Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
#ProHokejJakyJe

Vítkovice budou spoléhat na mazáky Ujčíka s Burgrem

Vítkovice – Pouze kosmetické změny v kádru provedl management vítkovického klubu pro nadcházející extraligovou sezonu. Pravidelný účastník play-off z posledních čtyř ročníků nejvyšší soutěže bude spoléhat na osvědčené a zkušené hráče. Změny v letní přestávce se tak týkaly především hokejové ČEZ Arény, která prošla rekonstrukcí uvnitř stánku hlavně pro pohodlí diváků. Řada přišla málem i na velikost ledové plochy. Proslulé hokejové "letiště" z extraligové mapy nakonec ale nezmizí.

Trenéři hokejistů Vítkovic budou spoléhat na osvědčenou kostru týmu, kterou tvoří zkušený brankář Román Málek, obránci Marek Malík a kapitán Jiří Burger a především nestárnoucí útočník Viktor Ujčík. Matador tuzemských kluzišť, jenž oslavil v květnu čtyřicítku, se do mistrovské přípravy zapojil teprve v generálce proti slovenskému celku z Piešťan, ale hned se uvedl gólem a přispěl tak k výhře nad nováčkem slovenské extraligy.

Loňská sezona skončila pro Vítkovice po vyřazení ve čtvrtfinále s pozdějším mistrem z Pardubic. Tým se celý rok pral s rozsáhlou marodkou, ale Perníkáře dokázal potrápit. O postupu do semifinále rozhodovalo až sedmé utkání, kde do konce 3. třetiny vedli. Jenže třicet vteřin před koncem přišlo vyrovnání a v první minutě prodloužení vítězný gól a postupová radost Východočechů. "Velká většina hráčů hrála v sérii na hranici svých možností. Nám chyběla hlavně produktivita. V zápasech byla kvalita hráčského kádru na straně Pardubic vyšší než u nás, tedy až kromě jednoho postu, a tím je post brankaře," hledí zpět na skvělé výkony exslávisty Romana Málka trenér Mojmír Trličík, který u týmu načíná třetí sezonu.

V brance bude tedy jasnou jedničkou Málek, záda mu bude krýt stabilní dvojka Filip Šindelář. O jejich formu se bude starat nový trenér brankařů u prvního mužstva a dřívější opora, Martin Prusek. Obranu bude řídit ostřílený bek Marek Malík, který po odchodu ze zámořské NHL před dvěma lety je už velezkušeným článkem první obranné řady. Do kádru se ze švýcarského Fribourgu vrací odchovanec a mistr světa z roku 2010 Michal Barinka, jehož služby hodlá trenér Trličík plně využívat. "Michal umí hrát přesilovky, oslabení, a hlavně dostat průměrného spoluhráče do nadprůměrných výkonů." Oslabením je ale konec kariéry Pavla Trnky, který po vleklých potížích s kolenem bude pokračovat jako trenér mládeže. Do Třince zamířil po konci smlouvy Ctirad Ovčačík.

Je nám líto, video expirovalo.
Před sezonou: Vítkovice

Útočné řady Vítkovic posílí dvě nové tváře. Se zkušenostmi z KHL, z popradského Lva, přichází slovenský útočník Rudolf Huna, který ale kabinu zná z dob, kdy válčila ve finálové sérii s Třincem v sezoně 2010/2011. Další nadějnou akvizicí bude Ondřej Roman, který se neprosadil v juniorské zámořské soutěži AHL. "Mám velkou chuť za Vítkovice hrát. Doufám, že hrát bude dobře celý tým a pak to půjde všem jenom lépe," řekl nadějný forvard. Na přestup angažovali Vítkovice ještě Radima Hrušku z brněnské Komety. Tým naopak opustil Juraj Štefanka, který zamířil do Francie, do celku HC Rouen.

Pohled experta Jiřího Lípy:

Pokud jmenovanému vydrží rameno a zdraví bude sloužit Malíkovi, Burgrovi, nezdolnému Ujčíkovi, ale především Málkovi, může hrát Trličíkova parta opět vysoko.

Druhá účast na Spengler Cupu v řadě

Širší kádr a zejména nulovou marodku budou Vítkovice potřebovat hlavně po Vánocích, kdy se zúčastní tradičního Spengler Cupu ve švýcarském Davosu. 86. ročník nejslavnějšího hokejového turnaje přinese Vítkovicím jako soupeře například vítěze KHL z Ufy nebo Fribourg ze švýcasrké nejvyšší soutěže, o kterém může trenérovi referovat obránce Barinka. Pokud se jim podaří postoupit ze skupiny, mohou narazit na tradičního účastníka Kanadu nebo německý Mannheim. "Dalo to sice hodně práce a úsilí, vysloužit si opět pozvánku do Davosu, ale výsledek stojí za to, a já myslím, že velkou zásluhu na tom má i výsledek loňského turnaje, na kterém jsme skončili třetí. Velice se na Spenglerův pohár těšíme a uděláme vše pro to, abychom v těžké konkurenci této prestižní soutěže obstáli," říká generální manažer HC Vítkovice Steel Petr Husička.

Posila při výluce Kubina si musí nejdříve odpykat trest

Sezona 2011/2012 nepřinesla obránci a jednomu z nejúspěšnějších "absolventů" vítkovické hokejové školy Pavlu Kubinovi příliš radosti. Trejd z milované Tampy do Philadelphie, kde častěji seděl na tribuně, než hrál, jej stál hodně sil. V případě výluky NHL by se jistě objevil v dresu Vítkovic. "Je tu ještě stále ta komplikace v podobě patnáctizápasového trestu ze semifinále 2005, takže bych za Vítkovice asi nemohl jen tak naskočit do soutěže. Nicméně pokud bude stávka, tak bych nehledal jiné angažmá, ale trénoval bych, připravoval se a počkal, až mi trest vyprší, a pak bych nastoupil," řekl klubovému webu vítěz Stanley Cupu z roku 2004.

V ČEZ Aréně se přes léto namontovaly posuvné mantinely a nové komfortnější sedačky. Kvůli úpravám musel první tým nabírat tréninkové dávky ve vedlejší hale. Klub uvažoval i o změnách rozměrů hřiště. "Diskuse ke zmenšení kluziště proběhla, ale soupeře budeme i nadále prohánět na maximálním možném hřišti, které je možné udělat," potvrdil neoblíbenost vítkovického chrámu trenér Trličík.

Zdroj
ČT sport, hc-vitkovice.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články