Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Diamantová liga 2024

Vary čeká derby s Plzní, Sparta jede do Vítkovic

Praha - Zatím marně se snaží hokejisté Českých Budějovic setřást své pronásledovatele v extraligové tabulce. Přestože hrají ve vynikající formě, daří se i jejich rivalům - Sparta i Liberec uspěly v minulém kole, jehož duel měl Mountfield přeložený, a mají jen o dva body méně. V pátečních zápasech 19. kola přivítá lídr na svém ledě Pardubice, Sparta se představí na ledě Vítkovic a Liberec v Brně. Na programu je i západočeské derby Karlových Varů s Plzní.

Hokejisté Karlových Varů
zdroj: ČTK autor: Radek Petrášek

Jen čtyři body ztratily České Budějovice během posledních deseti utkání. Ve velké pohodě hrající Jihočechy dokázal během této série na jejich ledě nachytat Litvínov, jinak pouze vyhrávali. Nejbližšího soupeře Pardubice však nedokázali ve vzájemných soubojích porazit již čtyřikrát za sebou, byť naposledy na soupeřově ledě brali alespoň bod. "I když se nám teď daří, tak jsme stále na zemi, neboť žádný strom neroste do nebe a v té vyrovnané soutěži už bylo za těch několik kol více lídrů," řekl kouč František Výborný. "Minule jsme měli v Pardubicích dobře rozehraný zápas a blízko k vítězství, ale nakonec jsme prohráli v oslabení po pár vteřinách prodloužení," připomněl. "Je to vynikající mužstvo, z něhož máme přirozený respekt, ale ten je dobrý pro co nejlepší výkon," doplnil Výborný. Pardubičtí nastříleli v úvodních dvou vystoupeních sezony 12 branek, ale poté jim střelecký prach poněkud zvlhl a nedokázali se přehoupnout přes čtyři vstřelené góly v jednom utkání. Až do středy, kdy doma deklasovali Zlín 6:1. "Jsem rád, že jsme konečně doma vstřelili víc než dva tři góly, což je taková naše norma," uvedl pro klubový web trenér Pavel Hynek. "S pokorou musíme tento výsledek potvrdit v dalších zápasech a výsledkově se nehoupat, což jsme doteď předváděli," řekl Hynek, jemuž stále scházejí Bartek, Somík a Tomáš Zohorna.

Vítkovice přerušily výsledkový úpadek dvěma výhrami za sebou. Nyní přivítají Spartu, kterou na domácím ledě porazily devětkrát z posledních deseti vzájemných utkání. "V posledním zápase, který jsme ale odehráli na Spartě, byl soupeř skutečně vynikající. Snad jen ve dvou třech střídáních jsme se dostali ke svojí hře. Momentálně je to jedno z nejlepších a nejkomplexnějších mužstev v extralize, ale i my jsme se teď po dvou výhrách psychicky vzchopili a jsme ve větší pohodě," řekl trenér Mojmír Trličík. Domácí stále postrádají zraněné Klimka, Punčocháře a Ujčíka. Sparta výtečně zvládla domácí dvojzápas s Pardubicemi a Brnem, v němž nechala poprvé v sezoně odpočívat brankářskou jedničku Pöpperleho. Po dvou tříbodových výhrách touží uspět i v Ostravě. "Už se nám v sezoně podařilo pár dlouhodobějších sérií přerušit, tak věřím, že navzdory statistikám uspějeme i nyní. Bude zapotřebí pozorná obrana, dopředu se nám teď docela daří, takže třeba na tři čtyři góly bychom už mohli uspět," řekl asistent trenéra Patrik Martinec. Mimo hru jsou Krstev, Lapšanský a Sacha Treille.

Hokejisté Komety střídají skvělou produktivitu s hlubokými střeleckými útlumy. Po dvou vítězstvích vyšli v posledním kole na Spartě střelecky naprázdno. "Jsme pro soupeře v tomto směru nečitelní," poznamenal kouč Zdeněk Venera, který při zranění Holce řeší problém se složením útočných řad. "Holec je náš druhý nejproduktivnější hráč a bude nám hodně chybět," podotkl. Venera přiznal, že příliš neví, co od duelu s Libercem čekat. "Liberec je rozjetý a v pohodě. Pokud se podíváme na statistiky v bodování, je za Nedvědem velká mezera. Hraje v optimální pohodě. Výborný je také Pinc, který je v čele statistiky brankářů, a také obránce Trončinský. Záleží na tom, jak nám zápas sedne," prohlásil Venera. Bílí Tygři vyhráli devět z posledních 11 zápasů. O jejich síle přitom svědčí i fakt, že všech pět utkání, v nichž byl remízový stav po základní hrací době, dokázali získat ve svůj prospěch. Brnu sice Severočeši nenechali v posledních čtyřech vzájemných zápasech ani bod, ale tři duely ze čtyř od vstupu Jihomoravanů mezi elitu v Brně prohráli. Na marodce jsou Vošvrda, Víšek, Moravec a Špaček.

