Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

V nájezdech zazářil Tenkrát, Dudovi se koncovka nepovedla

Praha - Hokejisté pražské Sparty vyhráli ve šlágru 40. kola Tipsport extraligy nad Plzní 4:3 po samostatných nájezdech a v čele tabulky unikli druhým Indiánům na rozdíl dvou bodů. Až v desáté sérii prestižní duel rozhodl svým třetím úspěšným nájezdem Petr Tenkrát, který tak prodloužil osobní bodovou sérii už na deset utkání, v nichž zaznamenal devět gólů a sedm asistencí. Naopak plzeňský útočník Radek Duda oproti minulému zápasu s Libercem v nájezdech neuspěl.

Petr Tenkrát třikrát překonal v nájezdech plzeňského Adama Svobodu
zdroj: ČTK autor: Roman Vondrouš

Tenkrát dostal v rozstřelu šanci, poté co se neprosadili Michal Broš, autor dvou branek v zápase Miroslav Forman a Sacha Treille a vyhlášený exekutor Petr Ton ze tří pokusů skóroval jen jednou. "Prostřídalo se tam pár hráčů. Řekl jsem si, že to zkusím. Kouknul jsem na trenéra, řekl, že si věřím, a šel jsem. Ukázalo se, že jsem důvěru splatil," usmíval se po zápase Tenkrát, který podobný maraton nájezdů už zažil v NHL.

V sedmé sérii udržel Spartě naději na výhru, vyrovnal i v devátém kole, když před ním ještě neuspěl znovu Broš. A následně dostal šanci i na rozhodnutí. "Nevím, čím to bylo, někdy se to tak prostě stane, že člověk jde a necítí žádný tlak. Jede na led a nemyslí na nic jiného, než že dá gól. Dneska to tak bylo. Kdykoliv jsem se rozjel, tak jsme věřil, že dám gól, a taky to tak dopadlo," doplnil Tenkrát.

Nepatřil mezi sparťanské specialisty na nájezdy v sezoně a nic si nedělal z toho, že důvěru dostal až na sedmý pokus v pořadí. "Asi jsem nechal trošku unavit Adama (brankáře Svobodu) a pak jsem ho třikrát vykoupal. Rozhodoval jsem se vždycky podle situace, snažil jsem se do poslední chvíle koukat na Adama, co dělá, a vždycky to vyplynulo z toho, jak se pohnul," okomentoval tři různá zakončení.

Plzeň měla za sebou sérii dvanácti vítězných zápasů, i když v jednom uspěla díky kontumaci, ale sparťany to prý nezajímalo. "Jestli to má někdo v hlavách, tak jsou to oni. Nám to bylo úplně jedno, jestli vyhráli pět nebo deset zápasů v řadě. Soustředili jsme se na náš výkon a chtěli jsme dneska vyhrát," podotkl.

Plzeňský Duda litoval, že mu tentokrát nájezdy nevyšly

V zápase se vyhlášený bouřlivák Duda dostal několikrát do konfliktu s protihráči a opět potvrdil, že u fanoušků vzbuzuje hodně emocí. Litoval, že v nájezdech ani jednou neuspěl, zatímco v neděli po vzoru Petera Forsberga efektně překonal v této situaci libereckého Tomáše Vošvrdu. "Já s tím dneska počítal, že to bude vyhrocené. Hrály proti sobě dva nejlépe postavené týmy, které v tabulce dělil pouhý bod, takže se dalo předpokládat, že zápas bude připomínat boje z play-off," uvedl Duda.

Plzeňský brankář Adam Svoboda:

"Myslím si, že utkání bylo skvělé, diváci si to užili, perfektní návštěva. Krásné góly i zákroky. Utkání mělo všechno."

Během utkání zaznamenal několik ústních přestřelek s domácím obrem Davidem Kočím, jenž si několikrát během utkání kontroverzního útočníka vyhledal. "Tak já už jsem zvyklý na zvláštní zacházení skoro v každém zápase, co hrajeme. Dneska to bylo navíc pikantní, že šlo o první celek tabulky a ještě o Spartu, kde zvlášť nejsem oblíben," doplnil bývalý hráč holešovického klubu.

Podle něj ale téměř všechno proběhlo v rámci únosnosti. "Jen ten jeden zákrok Kučného mi přišel, že byl s očividným úmyslem zranit hráče. Čekal jsem, že od rozhodčích dostane větší trest," prohlásil dvaatřicetiletý útočník, který byl během utkání často častován pokřiky domácích fanoušků.

Duda se mohl stát hrdinou utkání, kdyby proměnil jeden ze dvou nájezdů, které rozhodovaly o vítězi. "Nájezdy se mi trestuhodně nepovedly. Měl jsem předem vymyšleno, co udělám. Ale to provedení nestálo za nic. Příště zvolím blafák, ten většinou zabírá," uzavřel s úsměvem Duda.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články