Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

V Las Vegas se budou udílet ceny, Jágr může získat tu za oddanost hokeji

Las Vegas - Hokejový útočník Jaromír Jágr z Floridy může při slavnostním udílení cen NHL v Las Vegas v noci na čtvrtek dosáhnout po deseti letech na individuální ocenění ve slavné soutěži. Čtyřiačtyřicetiletý kladenský odchovanec se uchází o Bill Masterton Memorial Trophy za vytrvalost, sportovní přístup a oddanost hokeji.

Sport
zdroj: ČT4

Mezi trojicí finalistů na Mastertonovu trofej byl Jágr už předloni, ale tehdy ji získal Dominic Moore z New Yorku Rangers, který přerušil kariéru kvůli péči o nemocnou manželku a po její smrti se vrátil na led. Letos jsou dalšími kandidáty útočníci Pascal Dupuis z Pittsburghu a Mats Zuccarello z New Yorku Rangers.

Jágr se v uplynulé sezoně stal nejstarším hráčem v historii NHL, který překonal hranici 60 bodů za sezonu. Celkem si připsal v 79 zápasech 27 branek a 39 asistencí a stal se nejproduktivnějším hráčem Panthers, kterým pomohl vyhrát Atlantickou divizi.

Bill Masterton Trophy čeká na svého prvního českého držitele

O držiteli Bill Masterton Trophy rozhodovali hlasováním členové Asociace profesionálních hokejových novinářů. Cenu pojmenovanou po bývalém hráči Minnesoty North Stars, který v lednu 1968 zemřel na následky zranění ze zápasu, dosud žádný český hokejista nezískal.

Sport
zdroj: ČT4

Kanaďan Dupuis v prosinci ukončil kariéru kvůli krevním sraženinám, které u něj lékaři odhalili už v listopadu 2014. V tomto ročníku NHL odehrál ještě 18 zápasů. Zůstal ale u týmu a svými radami pomáhal hráčům i trenérům. S Penguins oslavil i zisk Stanleyova poháru, ale cena se uděluje za základní část.

Nor Zuccarello loni v 1. kole play-off proti Pittsburghu utrpěl vážné zranění, když mu střela spoluhráče Ryana McDonagha způsobila prasklinu lebky a zhmožděninu mozku, následkem čehož na čtyři dny ztratil i řeč. Rychle se pak ale zotavil a v této sezoně si připsal v 81 zápasech základní části 61 bodů za 26 branek a 35 asistencí.

Jágr má ve sbírce devět individuálních ocenění v NHL. Pětkrát získal Art Ross Trophy pro nejproduktivnějšího hráče (1995, 1998-2001), třikrát Lester B. Pearson Award (současnou Ted Lindsay Award) pro nejlepšího hráče podle Hráčské asociace NHLPA (1999-2000 a 2006) a jednou Hart Trophy pro nejužitečnějšího hráče (1999).

Loni v Las Vegas přebíral cenu útočník Jiří Hudler, který ještě jako hráč Calgary získal Lady Byng Trophy za gentlemanské chování v kombinaci s hokejovým uměním.

Králem letošního večera v Las Vegas by se mohl stát americký útočník Patrick Kane. Sedmadvacetiletý kanonýr už získal Art Ross Trophy a kandiduje na Hart Trophy a Ted Lindsay Award. V nominaci na obě prestižní ocenění je také kanadský útočník Jamie Benn z Dallasu.

Na Hart Trophy vedle nich může pomýšlet i kapitán Sidney Crosby z Pittsburghu, který převzal po triumfu ve Stanleyově poháru Conn Smythe Trophy pro nejužitečnějšího hráče play-off. Mezi trojici nominovaných na Ted Lindsay Award se dostal brankář Braden Holtby z Washingtonu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články