Karlovy Vary může mrzet ztráta dobře rozehraného zápasu na libereckém ledě, přesto svěřenci kouče Václava Baďoučka po třech předchozích výhrách prodloužili sérii zápasů, v nichž bodovali, na čtyři. "Vedení 2:0 bylo dobré, ale Liberec hned vzápětí snížil a my jsme rádi i za ten bod. Náš výkon nebyl špatný, bodovali jsme počtvrté za sebou, a to je pro tabulku důležité," připomněl Baďouček opětovné odlepení z posledního místa. Maximálně bodovat chce i v derby proti Plzni. "Plzeň má hodně silné mužstvo, byť teď dvakrát za sebou nebodovali. Může to být naopak o to těžší. Navíc hráli naposledy v neděli, mohou být odpočatější, ale neviděl bych v tom nějaký zásadní problém," prohlásil Baďouček. K marodům Mensatorovi, Bendovi a Proškovi přibyl kvůli potížím s ramenem Kuběna. Plzeň v týdnu nehrála, neboť její utkání na jihu Čech bylo přeloženo až na leden. Indiáni tak měli čas zapracovat na věcech, které se jim hlavně v posledních dvou duelech s Brnem (1:6) a v Mladé Boleslavi (1:3) nedařily. "Uvidíme zítra, zda ta pauza přišla vhod, ale věřím, že ano. Snažili jsme se napravit to, co nás nejvíc sráží, což je jednoznačně lepší využívání šancí a také přesilové hry," přiblížil trenér Marian Jelínek. Od derby očekává bitvu, která bude mít velký náboj. "My potřebujeme body jako sůl, ale to domácí také. Bude to hokej se vším všudy. Nám se dařilo v plechové hale, v té nové naopak vůbec, ale to už je historie. Důležitější je současnost," připomněl Jelínek tři vysoké porážky a jedinou výhru ze vzájemných klání v KV Areně, kam se domácí přestěhovali před ročníkem 2009/10. Stále chybějí Kaberle, Frolo a Vlasák.

Radost zlínských hokejistů
zdroj: ČTK autor: Alexandra Mlejnková

Po období hojnosti se nyní hokejisté Zlína pohybují v hluboké střelecké krizi. V posledních čtyřech zápasech prohráli a vstřelili pouze dvě branky. Výsledkový propad podtrhla úterní vysoká prohra v Pardubicích 1:6. "Stále se nemůžeme dostat z útlumu, který na nás v poslední době sedl. Prostě nám přestaly padat góly, trefujeme tyčky a brankáře. S tak špatnou produktivitou nemůžeme vyhrát. Je otázkou, kdy se nám podaří situaci prolomit. Samozřejmě se o to opět pokusíme proti Litvínovu," ujistil trenér Rostislav Vlach. Litvínov nedávno uspěl na ledě současného lídra Českých Budějovic, přesto je nejhorším týmem v soupeřových arénách, kde z devíti utkání vybojoval při skóre 15:29 pouze sedm bodů. Příliš optimismu nedodávají Severočechům ani dvě poslední vystoupení na ledě Beranů, která skončila debakly 2:10 a 2:7.

Slavia prohrála pět z posledních šesti utkání a od tabulkového dna ji dělí pouze dva body. Těšit může Pražany alespoň skutečnost, že po dvou duelech, kdy vyšli střelecky naprázdno, mířili v Litvínově do černého hned pětkrát. Ani to ale na výhru nestačilo a prohráli na nájezdy. Pražané mají Třinci co vracet, Oceláři je v součtu s obratem jarní semifinálové série z 1:3 na 4:3 porazili už čtyřikrát po sobě. Z devíti domácích startů mají svěřenci kouče Vladimíra Růžičky pouhých šest bodů. Třinec po výhře nad Boleslaví poskočil už na páté místo. Na ledě Slavie chce potvrdit pověst nejlepšího celku v tabulce venkovních utkání, kde bodoval šestkrát po sobě. "Víme, že Slavii se hlavně doma nevede podle představ, ale na to nemůžeme brát žádný ohled. Je to kvalitní tým, který výborně bruslí, hraje agresivně a je schopen porazit kohokoliv," upozornil trenér Břetislav Kopřiva. Ocelářům scházejí Varaďa, Chovan a Seman, otazník visí nad startem Bonka s Hamerlíkem.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články