Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Útočník Beránek ukončil kariéru, ve Slavii bude Růžičkovým asistentem

Praha - Hokejový útočník Josef Beránek dnes oficiálně ukončil aktivní kariéru. Svůj úmysl potvrdil na tiskové konferenci v Praze. Litvínovský odchovanec Beránek působil ve Slavii od roku 2001, kdy zakončil své působení v zámořské NHL. Ve Slavii bude v nadcházející sezoně pokračovat jako trenér juniorského týmu a zároveň bude společně s Jiřím Čelanským asistentem hlavního kouče Vladimíra Růžičky u prvního mužstva.

"Nastal čas nechat prostor mladším hráčům a také čas, kdy bych to měl zabalit," řekl k ukončení kariéry čtyřicetiletý Beránek, který byl v posledních letech symbolem Slavie a kapitánem týmu. Za jeho rozhodnutím však nejsou zdravotní potíže, šlo prý o vnitřní pocit a rozpoložení. "To rozhodnutí bylo o hokeji, s přibývajícím věkem je vše náročnější, udržovat se v kondici, mentální i fyzickou stránku," vysvětlil Beránek.

V probíhající sezoně si Beránek připsal ve 39 zápasech na konto 18 bodů za šest branek a 12 asistencí. Během své bohaté kariéry nasbíral za Litvínov, Trenčín, Vsetín a Slavii celkem 780 startů v nejvyšší soutěži a zaznamenal 632 bodů za 256 tref a 376 přihrávek. Ve své sbírce má pět mistrovských titulů; třikrát se radoval se Vsetínem, dvakrát pak během působení ve Slavii.

Je nám líto, video expirovalo.
Beránek končí kariéru

Vladimír Růžička:

"Chceme, aby v našem klubu pracoval a ty zkušenosti z NHL, národního mužstva i extraligy přenesl na mladší hráče a celý náš klub. V příštích sezonách bude proto trenérem juniorů a s Jirkou Čelanským i asistentem trenéra u prvního mužstva."

Největším Beránkovým úspěchem je však zlato z olympijských her v Naganu, k němuž v šesti odehraných zápasech přispěl jedním gólem. Ve sbírce má i dva bronzy z mistrovství světa 1993 a 1998. Beránek strávil také devět sezon v NHL, kde působil v dresech Edmontonu, Philadelphie, Vancouveru a Pittsburghu. Jeho bilance v základní části prestižní soutěže čítá 531 zápasů a 262 bodů díky 118 gólům a 144 asistencím. V play-off přidal 57 startů s bilancí třináct bodů za pět branek a osm nahrávek.

Beránkův dres s číslem 19 bude vyvěšen vedle osmičky Michala Supa a právě Růžičkovy sedmadevadesátky ke stropům zimního stadionu v Edenu i současného působiště Pražanů v O2 areně. "To je jasné, že vyvěsíme i Pepovo číslo," ujistil Růžička. "Proběhne vyvěšení dresu tady (v Edenu) i v O2 areně a bude to při příležitosti nějakého zápasu, to je samozřejmost," dodal.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články