Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Útočník Kariya ukončil kariéru

St. Louis (USA) - Kanadský útočník Paul Kariya ukončil v 36 letech hokejovou kariéru. Hlavním důvodem jsou následky otřesu mozku, kvůli nimž vynechal celou uplynulou sezonu NHL. Kariya se sice chystal naskočit zpět na led v příštím ročníku, ovšem lékaři byli kvůli jeho zdravotnímu stavu proti. "Nebylo co řešit. Tohle je prostě jednoznačná záležitost," řekl serveru ESPN šikovný útočník, který byl do NHL draftován v roce 1993 jako čtvrtý hráč v pořadí Anaheimem.

S Ducks Kariya nadlouho spojil kariéru. V letech 1996 až 2003 se stal nejdéle sloužícím kapitánem v klubu a před osmi lety dovedl tým do finále Stanley Cupu, v němž Anaheim ztroskotal v sedmém utkání na New Jersey.

Kariya poté zamířil do Colorada s nadějí, že bude mít větší šanci dobýt vytouženou trofej, ale Stanleyova poháru se nedočkal ani v dalších působištích v Nashvillu a St. Louis. Na jeho kontě zůstalo 989 bodů ve stejném počtu zápasů za 402 branek a 587 asistencí. V play-off přidal ve 46 utkáních 39 bodů díky 16 gólům a 23 nahrávkám. Nejlépe bodově mu vyšel ročník 1995/96, kdy dal 50 gólů a připsal si 108 bodů.

Kariya je šestinásobným účastníkem Zápasu hvězd, či dvojnásobným vítězem Lady Byng Trophy (1996 a 1997) udělované džentlmenovi NHL, který zároveň předvádí výborné sportovní výkony. Výrazně dal o sobě vědět i na mezinárodní scéně - s Kanadou se stal juniorským i seniorským mistrem světa, v roce 2002 v Salt Lake City získal také olympijské zlato.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články