Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Věřím, že omluvenky na olympiádu žádné nebudou, doufá Jandač

Praha - Hokejová reprezentace se chystá na další náročnou sezonu, v níž ji čekají dva vrcholné turnaje. Vedle mistrovství světa bude trenér Josef Jandač skládat nominaci také na olympijské hry v jihokorejském Pchjongčchangu. Přesto půjde podle jeho slov díky neúčasti hráčů NHL o lehčí úkol, než tomu bývalo v minulosti. Vedle nižšího počtu potenciálních hokejistů pro konečný výběr bude navíc hrát roli i fakt, že olympiáda bude pro hráče velkým lákadlem a omluvenky by se tak neměly kupit.

Josef Jandač
zdroj: ČTK autor: Kamaryt Michal

Jandač si může mužstvo bez hráčů NHL připravovat dlouhodoběji. A bez větších zásahů, s nimiž by při účasti největších hvězd bylo potřeba kalkulovat. "Hráče z evropského trhu už máme nějak ozkoušené. Není tolik týmů, ze kterých můžeme nominovat. Bude to o něco snazší, to ano," uvedl Jandač.

Lze očekávat, že se mu nebudou v případě olympijského turnaje kupit ani omluvenky. "Věřím, že v boji o místo v týmu na OH žádné nebudou. Sami kluci nejspíš cítí, že mají šanci zúčastnit se olympijského turnaje jako hráči z Evropy a mají daleko větší šanci než při účasti hráčů z NHL, jak tomu bylo v letech minulých," připomněl Jandač.

"Je to přece jen výjimečná akce. A sportovci k tomu také přistupují jinak než k akci, která je každý rok. Cítím to i v zájmu hráčů tuhle akci absolvovat. Olympiáda je přece jen trošku něco jiného," dodal Jandač.

Je nám líto, video expirovalo.
Jandač povolal nováčky, proti Slovensku nasadí 14 debutantů

Na nominačním "long listu" by se mohl objevit i Hudler nebo Eliáš

Vítá i fakt, že nemá svázané ruce příliš přísnými regulemi a termíny. Tím hlavním je v podstatě 15. září, do kdy musí být uzavřený tzv. "long list" pro olympijské hry. Tedy něco jako širší nominace, ale bez omezení počtu napsaných hráčů.

"Dali jsme dohromady zhruba 70 jmen. A do toho data budou přibývat ještě někteří další hráči, abychom na nikoho nezapomněli. Nechceme se dostat do situace, že bychom opomněli hráče, který bude mít třeba výbornou sezonu, nebo abychom byli nějak jinak limitovaní," ujistil Jandač.

S kolegy z realizačního týmu nechce dopředu opomenout nikoho, kdo jen trochu připadá do úvahy. V širším okruhu uchazečů tak velmi pravděpodobně budou například Jiří Hudler, který zůstává zatím bez smlouvy, či dokonce Patrik Eliáš, který ukončil kariéru v NHL.

"Od toho je to long list," řekl s úsměvem Jandač. "I proto bude ten okruh hráčů širší a bude na něm i většina hráčů z nominace pro srpnové zápasy se Slovenskem," doplnil Jandač. V potaz bere i skutečnost, že olympijský turnaj je postavený trošku jinak než MS. "Na něm hrajete strašně moc zápasů v nahuštěné době a potřebujete na to mít typologicky vhodné hráče, kteří jsou schopní ten turnaj fyzicky zvládnout," popsal Jandač.

"Na OH není ta fyzická náročnost taková, počet zápasů je menší," připomněl. "Může se tam tedy objevit i zkušený hokejista, jenž by třeba z důvodu náročné a dlouhé sezony MS odmítl. Je možné, že i na tohle vsadím, ale v žádném případě nebudeme někoho přemlouvat, to zase ne," zdůraznil Jandač.

V plánu jsou cesty na KHL, ze které by mohla být kostra týmu

Před OH má možnost vzít si do přípravy na předolympijský kemp osm náhradníků. Do samotného turnaje pak je třeba nahlásit jména 22 hráčů a tři brankáře. "Stačí nahlásit konečnou nominaci až před turnajem, což je dobré s ohledem na změny, které je potřeba udělat například kvůli zranění," pochvaloval si Jandač.

Plánuje inspekci v Kontinentální lize, na jejíž kostře by mohl být olympijský výběr postavený. "Máme tam zase poměrně dost hráčů, bude na to určitě prostor a vyrazíme tam. Chtěli bychom pak před turnajem udělat i nějaký kemp pro hráče KHL, ale uvidíme, jak to bude reálné. Oficiálně máme na hráče nárok sedm dní před zápasem v olympijském turnaji. Což znamená někdy 8. února, kdy se přeruší extraliga," nastínil Jandač.

Zatímco loni byl Světový pohár již zkraje sezony, pod pěti kruhy se bude hrát ve druhé polovině února. Mistrovství světa přijde na řadu tradičně v květnu, duben ale zaplní zápasy Euro Hockey Challenge a také dva turnaje Euro Hockey Tour. "Bude určitě o něco náročnější udržovat větší počet hráčů v tréninku pro závěrečný turnaj MS," řekl Jandač.

Prozatím se však soustředí hlavně na olympijský turnaj. "Byli bychom hrozně rádi, kdybychom přivezli jakoukoliv medaili z obou akcí. A nejlépe už z OH, abychom tak odstranili ten balvan, který tlačíme před sebou," prohlásil Jandač.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články