Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Euro Hockey Tour mužů 2023/2024

V nominaci na Karjalu je i veterán Gulaš, debutovat bude gólman Lukeš

Poprvé od prosince 2019 se v hokejové reprezentaci objeví Milan Gulaš. Pětatřicetiletý útočník Motoru České Budějovice je nejzkušenějším hráčem v nominaci Filipa Pešána na turnaj Karjala v Linköpingu a Helsinkách. Jediným nováčkem v pětadvacetičlenném výběru kouče je brankář Štěpán Lukeš z Hradce Králové.

Milan Gulaš
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

Do podoby nominace již výrazně zasahuje blížící se olympijský turnaj v Pekingu. "Máme před sebou dva turnaje – Karjalu a Channel One Cup. Zúčastní se jich především hráči bojující o sestavu pro olympiádu a kádr bude doplněn současně o mladou generaci. Ty sestavy se budou měnit a samozřejmě dostanou prostor i ostatní, ať už třeba brankáři Roman Will se Šimonem Hrubcem, nebo i další," uvedl generální manažer týmu Petr Nedvěd, jenž měl poprvé hlavní zodpovědnost za složení týmu místo trenéra.

Kapitán Českých Budějovic Gulaš naposledy hrál za reprezentaci předloni 12. prosince v domácím duelu ve svém tehdejším působišti Plzni proti Finsku při výhře 4:3 v prodloužení.

Poprvé od února loňského roku se představí v reprezentaci také útočník Michal Řepík. Kapitán Sparty, který startoval na čtyřech mistrovstvích světa i na olympijských hrách v Pchjongčchangu, se z letošního šampionátu v Rize omluvil z rodinných důvodů.

Je nám líto, video expirovalo.
V nominaci na Karjalu je i kanonýr Gulaš

"Zkušené hráče, kteří mají šanci jet na olympijské hry, doplnili převážně hráči silných ročníků 1996, 1997 a 1998, z nichž většina působí velmi dobře v nejvyšší české soutěži. Náš tým by měl mít dobrý pohyb, protože je tvořen i hráči převážně finské ligy a bruslivými hráči z české extraligy. Bereme navíc dva útočníky a jednoho až dva obránce pro případ zranění a třeba i záměr sestavu nějak trošku obměnit," vysvětlil Pešán.

Pouze jediný start v reprezentaci má kvarteto nominovaných. Vedle nováčka Lukeše mají minimální zkušenosti také gólmani Petr Kváča z Liberce, který byl jako trojka na letošním mistrovství světa v Rize, i Miroslav Svoboda z Plzně.

Ten se vrací z celého kádru po nejdelší době, protože chytal svůj jediný duel 24. srpna 2017 v Žilině proti Slovensku při výhře 2:1.

Pětadvacetiletý Lukeš si po působení v roli dvojky v mateřském Chomutově i Hradci Králové řekl v této sezoně o velký prostor.

S průměrem 1,84 obdržené branky je v extralize druhý, s úspěšností zákroků 93,07 třetí a s třemi čistými konty se dělí o prvenství.

Podle všeho by se měl dočkat debutu již při Karjale, neboť trenéři plánují prostřídat kompletní trio brankářů.

V reprezentaci si již v minulosti zahrál jeho o 14 let starší bratr František. Opora Litvínova sehrála v národním týmu 17 zápasů a vstřelila v nich tři branky.

Dále mají jen jedno utkání na kontě obránce David Jiříček z Plzně, jenž loni nastoupil na Karjale proti Rusku ve věku 16 let a 345 dnů a stal se nejmladším hráčem v historii samostatné české reprezentace, a další bek Libor Zábranský z Jukuritu Mikkeli.

Z kádru pro Karjalu bylo na letošním MS v Lotyšsku osm hráčů. Vedle Kváči jsou to také obránci David Sklenička z Jokeritu Helsinky a Lukáš Klok z Nižněkamsku a útočníci Matěj Blümel z Pardubic, Jakub Flek z Karlových Varů, Jiří Smejkal z Pelicans Lahti, Matěj Stránský z Davosu a Michael Špaček z Frölundy.

Pešánův tým vstoupí do prvního dílu Euro Hockey Tour už ve středu od 19:00 v Linköpingu proti Švédsku a o tři dny později se v Helsinkách utká od 17:00 s Finskem. V neděli 14. listopadu uzavře vystoupení na Karjale od 12:30 duelem s Ruskem.

Nominace české hokejové reprezentace:

brankáři: Petr Kváča (Liberec), Štěpán Lukeš (Hradec Králové), Miroslav Svoboda (Plzeň)

obránci: David Jiříček (Plzeň), Jakub Jeřábek (Spartak Moskva), Lukáš Klok (Nižněkamsk), Dominik Mašín (Ilves Tampere), Filip Pyrochta (SaiPa Lappeenanta), Jan Ščotka (Jyväskylä), David Sklenička (Jokerit Helsinky), Libor Zábranský (Jukurit Mikkeli)

útočníci: Filip Chlapík, David Kaše, Michal Řepík (všichni Sparta), Pavel Kousal, Ondřej Najman (oba Mladá Boleslav), Lukáš Jašek, Jiří Smejkal (oba Lahti), Matěj Blümel (Pardubice), Jakub Flek (Karlovy Vary), Milan Gulaš (České Budějovice), Luboš Horký (Brno), Petr Kodýtek (Plzeň), Matěj Stránský (Davos), Michael Špaček (Frölunda).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články