Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Vítěz extraligy získá nový Pohár T. G. Masaryka

Praha - Vítěz nadcházející sezony hokejové Tipsport extraligy se může těšit na novou trofej. Český svaz ledního hokeje (ČSLH) se rozhodl od ročníku 2013/14 udělovat mistrovi Pohár T. G. Masaryka, který byl slavnostně představen v Praze. První prezident Československa v roce 1924 věnoval Českému svazu hockeyovému pohár pro vítěze při jednom z prvních pokusů vytvořit pravidelnou dlouhodobou soutěž. V roce 1933 pak věnoval i pohár pro vítěze prvního světového šampionátu pořádaného v Praze.

Josef Řezníček a Tomáš Král s novým pohárem
zdroj: ČTK autor: Michal Krumphanzl

"Myslím, že se pohár povedl. Doufáme, že je důstojný a bude ozdobou soutěže. Je to jedna z věcí, která je součástí vážnosti hokejové soutěže," uvedl prezident ČSLH Tomáš Král. "Inspirovali jsme se v zahraničí a přemýšleli o různých jménech. Řešili jsme to i s historiky a hokejovými odborníky," doplnil.

Nový pohár složený ze 116 dílů měří 74 centimetrů a váží přibližně 15 kilogramů. Jeho součástí bude základna, na které budou vyryty názvy klubů i se soupiskou. Na mistrovské oslavy ale budou vítězové dostávat kopii, nemůže se tak opakovat situace z roku 2010, kdy byla originální trofej zničena a musela být vyrobena replika.

Předchozí trofej bude nyní umístěna v depozitáři ČSLH a v budoucnosti bude vystavena v Síni slávy českého hokeje. "Její vznik momentálně řešíme a věříme, že do domácího mistrovství světa 2015 vznikne," řekl Král. Masarykův pohár si budou mít možnost v příštích týdnech prohlédnout také fanoušci, bude totiž putovat po extraligových stadionech. Stejně jako například slavný Stanleyův pohár bude mít i svoji ochranku.

Král se také vracel k již známým novinkám, které přinese nový extraligový ročník. Například k pravidlu o nasazování mladých hráčů, prodloužením v play-off, která budou nově dvacetiminutová, nebo k inovaci a celkovému rozšíření statistik. "Jsme přesvědčeni, že je to krok vpřed a že to zatraktivní extraligu," doufá Král.

Je nám líto, video expirovalo.
Výherce základní části extraligy pozvedne nový pohár
Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články