Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

V Jaroslavli o obnově týmu nemluví, ale dobrovolníci se už hlásí

Jaroslavl - Vedení Kontinentální hokejové ligy sice řeší otázku obnovení mužstva a pokračování Jaroslavle po středeční tragické letecké nehodě, ale zástupci Lokomotivu v této chvíli na podobné úvahy vůbec nemají myšlenky. Při neštěstí zahynulo praktické celé mužstvo včetně českých reprezentantů Jana Marka, Karla Rachůnka a Josefa Vašíčka a před sobotním smutečním aktem v Jaroslavli se nebudou zveřejňovat žádné možné scénáře pokračování klubu. Nicméně se na tom podle všeho intenzivně pracuje. Do zdecimovaného klubu se prý hlásí už 30 dobrovolníků a KHL navrhuje, aby jim platy hradily původní domovské kluby.

Lokomotiv Jaroslavl
zdroj: ČT4

"Opravdu teď nestavíme nový tým. Nejdříve musíme pohřbít kluky a postarat se o jejich blízké. Na nic jiného nemáme myšlenky," řekl ruským médiím prezident Lokomotivu Jurij Jakovlev. Přes šok a bolest, kterou tragédie způsobila, se začala budoucnost klubu prakticky hned řešit. Převládá názor, že Jaroslavl má i kvůli památce obětí v soutěži pokračovat.

Ostatní kluby podle plánu šéfa soutěže Alexandra Medvěděva nabídnou pomoc a zdecimovanému týmu uvolní po třech svých hokejistech. "Musíme především uctít památku obětí. Nejde se ještě ani nerozloučit s jedněmi a už angažovat nové hráče. Neříkám, že neobnovíme tým. To určitě ne. Ale počkejme s tím. Je tu především lidská stránka, pak se můžeme zabývat něčím dalším," upozornil Jakovlev.

Smutek v Jaroslavli
zdroj: ČT24 autor: ČT24

Vedení KHL má už údajně k dispozici seznam třiceti hráčů z jiných klubů, kteří dobrovolně projevili ochotu dres nešťastného klubu obléknout a obnovit jeho bývalý věhlas. Stejně jako Alexej Jašin jsou i ostatní většinou bývalými hráči nebo přímo odchovanci Lokomotivu - na seznamu jsou podle ruského tisku Dmitrij Vlasenkov (nyní Omsk), Ivan Něprjajev (Dinamo Moskva), Alexandr Suglobov (Nižnij Novgorod), Ilja Gorochov (Mytišči) nebo Vladimir Antipov(Čeljabinsk).

Problémem jsou podle ruských médií peníze. Podle prezidenta Lokomotivu Jurije Jakovleva klub nyní celý svůj rozpočet uvolní na výplatu kompenzací pro rodiny mrtvých hokejistů. Na platy nových hráčů mít nebude. Jakovlev podle listu Komsomolskaja pravda slíbil, že pozůstalým vyplatí všechny platy mrtvých hokejistů za celou nynější sezonu.

Ligové vedení se nyní snaží přemluvit ostatní kluby, aby hráče, kteří od nich do Jaroslavle odejdou, během nynější sezony platily ze svých rozpočtů. Podle pravidel KHL nesmí mzdové fondy jednotlivých klubů přesahovat částku devět milionů dolarů (přes 160 milionů korun) - právě takovou sumu by musely týmy KHL Lokomotivu fakticky věnovat tím, že budou vyplácet jeho hráče.

Vůle vzkřísit jaroslavlský klub je v Rusku mimořádná. Kreml dnes oznámil, že budoucnosti Lokomotivu bude věnována zvláštní porada v moskevském Kremlu, kterou na pondělí svolal prezident Dmitrij Medvěděv.

Obnova týmu Jaroslavle se už dala do chodu

Ve čtvrtek ruská média informovala, že ředitel Rady KHL Vjačeslav Fetisov oznámil jmenování Pjotra Vorobjova novým trenérem Lokomotivu. Dvaašedesátiletý kouč, který dosud působil u juniorského mužstva Jaroslavle a v roce 1997 ji dovedl k titulu, si má podle Medvěděva vybrat tým ze 40 až 45 hráčů, které uvolní zbývajících 23 ligových klubů. Mužstvo je připraven posílit například hvězdný útočník Jašin, který je nyní bez smlouvy.

Kouč Vorobjov má k dispozici také několik juniorů, kteří by mohli dres nadále oblékat. Mezi nimi je i Maxim Zjuzjakin, kterému musel Vorobjov před tragédií oznámit, že s týmem k prvním utkání soutěže nepojede. Zklamání u mladého útočníka vystřídala úleva, že přežil. Naopak například obránce Jurij Uryčev cestoval do Minsku i přesto, že se zraněním nemohl hrát.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články