Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Česko - Arménie

Ústí nad Labem a Kometa Brno zahájí souboj o extraligovou baráž

Praha - V pátek třináctého začíná finálová série první hokejové ligy. Proti sobě se postaví první a druhý tým základní části - Ústí nad Labem přivítá Kometu Brno. Oba ambiciózní kluby touží po postupu, do baráže o účast v české nejvyšší soutěži proti poslednímu týmu extraligy se však může dostat pouze jeden z nich.

Mírným favoritem souboje na čtyři vítězné zápasy jsou Severočeši. I proto, že mají na své straně výhodu domácího prostředí pro případný sedmý duel. "V Brně si možná budou myslet, že to je taktika, ale já si myslím, že tím favoritem je Kometa. S ohledem na finanční zabezpečení, hráče, které nakoupili, i obrovskou diváckou podporu," uvedl trenér Miloslav Hořava. "Není to však o tom, že bychom se na něco dopředu vymlouvali, to vůbec ne," ujistil Hořava.

Nemyslí si ani, že jeho tým ušetřil výrazně více sil oproti soupeři, který o svém postupu rozhodl až v posledním možném semifinálovém utkání. "Většina pozornosti se soustředila na boj Brna s Chomutovem, ale i když jsme s Hradcem hráli na šest zápasů, ta série byla pro nás také hodně těžká. A potvrdilo se, co jsem říkal, tedy že můžeme vyhrát i prohrát. Zrovna tak jsme totiž mohli vypadnout," připustil Hořava.

Týmy se podle něho nemají příliš čím překvapit. "Těžko říci, co by mohlo hrát navrch v náš prospěch. Snad by to mohla být velká touha po úspěchu, kterou jsem na hráčích viděl v semifinále. Kromě bojovnosti se však musíme zlepšit ve všem, abychom uspěli," přemítal Hořava. Postrádat bude Šagáta, Andreje Novotného i Václava Nováka, jehož vyřadila ze hry angína. Finálovou posilou je naopak Kubát z extraligového Litvínova.

Na rozdíl od Ústí nad Labem potřebovala Kometa Brno k cestě do finále všech sedm zápasů a tím jí zbylo od úterý málo času na odpočinek. "Situace je z tohoto pohledu obtížná, hráči jsou nyní ve velkém zatížení. Nezbývá nám ale nic jiného, než se s touto situací vyrovnat. Série bude těžká a náročná," poznamenal trenér Vladimír Kýhos, který v trenérské roli zažil už tři finálové série v první lize na lavičce Chomutova.

Po roce 2001, kdy Severočeši postoupili do baráže proti Karlovým Varům, byl v následujících dvou případech neúspěšný. "Rád bych tuto sérii konečně prolomil. Máme na to nejen kvalitní tým, ale také vynikající divácké zázemí," podotkl Kýhos, který bude mít k dispozici kompletní kádr. Brňané zamířili do Ústí nad Labem již ve čtvrtek odpoledne, upřesnění sestavy si ale Kýhos nechá až před samotným zápasem.

Kometa už žádné další posily po vyřazení extraligových týmů nehledala. "O takové variantě jsme ani neuvažovali. Nechtěli jsme narušit současný kádr. K tomuto posílení sáhl Chomutov. A vypadl. I když na druhé straně právě Květoň byl nejlepším hráčem Chomutova, a pokud by jej soupeř neměl, tak bychom možná postoupili do finále i dříve," poznamenal majoritní vlastník klubu Libor Zábranský.

Program:

Finále:

Pátek 13. března - 1. zápas:

18:00 Ústí nad Labem - Kometa Brno (vzájemné zápasy v této sezoně: 3:2 v prodl., 3:2 po sam. nájezdech, 5:0, 2:3).

Sobota 14. března - 2. zápas:

17:30 Ústí nad Labem - Kometa Brno.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články