Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Události v Bělorusku dramaticky mění situaci. Lotyšský premiér nechce společné MS v hokeji

Letos se mistrovství světa v hokeji kvůli koronaviru nekonalo. V příštím roce by měly světový šampionát společně hostit Lotyšsko a Bělorusko. Jenže je tu další háček. Lotyšský premiér Krišjánis Kariňš uvedl, že si za současné situace nedokáže konání vrcholné akce na společném půdorysu představit. Reagoval tak na protesty a násilnosti policie u jižních sousedů po prezidentských volbách, které minulý víkend za podezřelých okolností opět vyhrál autoritářský vůdce Alexandr Lukašenko.

Světový šampionát v lotyšské metropoli Rize a běloruském Minsku se má uskutečnit od 21. května do 6. června. V každém městě se bude hrát jedna osmičlenná skupina, český tým bude mít základnu v Minsku.

"Myslím, že události v Bělorusku dramaticky mění situaci. Nyní nevidím možnost, že by naše země mohla organizovat mistrovství světa v hokeji společně s Běloruskem. Už jsem vyzval ministerstvo pro vzdělání a vědu, jež je zároveň zodpovědné za sport, aby kontaktovalo Mezinárodní hokejovou federaci, společně našly řešení a rozhodly, jak bychom se měli nejlépe zachovat," řekl Kariňš lotyšské televizi LTV7.

Fasel: Jsme připraveni jet do Běloruska

Dlouholetý prezident federace IIHF René Fasel v rozhovoru pro ruskou agenturu TASS reagoval, že mu více dělá starosti koronavirus a fakt, zda se šampionát bude moci konat s diváky.

"Mistrovství světa v Bělorusku v roce 2014 byl velký úspěch, zúčastnilo se ho více než 600 tisíc diváků. Organizace byla skvělá. Nemáme důvod k tomuto tématu dělat politická prohlášení. Náš postoj je jasný, jsme připraveni jet do Běloruska," řekl Fasel.

Prezidentské volby v Bělorusku podle volební komise pošesté vyhrál Lukašenko. Hlavní opoziční kandidátka Svjatlana Cichanouská však výsledky neuznala, požádala o přepočítání hlasů a následně byla donucena k odjezdu do zahraničí. V reakci na výsledky voleb vyšly do ulic běloruských měst tisíce lidí, proti nimž tvrdě zasáhla policie. Nejméně dva demonstranti zemřeli a podle BBC jich bylo na 6700 zatčeno.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články