Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Večer senzací. Kanadě utekla výhra v poslední minutě a padla s Finy v prodloužení, Švýcaři umlčeli Švédy

Velkým neúspěchem končí mistrovství světa hokejistů do 20 let pro poslední finalisty Kanadu i Švédsko. Domácí mladíci s javorovým listem na dresu neprošli přes čtvrtfinále, když padli 1:2 v prodloužení s Finskem. Vedení 1:0 ztratili 47 sekund před koncem základní hrací doby. Seveřané zase nečekaně nestačili na Švýcarsko 0:2. Rusko pak zničilo Slováky 8:3.

Finové slaví postup před zklamaným gólmanem Kanady DiPietrem
zdroj: ČTK/AP autor: Darryl Dyck

Bez nadsázky hrůzný večer zažili Kanaďané. Po trefě Iana Mitchella vedli v úvodu druhé třetiny nad severským soupeřem 1:0. Jenže 47 sekund před koncem základní hrací doby šťastnou trefou srovnal Aleksi Heponiemi. Zpoza branky jej nastřelil do nohy spoluhráč Eeli Tolvanen a puk zamířil z úhlu pod ruku brankáře Michaela DiPietra.

Jenže smůly nebylo dost. V prodloužení mohl rozhodnout z trestného střílení Maxime Comtois, ale na finského brankáře Luukonena si nepřišel. Místo toho Noahovi Dobsonovi praskla hůl při ráně do odkryté branky a z protiútoku Toni Utunen vymetl horní růžek. Domácí zažili velké zklamání.

Kanada za posledních 21 let skončí teprve počtvrté bez medaile a od roku 1999 chybí v semifinále teprve podruhé. Naposledy to bylo v roce 2016 v Helsinkách.

Je nám líto, video expirovalo.
Domácí Kanada skončila na MS dvacítek už ve čtvrtfinále

Švýcaři vyřadili obhájce stříbrných medailí

O senzační postup Švýcarů se postarali útočníci Yannick Bruschweiler a Luca Wyss. První jmenovaný si sebevědomě najel do útočného pásma a střelou zápěstím k tyči otevřel v 16. minutě skóre. Ve druhé části na něj navázal Wyss, který ukázal důraz před brankou a dorazil puk bekhendem.

Držitelé stříbra z loňského šampionátu a přemožitelé Američanů ve skupině tak končí už ve čtvrtfinále. Svěřenci Christiana Wohlwenda potrápili ve skupině také český tým, s nímž padli až 1:2 v prodloužení a na Kanadu nestačili těsně 2:3. Nyní si zahrají semifinále s Finy.

Švýcarští junioři slaví branku v utkání se Švédskem
zdroj: ČTK/AP autor: Jonathan Hayward

Mistrovství světa hráčů do 20 let v Kanadě - čtvrtfinále:

Švédsko - Švýcarsko 0:2 (0:1, 0:1, 0:0)

Branky a nahrávky: 16. Brüschweiler (Burger), 34. Wyss (Schmid, Lehmann). Rozhodčí: K. Anderson (USA), Heikkinen - Nikulainen (oba Fin.), Hynek (ČR). Vyloučení: 6:5, navíc Verboon (Švýc.) 10 min. Využití: 0:1. Diváci: 5946.

Kanada - Finsko 1:2 v prodl. (0:0, 1:0, 0:1 - 0:1)

Branky a nahrávky: 22. Mitchell (Hayton, Frost) - 60. Heponiemi (Tolvanen, Vaakanainen), 66. Utunen (Talvitie, Heponiemi). Rozhodčí: Pražák (ČR), Romasko (Rus.) - Oliver (USA), Yketyinen (Švéd.). Vyloučení: 2:3. Bez využití. Diváci: 17 047.

Rusko - Slovensko 8:3 (4:0, 3:0, 1:3)

Branky a nahrávky: 6. Denisenko (Samorukov, Kravcov), 7. Starkov (N. Kovalenko, Romanov), 8. Alexejev (N. Kovalenko, Starkov), 11. Šaškov (Romanov, Podkolzin), 32. K. Kostin (Denisenko, Žuravljov), 39. K. Kostin (Denisenko, Alexejev), 40. Slepec (Galimov, I. Muranov), 53. Ilja Morozov (Šaškov, Olšanskij) - 44. Fehérváry (Ivan, Pospíšil), 59. Roman (Ivan, Fehérváry), 60. Ivan (Fehérváry, Liška). Rozhodčí: Ingram (Kan.), Sidorenko (Běl.) - Chaput, Harrington (oba Kan.). Vyloučení: 6:4. Využití: 1:1. Diváci: 11 317.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články