Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Vítkovice chtějí pokračovat v sázce na "mládí"

Praha – Hokejoví fanoušci ve Vítkovicích si v novém ročníku přijdou na své. Krom bojů v extraligovém kolotoči už mohli před startem soutěže – a až do října budou moci – sledovat i souboje na evropské klubové úrovni v obnovené Lize mistrů. Spolu se Spartou, Libercem a Pardubicemi se staly zakládajícími kluby Champion Hockey League (CHL). Vítkovice si přes léto podržely tahouny ofenzivy a ještě více zapracovaly "mladé pušky". ČEZ Aréna je v očekávání. V jejich hale se totiž odehraje na konci sezony skupina mistrovství světa.

Hokejisté Vítkovic
zdroj: isifa/MAFRA/ autor: Alexandr Satinský

V loňském ročníku vypadly Vítkovice na čtvrtfinále, kde podlehly Spartě 1:4. V sérii se však prezentovaly poctivými výkony a pražskému rivalovi byly rovnocenným soupeřem. Jedna výhra vypadala v konečném výsledku jako kosmetická úprava, ale herně se zkušenému kádru Sparty dokázali Ostravané vyrovnat. Po základní části skončili Vítkovičtí na osmé příčce a museli do předkola play-off. V něm si poradili s Libercem snadno 3:0 na zápasy.

Jednou z mála posil Ostravanů se stal slovenský reprezentační obránce Peter Čerešňák, který přestoupil z Trenčína. Vítkovickou ofenzívu posílil po sezoně v barvách Rimouski Oceánic (QMJHL) i další navrátilec ze zámoří a juniorský reprezentant Patrik Zdráhal, z loňského kádru naopak vypadl Patrik Valčák, kterému skončila smlouva. Z hostování ve Spartě se vrátil brankář Roman Málek.

Barinka podepsal Spartě

Největší otřesy zažily v létě defenzivní řady. Vítkovice přišly o čtyři zkušené beky Michala Barinku (Sparta), Karola Slobodu (Togliatti), Tomáše Kudělku (Lahti) a Milana Hrušku, jenž se z hostování vrátil do Brna, odkud putoval do Mladé Boleslavi. Odchody se pokusí kompenzovat účastník letošního šampionátu v Bělorusku Čerešňák, dále kouč Peter Oremus v přípravě zkoušel i devatenáctiletého odchovance Lukáše Kloka, jenž poslední půlrok strávil v zámoří v týmu Youngstown Phantoms. Na testech uspěl i slávistický obránce Šenkeřík.

Střeleckou oporou by měl být slovenský snajpr Petera Húževka, servírovat puky by mu měl kapitán Jiří Burger a spoléhat se bude na údernou trojici Rudolf Huna, Petr Strapáč, Vladimír Svačina. Nejproduktivnějším hráčem byl loni Ondřej Roman. Napodobí i letos 51 kanadských bodů?

Těžké rozhodování měl za sebou někdejší útočník Vítkovic Zbyněk Irgl, který po zhruba dvoutýdenním vyjednávání dal před ostatními nabídkami přednost třineckým Ocelářům. Vicemistr světa z roku 2006 zvažoval po odchodu z Kontinentální ligy jen dvě možnosti, ale návrat do mateřských Vítkovic nakonec odmítl.

Od vedení Vítkovic přitom obdržel lukrativní nabídku. "Jako spolumajitel klubu mohu říci, že jsme Zbyňovi nabídli nejvyšší smlouvu v historii. Věřili jsme, že to srdíčko rozhodne, ale nejsem kardiochirurg. A ani finanční magnát. Mládí vpřed," uvedl šéf ostravského klubu František Černík v reakci na Irglovo rozhodnutí.

Účast v Lize mistrů je pro mladé vítkovické hráče možností dobré konfrontace s evropským hokejem. Světlo na konci tunelu vidí i management. "Tentokrát to vypadá na solidní projekt, na kterém jsou kluby finančně zainteresovány," uvedl generální manažer klubu Petr Husička.

Realizační tým zůstal pro ročník 2014/2015 stejný, asistentem hlavního kouče Oremuse je Roman Šimíček a trenér brankařů Martin Prusek, který vypomůže i reprezentaci. "Máme mladé mužstvo, chceme mladším dávat prostor, i když já osobně už například o jednadvacetiletých hráčích neříkám, že jsou mladí, mají sice méně zkušeností, ale tu zodpovědnost by měli zvládat unést," tvrdil už před přípravou Peter Oremus.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články