Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

V repríze finále porazily Pardubice oslabenou Kometu

Brno - Hokejisté Pardubic po třech porážkách pod vedením nového kouče Mojmíra Trličíka poprvé vyhráli. V utkání 24. kola zdolali v Brně v repríze finále minulé sezony citelně oslabenou Kometu 3:2. Přitom Pardubice vedly 3:0 a měly zápas zcela ve své režii. Málem ale doplatily na sebeuspokojení, neboť Kometa ve druhé třetině v průběhu 45 sekund dvěma rychlými góly zápas zdramatizovala, výsledek už ale neotočila.

Brno - Pardubice
zdroj: ČTK autor: Václav Šálek

Na výkonu Komety byla patrná absence šesti zraněných klíčových opor týmu. Trenér Venera se musel obejít bez obránců Milana Hrušky, Švrčka a kvarteta útočníků Dlouhý, Koreis, Jakub Svoboda a Tomáš Svoboda. Brněnský kouč se proto rozhodl hned od začátku ke hře na tři pětky. Stejnou strategii zvolil i jeho protivník na trenérské lavičce Trličík, který měl však odlišný důvod svého rozhodnutí. Po třech porážkách od jeho příchodu do Pardubic jej motivovala snaha zvýšit údernou sílu svého týmu. Zejména první útočná řada Pardubic s Hemským a technicky dokonale vybaveným Krejčím dostávala Brňany pod tlak.

Skóre otevřel v 9. minutě Buchtele a přesně o dvě minuty přidal po chybě domácích zadáků pohodlně druhý gól Krejčí. Po této ráně padla Kometa do útlumu a jen s obtížemi čelila tlaku protivníka. V tápání pokračoval domácí tým i ve druhé třetině, kdy dokonce při vlastní přesilovce potrestal další hrubku při rozehrávce Somík třetím gólem. Pardubičtí hokejisté v těchto momentech zcela ovládli hru. Přesněji kombinovali, rychleji bruslili, jejich herní pojetí bylo mnohem agresivnější. Pod dojmem bezpečného náskoku se trenér Trličík rozhodl postupně zařadit do hry i hráče čtvrtého útoku.

V závěru druhé třetiny Kometa nečekaně procitla. Pouhých pět sekund po vyloučení Tomáše Zohorny totiž vstřelili Brňané první branku. Divíšek vyhrál v útočném pásmu vhazování a nejlépe střílející obránce Komety Bičánek tvrdou dělovkou od modré čáry překonal brankáře Salfického. Gól působil jako povzbuzující elixír. Za pouhých 45 sekund stačil Salfický pouze vyrazit Eratovu střelu z levé strany a neobsazený Petrovický střelou do opuštěné branky přidal druhý gól.

Hosté se dostali pod velký tlak, k vyrovnání chyběla Kometě jen přesnější koncovka. Brankář Salfický se dostal pod palbu domácích útočníků, Pardubice spoléhaly jen na bleskové protiútoky. Blízko k rozhodnutí měl po sólovém útoku Hemský, brankář Falter jeho úmysl ale vystihl. V závěru ještě Kometa promarnila dvě přesilovky a nevyužila ani minutovou power play. Pardubicím výrazně pomohl k vítězství brankář Salfický, který v poslední třetině kryl 20 střel. Nervózní koncovku neunesl Hemský, který po osobním trestu a vyloučení do konce utkání zamířil předčasně do šaten.

HC Kometa Brno - HC ČSOB Pojišťovna Pardubice 2:3 (0:2, 2:1, 0:0)

Branky a nahrávky: 35. Bičánek (Divíšek), 36. Petrovický (Erat, Malec) - 9. Buchtele (Kousal, Benák), 11. Krejčí (Starý, Hemský), 27. Somík. Rozhodčí: Hodek, R. Polák - M. Čech, Dřínovský. Vyloučení: 4:7, navíc Hemský (Pardubice) 10 min. a do konce utkání. Využití: 1:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 7 200 (vyprodáno).

Brno: Falter - Valábik, Bičánek, Kováčik, Žižka, Valach, Malec - H. Zohorna, Divíšek, J. Hruška - Dočekal, L. Čermák, M. Hořava - Erat, Petrovický, Holec. Trenéři: Venera a Oslizlo.

Pardubice: Salfický - Píša, Kindl, Benák, Vašíček, Ďaloga, V. Kočí - Hemský, Krejčí, Starý - Bartek, T. Zohorna, Somík - Šagát, Kousal, Buchtele - od 21. min. navíc Semorád, T. Nosek, Nahodil a Cetkovský. Trenéři: Trličík a Lubina.

Zdeněk Venera (Brno): "Pokud mám zápas stručně zhodnotit, tak Pardubice byly o jednu dorážku šikovnější. Šancí bylo na obou stranách dostatek. Nejvíce jsme jich měli v poslední třetině. Vynikající výkon podal Dušan Salfický. Nepamatuji si, kdy měl brankář 20 zásahů v poslední třetině a udržel si čisté konto. Velkou šanci na vyrovnání měl ještě v závěru druhé třetiny Dočekal, který netrefil odkrytou branku. Každý chybějící hráč v sestavě je patrný. Nám jich dnes chybělo šest. Přesto jsme hrou na tři pětky utkání dobře zvládli."

Ladislav Lubina (Pardubice): "Do utkání jsme vstoupili velmi dobře a rychle získali dvoubrankový náskok. Věděli jsme, že nás nečeká v Brně nic lehkého. Měli jsme dobrou první třetinu. Ve druhé nás potkala slabší pětiminutovka, v ní jsme v těsném sledu inkasovali dvě branky. Ve třetí třetině jsme byli pod tlakem. Jsem rád, že jsme dotáhli zápas do vítězné koncovky. Při stanovení taktiky jsme vycházeli z posledních utkání Komety a z našeho vzájemného zápasu v Pardubicích."

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články