Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SP Brazílie

Vítkovice se Spartou začaly psát historii československé ligy

Praha – Necelá dvě desetiletí po slovutné NHL začala v předválečném Československu psát svou historii celostátní hokejová liga. K prvnímu utkání soutěže přijela na ostravské kluziště u Pavilonu pražská Sparta, která se utkala s domácími Vítkovicemi a z Ostravy si odvezla bod za remízu 1:1. Ve stejný čas nastoupily k vzájemnému zápasu i Slavia a Poprad. Psal se 3. leden roku 1937. Za premiérového střelce ligové historie byl dlouho považován vítkovický útočník Vilém Kubečka. Zdá se však, že ostravského střelce předčil popradský idol Rudolf Tomášek, který vsítil branku již v patnácté vteřině souběžně hraného zápasu.  

Hokejisté Sparty v předválečných dresech
zdroj: hcsparta.cz

Prvního ročníku československé hokejové ligy se zúčastnilo celkem osm týmů, které se kvalifikovaly z oblastních soutěží. Z Pražské I. třídy si vedle Sparty zajistilo účast LTC a Slavia, jihozápadočeskou divizi pak reprezentoval Stadion České Budějovice. Severovýchodočeskou divizi sice vyhrálo LTC Pardubice, ale do soutěže byla nakonec zařazena druhá Mladá Boleslav. Moravu a Slezsko reprezentoval SSK Vítkovice, divize slovensko-podkarpatskoruská vyslala do ligy Tatry Poprad a okteto doplnil vítěz mistrovství Německého svazu Troppauer EV (dnešní Opava).

Účast tří pražských týmů v lize odpovídalo síle hokeje v hlavním městě, kde v té době bylo jediné umělé kluziště. V předchozích letech byly LTC i obě pražská "S" jednoznačně nejlepší nejen v hlavním městě, ale v celém Československu. Šampionem se podle předpokladů nakonec stalo LTC Praha v brance s legendárním Bohumilem Modrým, které ztratilo body jen za bezgólovou remízu se Spartou. V sedmi zápasech dosáhlo úctyhodného skóre 64:2, druhá Sparta zůstala o bod zpět. Sestoupit měly poslední dva týmy, po neplánovaném rozšíření soutěže na 14 týmů nakonec ligu opustila pouze Slavia po barážové prohře s Mladou Boleslaví.

Momentka z utkání LTC Praha na Štvanici
zdroj: stvanice.cz

LTC vládlo soutěži s jedinou výjimkou až do roku 1949, kdy získalo poslední 11. titul. Stejný počet jich v 50. a 60. letech vybojovala dynastie Rudé hvězdy Brno, kterou následně vystřídala na trůně Dukla Jihlava, s 12 tituly dosud nejúspěšnější tým nejvyšší soutěže. Soutěže se dosud zúčastnilo 55 týmů včetně osmi slovenských, alespoň jednou slavilo titul 19 celků, posledním přírůstkem mezi šampiony se stal v uplynulé sezoně Třinec. Nejúspěšnějším celkem samostatné české extraligy zůstává šestinásobný mistr ze Vsetína.

Hokej na přírodním kluzišti
zdroj: hcjicin.cz

Liga zpočátku čelila různým problémům, především nízkému zájmu ze strany klubů a nepřízni počasí, hrálo se totiž převážně na přírodním ledě. Po druhé světové válce došlo k rychlému přibývání umělých ploch a tím i popularizaci soutěže, kterou v 50. letech hrálo až 21 mužstev. Na konci téže dekády klesl počet účastníků na 12 a úroveň ligy začala prudce stoupat. V současnosti rozhoduje o mistrovi čtrnáctičlenné samostatné české extraligy play-off, které bylo trvale zavedeno v sezoně 1985/86.

Je nám líto, video expirovalo.
Extraliga slaví 75 let
Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články