Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Ústavní soud zamítl stížnost fanouška, který rasisticky urážel Simmondse

Brno – Ústavní soud odmítl stížnost jednoho z osmi fanoušků potrestaných za výtržnictví a hanobení rasy při hokejovém zápase mezi domácím Chomutovem a Libercem. Justice v roce 2013 uložila fanouškovi za rasistické pokřiky roční zákaz vstupu na hokejová utkání v Chomutově.

Wayne Simmonds v dresu Liberce
zdroj: ČT24

Fanoušci v říjnu 2012 uráželi libereckého hráče tmavé pleti Wayna Simmondse. Kanadský útočník se ve třetí třetině extraligového utkání zúčastnil potyčky s domácím hráčem, načež z tribuny uslyšel pokřik "opice" a další urážky. Fanoušci také skandovali heslo "Mrtvý cikán plave po vodě a to patří k přírodě".

V ústavní stížnosti obhajoba poukazovala zvláště na to, že jedním z důkazů proti fanouškovi je výpověď jednoho z dalších aktérů kauzy. Výslechu se ale nezúčastnil fanoušek ani jeho advokát, a nemohli tak například klást otázky.

Ústavní soudci upozornili na to, že nešlo o jediný důkaz. "V projednávané věci přitom platí, že vzhledem k celkové důkazní situaci by ani případné pochybení obecných soudů při hodnocení tohoto důkazu nebylo možné přiznat takový význam, jenž by zpochybňoval samotný výsledek trestního řízení," stojí v usnesení.

Nejvyšší soud už v roce 2014 při přezkoumávání rozsudku uvedl, že justice vycházela z prokázaných zjištění. Úmyslné zavinění podle něj jasně vyplývá ze samotné povahy činu.

Státní zástupce původně pro obviněné požadoval přísnější tresty - 100 hodin veřejně prospěšných prací, dvouletý zákaz návštěv hokejových zápasů na stadionu a povinnost uhradit pokutu 30 000 korun, kterou Chomutov musel kvůli události zaplatit hokejovému svazu. Soudy však zohlednily dosavadní bezúhonnost fanoušků.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články