Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

V Rize bude pět českých rozhodčích. Jako hlavní se na MS představí sudí Fraňo, Jeřábek a Šír

Na hokejovém šampionátu bude kromě národního mužstva také pět českých rozhodčích. Zápasy budou jako hlavní řídit Martin Fraňo, Antonín Jeřábek a Robin Šír spolu s čárovými Danielem Hynkem a Jiřím Ondráčkem. Vyrovnají tak rekord z domácího šampionátu v roce 2015 v Praze a Ostravě.

Martin Fraňo
zdroj: ČTK autor: Paprskář Pavel

"Všech nominací si velmi vážíme, protože potvrzují dlouhodobě vysokou úroveň a kredit našich rozhodčích," uvedl předseda komise rozhodčích Českého svazu ledního hokeje Vladimír Šindler. V Rize, kde se šampionát uskuteční od 21. května do 6. června, budou mít Češi mezi sudími nejvyšší zastoupení. Čtyři nominované má Finsko, Rusko a Švédsko.

Předloni v Bratislavě a Košicích pískali čtyři zástupci z tuzemska. Vedle Fraňa a Ondráčka byl hlavní Jan Hribik a čárový Miroslav Lhotský. Loni v Curychu a Lausanne se měli představit i Jeřábek s Šírem a také Ondráček, ale turnaj byl kvůli pandemii koronaviru zrušen.

Nejvíce zkušeností z nominovaných má Jeřábek, zúčastní se osmého MS a třikrát rozhodoval finále. Dvakrát se také dostal na olympijský turnaj. Nechyběl ani na domácím šampionátu před šesti lety, kde byli také jako hlavní Pavel Hodek a čároví Vít Lederer, Lhotský a Rudolf Tošenovjan.

Šesté MS čeká Fraňa, jenž působí v KHL. Podruhé se může těšit na šampionát Ondráček. Odložená premiéra čeká Šíra a poprvé se vydá na mistrovství světa i Hynek.

"Vzhledem k pandemii a omezením mezinárodního styku jsme nominovali především evropské rozhodčí, zatímco nedávný šampionát juniorů odřídili ti kanadští," uvedl člen komise rozhodčích Mezinárodní hokejové federace (IIHF) Pavel Halas. "Výběr probíhal i s ohledem na příští olympiádu, protože dalších možností, jak výkonnost rozhodčích otestovat při vrcholné události, již mnoho nebude," dodal.

Sudí budou pro delegace k utkáním a přípravu v dějišti šampionátu rozděleni v šestičlenných skupinách. Tímto opatřením chce IIHF minimalizovat rizika šíření nákazy nemoci covid-19 a slibuje si od toho i lepší koordinaci a jednotnější výklad pravidel.

Nominace rozhodčích na MS v Rize (21. května - 6. června):

Hlavní: Martin Fraňo, Antonín Jeřábek, Robin Šír (všichni ČR), Tobias Björk, Mikael Nord (oba Švédsko), Roman Gofman, Jevgenij Romasko (oba Rusko), Lassi Heikkinen, Kristian Vikman (oba Finsko), Andris Ansons (Lotyšsko), Andrew Bruggemann (USA), Mads Fransen (Dánsko), Olivier Gouin (Kanada), André Schrader (Německo), Maxim Sidorenko (Bělorusko), Peter Stano (Slovensko), Christoph Sternat (Rakousko), Michael Tscherrig (Švýcarsko).

Čároví: Daniel Hynek, Jiří Ondráček (oba ČR), Gleb Lazarev, Nikita Šalagin (oba Rusko), Ludvig Lundgren, Emil Yletyinen (oba Švédsko), Lauri Nikulainen, Hannu Sormunen (oba Finsko), Nicolas Constantineau (Francie), Dmitrij Goljak (Bělorusko), Andreas Weise Kroyer (Dánsko), Dustin McCrank (Kanada), Jonas Merten (Německo), David Obwegeser (Švýcarsko), Brian Oliver (USA), Elias Seewald (Rakousko), Šimon Synek (Slovensko), Davis Zunde (Lotyšsko).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články