Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Ve finálové desítce Zlaté hokejky nechybí duo z Bostonu, nejlepším z brankářů bude Vaněček

Ve finálové desítce ankety Zlatá hokejka je po druhém kole devět zástupců z NHL a jeden krajánek z KHL. Mezi favority na celkové vítězství je i David Pastrňák z Bostonu, který vyhrál už čtyřikrát po sobě a vládne anketě nepřetržitě od roku 2017.

David Pastrňák se raduje z branky s Davidem Krejčím
zdroj: AP autor: Winslow Townson

Vedle Pastrňáka a jediného hráče z Evropy Dmitrije Jaškina z Dynama Moskva se jedná o Filipa Hronka s Jakubem Vránou z Detroitu, Davida Krejčího z Bostonu, Dominika Kubalíka z Chicaga, Martina Nečase z Caroliny, Ondřeje Paláta z Tampy Bay, Jakuba Voráčka z Philadelphie a také Víta Vaněčka z Washingtonu, který tak dopadne nejlépe z brankářů.

V porovnání s úvodním kolem, které vyhrál s přesvědčivým náskokem Pastrňák před Palátem a Jaškinem, si prohodili místo v nejlepší desítce útočník Pavel Zacha (New Jersey), jenž skončil nakonec patnáctý, a Krejčí. Celkový vítěz ankety z roku 2013 Krejčí se mezi nejlepších deset domácích hokejistů dostal už pojedenácté.

Podeváté je mezi tuzemskou elitou loni i předloni třetí Voráček, jenž se mezi vítěze zapsal v roce 2015 a v letech 2017 a 2018 byl druhý za Pastrňákem. Nováčkem v první desítce je Vaněček. Kapitán reprezentačního týmu na mistrovství světa v Rize a vítěz švýcarské ligy s Zugem Jan Kovář skončil jedenáctý. Celkem získalo alespoň jeden hlas v úvodních kolech hlasování 45 hokejistů.

Finálovou desítku určila dvě kola hlasování zástupců hokejového svazu, trenérů reprezentace, mládežnických výběrů i klubů nejvyšší soutěže a hokejových novinářů. O vítězi rozhodnou pouze hlasy získané ve třetím kole, neboť výsledky předchozích dvou se nezapočítávají. Jeho uzávěrka bude po skončení bitev o Stanleyův pohár v play-off NHL.

Pokud by Pastrňák uspěl i v 53. ročníku ankety a vyhrál, překonal by dosavadní maximum v počtu po sobě jdoucích triumfů. Jen on a legendární Jaromír Jágr (v letech 2005 až 2008) získali Zlatou hokejku čtyřikrát v řadě. Jágr je rovněž celkovým rekordmanem s 12 vítězstvími, pětkrát vyhrál brankář Dominik Hašek, čtyřikrát se to vedle Pastrňáka podařilo i Vladimíru Martincovi.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články