Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

V předvánočním utkání NHL Montreal i díky Špačkovi porazil Carolinu 3:2

New York – V předvánočních utkáních NHL se předvedla celá plejáda českých hráčů. Jením z nich byl i hokejista Jaroslav Špaček, který sehrál klíčovou úlohu při vítězství Montrealu 3:2 na ledě Caroliny. Šestatřicetiletý obránce přispěl k úspěchu Canadiens dvěma přihrávkami, navíc pro tým vybojoval pět minut dlouhou přesilovou hru, když se stal terčem ataku Erika Colea. V následné početní převaze Montreal dvěma brankami otočil z 1:2 na konečných 3:2.

Nedlouho poté, co se Carolina zásluhou Erika Colea dostala do vedení, nahazoval Špaček kotouč od červené čáry do útočného pásma a domácí útočník ho v prostoru u střídaček tvrdě narazil na hrazení. Český obránce chvíli ležel po nešetrném zákroku otřesený, ale stačil se zapojit už do pětiminutové přesilové hry a připsal si i asistenci u vítězné branky. Jednu přihrávku v utkání zaznamenal i Roman Hamrlík a Tomáš Plekanec.

Oba hlavní aktéři popisované situace se pak po zápase shodli, že se jednalo o rozhodující moment utkání. "Bylo to pro nás zlomovým bodem," prohlásil Špaček. "Provedl jsem to hrozně. Stálo nás to zápas," připustil Cole. Domácí trenér Paul Maurice ale viděl chybu i na straně českého beka, který se na střet měl připravit, a celou situaci přirovnával jako náraz opilého řidiče do telefonní budky.

Z českých golmanů se z výhry radoval jen Tomáš Vokoun

V předvánočním programu NHL se představili i všichni tři čeští gólmani, ale z výhry se radoval jenom Tomáš Vokoun, který zastavil 45 ze 48 střel a dovedl Floridu k výhře 4:3 v Buffalu. Panthers si vypracovali v první třetině tříbrankový náskok, o který ale v prostředním dějství přišli. Rozhodnutí padlo až v 55. minutě z hole Jasona Garrisona.

"Zápas jsme neprohráli třetí třetinou, ale výkonem v první. To je neomluvitelné," podotkl obránce Jordan Leopold, autor dvou tref domácích. Druhou z nich srovnával na 3:3. "Ve druhé třetině jsme s pukem zacházeli jako s horkou bramborou. Naštěstí jsme se v poslední části vzchopili, odvedli jsme lepší práci a jejich tlak ustáli," uvedl Chris Higgins, který v úvodní části dvakrát skóroval.

Třetí zásah v první třetině přidal Stephen Weiss po spolupráci s Michaelem Frolíkem, který mu v přesilové hře pět na tři krásně nahrál přes brankoviště, a Weiss zakončoval akci střelou do prázdné branky. Buffalo vedle dvou ztracených bodů přišlo i o nejproduktivnějšího hráče Dereka Roye, který po střetu s Dmitrijem Kulikovem opustil stadion o berlích. Podle trenéra Lindyho Ruffa to vypadá vážně, ale blíže jeho zranění nespecifikoval.

Pavelec za svá záda pustil čtyři střely

Ondřej Pavelec neuspěl v souboji s Timem Thomasem, v duelu dvou nejlepších gólmanů soutěže v procentuální úspěšnosti zásahů a průměru inkasovaných branek na zápas. S Atlantou prohrál na ledě Bostonu 1:4, přičemž dvakrát ho překonal Shawn Thornton. Útočník, který je známý spíše bitkami a už ve druhé vteřině zápasu se pustil do pěstní výměny s Erikem Boultonem, mohl v závěru zkompletovat i hattrick, ale proti byla branková konstrukce.

Čtyři minuty před koncem vznikla i hromadná potyčka, jejímž důvodem byl hit Freddyho Mayera na Milana Lucice. Do mely se zapojilo všech deset hráčů, kteří byli v té chvíli na ledě, vyjma brankářů Pavelce a Thomase.

Pittsburgh se dostal do čela soutěže

Michal Neuvirth stejně jako ve čtvrtek Vokoun nezastavil Sidneyho Crosbyho. Kanadský útočník překonal českého brankáře už ve čtvrté minutě a bodoval ve 23. zápase v řadě. I s jeho přispěním zvítězil Pittsburgh 3:2 po nájezdech ve Washingtonu a dostal se do čela soutěže před Philadelphii.

Neuvirth si v utkání, které bylo generálkou na novoroční střetnutí obou týmů pod širým nebem, připsal 25 úspěšných zákroků a tým podržel zejména za stavu 0:1, kdy zlikvidoval trestné střílení Jevgeniji Malkinovi. I v nájezdech si počínal dvaadvacetiletý rodák z Ústí nad Labem dobře. Nestačil pouze na provedení Krise Letanga a Pascala Dupuise, který v sedmém kole ukončil zápas.

Kuriózním způsobem dal o sobě v utkání vědět i obránce Penguins Zbyněk Michálek. V první třetině byl vyloučen za zdržování hry, když puk poslal mimo hrací plochu směrem k trestné lavici, kde trefil jednu z pracovnic. Po zásahu musela jít na ošetřovnu, kde ji ránu v oblasti spánku spravili několika stehy.

New Jersey stále patří mezi nejhorší týmy v soutěži

Ani změna trenéra nezafungovala v New Jersey. Devils, které včera převzal potřetí v kariéře Jacques Lemaire, prohráli v souboji dvou nejhorších týmů soutěže doma s Islanders 1:5. Na jedinou branku New Jersey přihrával Patrik Eliáš. "Vypadá to, jako by zapomněli hrát hokej. Tohle jsem ještě nezažil. Nikdy," prohlásil po utkání Lemaire, který s Devils získal Stanley Cup v roce 1995.

Islanders dalo svému soupeři lekci z produktivity, když jim k pěti brankám stačilo pouhých 14 střel. K vítězství je nasměroval prvními dvěma góly v zápase Josh Bailey, brankář Dwayne Roloson pak zlikvidoval 34 ze 35 střel.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články