Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Město na kolech - XXIII. ročník

Ve slovenské nominaci na olympijskou kvalifikaci jsou tři hráči z KHL, chybí Slafkovský

V nominaci Slovenska na nadcházející kvalifikační turnaj pro olympijské hry v Itálii 2026 jsou také tři zástupci z Kontinentální ligy (KHL). Ve výběru jsou obránci Martin Gernát a Mário Grman a útočník Adam Liška. Vedení slovenského svazu zároveň oznámilo, že reprezentaci znovu povede také v nadcházející sezoně třiasedmdesátiletý kanadský kouč Craig Ramsay.

Juraj Slafkovský
zdroj: Reuters autor: David W. Cerny

Slovenští hokejisté hrající v KHL chyběli v nominaci na poslední dva světové šampionáty. Svaz sice po předloňské invazi Ruska na Ukrajinu, na rozdíl například od vedení českého nebo švédského a finského svazu, hráčům působícím na ruském území nezakázal reprezentovat, nikdo z nich se ale v nominaci neobjevil. Na začátku srpna zástupci svazu oznámili, že hráči z KHL se do týmu mohou vrátit.

"Víme, že lidi mají různé názory. My ale chceme bojovat o úspěch a tohle je naše filozofie. Jsme sportovní organizace a nechceme řešit nic jiného. Nechceme řešit politické otázky," řekl prezident hokejového svazu Miroslav Šatan. "V minulosti výkonný výbor hokejistům nezakázal, aby reprezentovali. Bylo to jen o sportovní výkonnosti, ne o tom, kde hrají. Nic se nezměnilo. Jen se změnilo, že hráči, kteří z různých důvodů účast odmítli, teď tři z KHL přijedou," uvedl bývalý vynikající útočník, který je zároveň generálním manažerem reprezentace.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Slováci nominovali na olympijskou kvalifikaci i tři hráče z KHL

Aktuálně hraje v ruských klubech osm slovenských hráčů plus útočník Tomáš Jurčo v KHL nastupuje za čínský Kunlun. Ramsay na bratislavskou kvalifikaci povolal tři z nich.

Šatan uvedl, že před zveřejněním nominace mluvil i s útočníkem Martinem Pospíšilem z Calgary, který zvažoval odmítnutí startu na akci s ohledem na plány s hráči z KHL. "Samozřejmě, že nikdo nechce změnit jeho názor. Víme, že společnost je rozdělená, a možná i v naší kabině budou jiné názory. Chceme ale předvést, že i přesto dokážeme spolupracovat a společně dokážeme splnit cíl v podobně postupu na olympijské hry," řekl Šatan.

V kádru je vedle toho i devět hráčů z české extraligy: brankář Stanislav Škorvánek, obránci Peter Čerešňák, Michal Ivan a útočníci Róbert Lantoši, Lukáš Cingel, Kristián Pospíšil, Miloš Roman, Libor Hudáček a Matúš Sukeľ.

Vzhledem k tomu, že se turnaj koná před začátkem zámořské sezony, mohou se na něm představit i hráči z NHL nebo tamních nižších soutěží. V nominaci jsou proto vedle Pospíšila také například Tomáš Tatar, Pavol Regenda, Martin Fehérváry nebo Šimon Nemec. Chybí ale hvězdný útočník Juraj Slafkovský.

"S Craigem jsme byli dohodnuti po sezoně, že s námi zůstane ještě i na olympijskou kvalifikaci s tím, že během léta si vezme čas na rozmyšlenou, co dál. Jsme rádi, že se rozhodl prodloužit s námi spolupráci. Craig změnil filozofii naší hry a také způsob, jakým vybíráme hráče a jakým hrajeme. Chtěl bych mu poděkovat, že se rozhodl s námi pokračovat," dodal Šatan k Ramsaymu, jenž působí u slovenské reprezentace od roku 2017.

Kvalifikační turnaj se v Bratislavě uskuteční od 29. srpna do 1. září a vedle Slovenska se na něm představí Maďarsko, Rakousko a Kazachstán. Na minulé olympiádě v Pekingu před dvěma lety vybojovali Slováci bronz. V Číně ale týmy nastoupily bez hráčů z NHL, kteří by se opět měli na Hrách v Itálii představit.

Zdroj
ČTK, hokej.sk, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články