce Vydarený. Místo něho do zadních řad naskočil Kolarz. České Budějovice působily prakticky celý zápas hodně nervózním dojmem.

V úvodních dvou třetinách sice měly pětkrát výhodu početní převahy, ale vytvořily si v nich prakticky jen dvě větší příležitosti. Nejprve ve 27. minutě Langhammer trefil tyč. V další početní výhodě se puk dostal ke Kašpaříkovi, jenž stál sám před Pincem, ale libereckého brankáře nedokázal překonat. V tu chvíli už hosté vedli. Ve 35. minutě se po vhazování nejlépe zorientoval Špaček, přesně načasoval přihrávku na Vantucha, jenž snadno skóroval.

Zaznamenal tak v sérii už třetí gól. Ani ve třetí třetině si České Budějovic nevěděly s chytře hrajícím Libercem rady. V 53. minutě sice vystihl chybnou rozehrávku hostujících obránců Červený, ale on ani jeho spoluhráči Pince dnes nepřekonali.

HC Mountfield České Budějovice - Bílí Tygři Liberec 0:1 (0:0, 0:1, 0:0)

Branka a nahrávka: 35. Vantuch (Špaček). Rozhodčí: Husička, Jeřábek - Gebaurer, Lederer. Vyloučení: 3:6. Bez využití. Diváci: 5358. Stav série: 1:2.

František Výborný (České Budějovice): "Byl to úporný zápas. Čekali jsme, že Liberec se za stavu 1:1 bude snažit uhrát tady aspoň jedno utkání, a to se mu podařilo hned v prvním zápase. Hlavně od druhé třetiny jsme neměli takový důraz před gólmanem jako v Liberci, nebyli jsme tak živí. Jinak hráčům nelze vytknout nic za bojovnost, až do konce se snažili to tam dotlačit. Předtím tam byla tyčka, pak měl vyloženou šanci Kašpařík. Když ale nedáte gól, těžko můžete pomýšlet na úspěch. Doufám, že se to zítra trochu zlepší a že vstřelíme nějaký gól, který nás povzbudí."

Filip Pešán (Liberec): "Myslím, že jsme viděli typické utkání play-off. Bojovalo se o každý centimetr ledu, byl to zápas plný osobních soubojů. Nám se podařilo eliminovat budějovický tlak před naší brankou, který nám dělal problémy v minulém zápase doma. Vstřelili jsme jednu branku a jsme rádi, že se nám na ni podařilo vyhrát."

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články