Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Vary se vrací do extraligy s mladým týmem, prioritou je záchrana

Dvakrát po sobě rozhodoval o extraligové budoucnosti Karlových Varů jediný bod. Loni na jaře nestačila Energie na Jihlavu a po dvaceti letech musela nejvyšší soutěž opustit, letos to Dukle oplatila a na její úkor se mezi elitu vrátila. Cílem Západočechů, kteří hráli tři roky po sobě v baráži a v extraligovém play-off se neobjevili sedm let, je logicky především záchrana.

Hokejisté Karlových Varů
zdroj: ČTK autor: Hájek Ondřej

"Věříme, že kostra týmu dokáže zachránit extraligu, což je náš jediný cíl. Samozřejmě, když se ta sezona bude vyvíjet dobře, tak bychom chtěli do play-off. Ale koukáme na každý další zápas a myslím si, že po sezoně v první lize nemůžeme mít velké ambice. To, že budeme hrát bez tlaku, by měla být naše výhoda," řekl trenér a sportovní manažer Martin Pešout.

Po roce stráveném v první lize se Energie vrací s velmi mladým týmem, většině hráčů je méně než 25 let. Kádr se přes léto téměř nezměnil. Posilami jsou obránce Lukáš Vágner s útočníkem Tomášem Havránkem z Komety a slovenský forvard Tomáš Mikúš z Nitry. Naopak nejvýraznější ztrátou je odchod Henriho Tuominena, který přerušil hokejovou kariéru.

Kapitánem zůstává devětatřicetiletý Václav Skuhravý, který se rozhodl v létě pokračovat v kariéře. "Vidím to hodně kladně, myslím si, že příprava se povedla. Máme mnoho mladých hráčů, kteří jsou pořád na vzestupu a začínají přebírat důležité role v týmu. Já mám jen jeden plán, vyhrávat, takže se nebojím říct, že chceme bojovat o play-off," řekl Skuhravý.

Mezi hlavní opory týmu by měl vedle obránce Vladimíra Sičáka a útočníků Tomáše Rachůnka a Jakuba Fleka patřit i brankář Filip Novotný. "První liga není ono, extraliga je o úroveň výš a uděláme vše pro to, abychom byli na těch pozicích, na kterých chceme být. Určitě se na to těšíme," prohlásil Novotný.

Pro Vary je nováčkovská sezona, na jejímž konci Energie oslaví deset let od jediného titulu v historii klubu, do jisté míry přelomová. Západočeši nedokázali na dvě finálové účasti z konce předchozí dekády navázat a od té doby postoupili jedinkrát do předkola play-off. Klub se dlouhodobě potácel na dně tabulky a loňský sestup byl jen logickým vyústěním situace.

Energii se podařilo dát dohromady konkurenceschopný tým a extraligu si vybojovat zpátky, teď ale musí udělat další krok a stabilizovat se znovu mezi elitou. Bude to však mít hodně těžké, týmu chybí zkušenosti. Navíc s výjimkou brankáře a první útočné formace nejsou v kádru rozdíloví hráči a papírově patří soupiska k nejslabším v soutěži.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články