Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Vítkovice si smlsly na Třinci, Kalous rezignoval

Ostrava - Hokejisté Vítkovic rozdrtili v utkání 18. kola extraligy Třinec 7:0 a dosáhli tak svého nejvyššího vítězství v dvacetileté historii ocelářských derby v elitní soutěži. Dva góly vsítil Roman Szturc, gól a přihrávku si připsala i slovenská posila Peter Ölvecký, který teprve ráno před utkáním podepsal smlouvu. Po zápase navíc rezignoval třinecký trenér Jiří Kalous. Padesátiletý Kalous, který je zároveň asistentem trenéra české reprezentace Vladimíra Vůjtka staršího, vedl Třinec od začátku sezony 2013/14. Spolu s Kalousem skončil i asistent Václav Varaďa.

Oceláře z dlouhodobé letargie nevytrhla ani vyhecovaná atmosféra derby. Touha po třech bodech od prvního buly daleko více sálala z domácích, kteří mohli jít do vedení už ve třetí minutě, ale Burger zblízka trefil pouze Hamerlíka. Domácí od úvodní části vicemistra válcovali důrazem a agresivitou na maximální možné hranici, které soupeř neuměl opětovat. Navíc Hamerlík zůstával zoufale opuštěn při odražených střelách.

Kolouch tak v osmé minutě doklepl do sítě puk z brankoviště a stejný film se Hamerlíkovi před očima odehrál ještě dvakrát. Szturc dopravil v 16. minutě rychlou dorážkou podruhé do brány vyraženou střelu Strapáče a o 56 sekund později po velkém zámku druhé vítkovické řady znovu z bezprostřední blízkosti uklidil puk za Hamerlíka Kucsera.

Hosté se pokusili zvrátit kalamitu střídáním gólmanů, ale bezkrevný výkon bez špetky obětování nedostal kýženou infuzi ani ve druhém dějství. Ve válce tvrdých osobních soubojů na hraně byli hosté proti nabuzeným Vítkovicím jen komparsem. Szturc se krásně proháčkoval třineckou obranou ve 23. minutě, ale zakončil jen do tyče. Čtvrtý gól, který Ocelářům takřka jistě bral šanci na zvrat, však přišel zanedlouho, když Burger v přesilovce zavěsil po křížné Balánově přihrávce.

To už obvykle vyrovnané ocelářské derby dostávalo nádech exhibice. Třineckou frustraci znásobili pátým gólem z trestného střílení Balán a pak po dalším sólovém úniku blafákem ještě i Szturc. Hosté se ani v závěru neprobudili a nezmohli na pořádné ohrožení Dolejšovy branky. Jejich debakl zpečetil Ölvecký, který čtyři minuty před koncem skóroval z voleje po Strapáčově přistrčení.

HC Vítkovice Steel - HC Oceláři Třinec 7:0 (3:0, 3:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 8. Kolouch (Kucsera), 16. Szturc (Strapáč, Štencel), 17. Kucsera (Kolouch, Sloboda), 28. Burger (Balán), 34. Balán z trestného střílení, 35. Szturc (Ölvecký, Kudělka), 56. Ölvecký (Strapáč, Klok). Rozhodčí: Pešina, Schukies (Něm.) - Lhotský, Svoboda. Vyloučení: 5:5. Využití: 2:0. Diváci: 9645.

Vítkovice: Dolejš - Štencel, Kudělka, Sloboda, Štich, Kovář, Pastor, Klok - Szturc, Strapáč, Ölvecký - Vandas, Kolouch, Kucsera - E. Němec, Balán, Burger - D. Kafka, M. Hlinka, Húževka. Trenéři: Svozil a Petr.

Třinec: Hamerlík (17. Hrubec) - Nosek, Linhart, Roth, Klesla, Hrabal, M. Doudera, L. Doudera - Irgl, Klepiš, Kopecký - Dravecký, Polanský, Adamský - Rákos, Plíhal, Svačina - Hrňa, Marek Růžička, Orsava. Trenéři: Kalous a Varaďa.

Ladislav Svozil (Vítkovice): "Na utkání jsme se dobře připravili. Důležité bylo, že jsme se dostali do vedení a přidali další góly. Hráli jsme pak svoji hru ze zabezpečené obrany. Bylo vidět, že Třinec není v pohodě. Nebezpečný byl ještě ze začátku za stavu 0:0, než přišly naše góly. Ale pak jsme s každým gólem byli ve větší pohodě. Celému mužstvu musíme za výkon poděkovat."

Trenéři Třince na tiskovou konferenci nepřišli.

Kalous u Třince skončil, vedení rezignaci přijalo

Třinec nyní bude hledat nového kouče a je pravděpodobné, že v nedělním utkání proti Liberci povede tým na záskok provizorní trenér. "Rozhodili jsme sítě, nějaké návrhy máme, ale nechci předjímat. V neděli asi bude nějaké dočasné řešení a natvrdo to budeme chtít dotáhnout v průběhu příštího týdne," řekl viceprezident klubu Jan Czudek, který nevyloučil, že by mohl provizorně zaskočit třeba kouč frýdecko-místecké farmy Jiří Juřík.

Podle Czudka důvěru vedení v trenérský pár Kalous – Varaďa nahlodaly až poslední dva zápasy po reprezentační přestávce. Oceláři v nich prohráli s Pardubicemi 0:1 a s Vítkovicemi dnes potupně 0:7. "Utržili jsme další lekci a ta byla tím příslovečným hřebíčkem. Přiznám se, že ještě v pauze měli trenéři i všichni hráči naši výraznou důvěru. Výsledky sice nebyly dobré, ale ještě třeba i zápas ve Zlíně, ač vypadal, jak vypadal, tam jsme udělali nějaké zásadní změny a zdálo se, že zafungovaly. Bohužel po pauze se to vrátilo zase do starých kolejí," řekl Czudek.

Kromě trenérské rošády se nabízejí i změny v kádru, které ale budou navázány až na Kalousova nástupce. Czudek nicméně pohyb v kádru nevyloučil. "Nikdo nemá nic předplacené, nikdo není nedotknutelný. Počkáme na nové trenérské duo, které může mít své představy. Hráči si sami dobře uvědomují, že je trenér něco může naučit a koučovat, ale výkon na ledě musí odvést oni. Musí se to změnit hlavně v hlavách hráčů," řekl Czudek.

Kalous přiznal, že rozhodnutí v něm zrálo postupně. Nebyla to jen otázka dnešního propadáku ve Vítkovicích. "Sezona není optimální od začátku, nejsou výsledky a ani hra nebyla podle našich představ. Jako hlavní kouč jsem zodpovědný za výsledky i za hru. Nesu zodpovědnost a z toho vyplynul pro mě tento krok," řekl Kalous.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články