Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Vedení hokejové NHL chce založit elitní ligu pro ženy

Toronto - Vedení hokejové NHL chce v Severní Americe založit ženskou profesionální ligu pro nejlepší hráčky. Chce tak zvýšit úroveň ženského hokeje, kterému kvůli nevyrovnanému soutěžnímu poli hrozí vyřazení z programu olympijských her. "Během posledních pár měsíců jsme se zabývali ženským hokejem," řekl zástupce komisionáře NHL Bill Daly. "Zjišťovali jsme, jak konkrétně by se mu dalo pomoci a jestli NHL může být nějak užitečná," dodal.

NHL
zdroj: ČT24 autor: ČT24

Ženskému hokeji již léta dominují reprezentace Kanady a USA, které si spolu zahrály i finále olympiády ve Vancouveru. Turnaj zakončily se společným skóre 88:4 a úroveň soutěže kritizoval i prezident Mezinárodního olympijského výboru Jacques Rogge, podle kterého však hokejistky dostanou šanci ještě minimálně na příštích hrách v Soči.

Elitní liga pro nejlepší světové hokejistky by měla pomoci výkonnostní mezeru zmenšit. Soutěž by měla fungovat podobně jako basketbalová WNBA. Soutěž v roce 1997 pomáhala odstartovat i NBA, která vlastnila všechny týmy.

Cíl: Přivést nejlepší hokejistky z Evropy

Založení "ženské NHL" podpořila i kapitánka Kanady Hayley Wickenheiserová. "Přivedeme nejlepší hokejistky z Evropy, pomůžeme jim, naučíme je hrát na nejvyšší úrovni a ony pak vezmou svoje zkušenosti zpátky domů," prohlásila.

Problémem ženského hokeje je také malá základna. Zatímco Kanada se může opřít o 85 000 hokejistek, Rusko a Čína nemají ani tisícovku. "Je zarážející, že hokejové bašty, jako je Rusko, Německo, Švýcarsko a Česká republika do ženského hokeje investují minimálně, nebo vůbec. To bychom měli změnit," přidala Wickenheiserová.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články