Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

V hokejovém utkání pod otevřeným nebem padl divácký rekord

Pardubice – Hokejisté Pardubic zvítězili v utkání na pardubickém plochodrážním stadionu ve Svítkově nad Kometou Brno 4:2. V duelu, jemuž přihlížela historicky nejvyšší extraligová návštěva 17 140 diváků, vedli hosté po první třetině 2:0, ale Pardubice třemi góly ve druhé třetině vývoj otočily. Jejich vítězství v závěru potvrdil střelou do prázdné branky svým druhým gólem v utkání útočník Jan Starý.

Ve sněhové chumelenici, jež provázela celou úvodní třetinu, se vedlo lépe Jihomoravanům, kteří si během ní vypracovali dvoubrankový náskok. Brankáři Trvaj a jeho protějšek Adam Svoboda v kleci domácích se nejprve zahřáli při ranách Buchteleho a Meidla, gólově pak mohli v polovině sedmé minuty jako první udeřit hosté. Po chybě obránce Koláře při vyhození puku zpoza vlastní branky přihrál Hruška Kvapilovi a ten zakončením do odkryté branky snadno otevřel skóre. Chvilku nato pálil Brabenec, Svoboda puk lapačkou pouze vyrazil nad sebe, ten dopadl za jeho zády do brankoviště, ale než ho domácí uklidili do bezpečí, brankovou čáru překročit nestihl, což vzápětí potvrdil i videorozhodčí.

Druhá dvacetiminutovka přinesla zcela jiné přírodní podmínky, neboť sněžení ustalo a občas plochu osvítilo i slunce, ale především výraznou změnu ve vývoji skóre. Východočeši, v jejichž brance vystřídal Svobodu náhradník Růžička, totiž dokázali nepříznivý stav za necelých osm minut zcela otočit. Nejprve v polovině 22. minuty tečoval Špirko před Trvajem zakončení najíždějícího Kočího. O necelé dvě minuty později přistrčil Špirko kotouč Starému a ten přesnou střelou o tyč nedal Trvajovi šanci. Poté se vyznamenal při Polodnově teči Růžička, ale v začínající 30. minutě nachytal Trvaje střelou mezi betony Bartek a Pardubičtí vedli 3:2. Krátce nato byl prvním vyloučeným hráčem zápasu Somík, ale Kometě se nevedlo ani v další přesilovce, kterou měla před druhou pauzou k dispozici.

Ve třetím dějství šancí ubylo. Eaton už se nepouštěl tolik do ofenzívy a pečlivě hlídal svůj těsný náskok, který mohl přesto navýšit. Těsně před polovinou třetí třetiny, kdy si oba týmy v rámci zachování férových podmínek měnily strany, však zakončil Zohorna v dobré pozici bekhendem mimo a ani Kousal neprocedil puk za Trvajova záda.

Prakticky ihned po změně stran se dostal do brejku Dlouhý, zakončení mu znemožnil Píšův háček a sudí nařídili trestné střílení. Brankář Růžička však vyrovnání nepřipustil a chytil Dlouhého ránu do lapačky. Čtyři minuty před vypršením základní hrací doby mohl potvrdit tři body pro Pardubice útočník Kolář, ani nadvakrát ovšem na Trvaje nevyzrál.

V polovině 58. minuty sáhla střídačka Brna k oddechovému času, poslední minutu to hosté zkusili při hře bez brankáře se šesti bruslaři v poli, ale nejenže Kometa na vyrovnání nedosáhla, její risk naopak potrestal rozhodujícím gólem do prázdné klece Starý.

Hlasy trenérů po utkání:

Josef Jandač (Pardubice): "Bylo to výjimečné utkání, prostředím a tím, že bylo venku. My jsme měli špatnou první třetinu, ve které jsme zaspali. Udělali jsme obrovskou individuální chybu, která byla potrestána. Pak jsme dostali druhý gól, navíc soupeř nastřelil tyčku nebo břevno. Do druhé třetiny jsme změnili hru, podařilo se nám otočit skóre a ve třetí nás za stavu 3:2 podržel Růžička při trestném střílení. Ve druhé a třetí třetině jsme měli několik šancí, kdy jsme mohli odskočit na dva góly, a mohlo to být klidnější. To se nám ale nepodařilo, takže jsme až do power play soupeře bránili výsledek. Na rozdíl od jiných zápasů, kdy jsme podobné zápasy ztráceli, jsme ale výsledek udrželi. Za což jsme rádi."

Ladislav Lubina (Brno): "Máme za sebou mimořádné utkání, které tady asi delší dobu zase nebude. Myslím si, že se celá akce vyvedla a všichni mohou být spokojení. My jsme spokojeni o trochu méně, protože jsme si z hezké akce neodvezli žádný bod. V první třetině hrané za těžkých podmínek jsme se dostali do vedení 2:0, které jsme ale hned na začátku druhé třetiny lacino ztratili. Inkasovali jsme po chybách a nedůslednosti ve vlastním obranném pásmu, což byla škoda. Pardubice pak přidaly třetí gól. My jsme se pak ve třetí třetině dostali trošku do tlaku, ale soupeř byl rychlejší, agresivnější, tvrdší a důslednější, takže se nám nepodařilo utkání srovnat na remízu. Je otázka, jak by to vypadalo, kdybychom proměnili trestné střílení, ale to je jen kdyby."

V dnešním utkání sice padl rekord extraligy, absolutní rekord ale odolává, v roce 1962 totiž do nově otevřené Sportovní haly v Praze zavítalo na utkání Spartak Sokolovo – ZKL Brno 18 500 diváků. I tento rekord ovšem dnes mohl padnout, neboť byl areál připraven pro návštěvu až 25 tisíc lidí. "Je pravda, že jsme trochu smutní, že jich nepřišlo víc, ale i tohle je pro nás dobré," řekl generální manažer mistrovského klubu Zbyněk Kusý. Více lidí podle něj nepřišlo kvůli nepříznivému počasí a možná i termínu zápasu na konci vánočních svátků.

Akce se tak i díky tomu obešla bez organizačních problémů a s výjimkou občasných kolon bez kolapsu dopravy. Pořadateli připravená parkoviště stačila pro všechna auta. I utkání samotné se podle mluvčí pardubické krajské policie Markéty Janovské obešlo bez výtržností a jiného narušení veřejného pořádku. Záchranka zasahovala u jednoho fanouška po jeho uklouznutí. Městská policie ošetřovala opilce, kterému zapadl jazyk. Policie do akce v souvislosti se zápasem nasadila přes 200 lidí.

Zda se bude zápas pod otevřeným nebem v Pardubicích někdy opakovat, není zatím jasné. "Těžko říci. Momentálně ani nevím, zda jsme s náklady někde na nule," uvedl Kusý k projektu, který měl rozpočet 15 milionů korun. "Věřím ale, že pro fanoušky je to hezká věc," dodal.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články