Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Tým plný nováčků. Jandač jich vybral na přípravu se Slovenskem hned čtrnáct

Praha – Nominace na přípravné zápasy se Slovenskem čítá 23 jmen, z toho hned 14 je nováčků. V kádru Josefa Jandače je jediný účastník letošního mistrovství světa v Paříži - obránce Libor Šulák, který v květnu podepsal smlouvu v NHL s Detroitem. Jediným dalším krajánkem je jeden z debutantů, útočník David Kaše ze švédské Mory.

Josef Jandač
zdroj: ČTK autor: Kamaryt Michal

První starty v dresu národního týmu si mohou připsat také brankář Miroslav Svoboda s útočníky Miroslavem Indrákem, Davidem Stachem a Petrem Strakou z Plzně a obránce Petr Kalina s forvardem Dominikem Uherem ze Sparty.

Dále pak také gólman Patrik Bartošák z Vítkovic, zadáci Filip Pyrochta z Liberce, David Němeček z Mladé Boleslavi a útočníci Martin Hanzl z Litvínova, Jakub Herman z Olomouce, David Šťastný ze Zlína a Vojtěch Tomeček z Chomutova.

Ve výběru není žádný zástupce Kontinentální ligy, která v pondělí startuje sezonu. "Rozhodli jsme se na tuto akci vzít hráče, kteří by v budoucnu mohli atakovat úroveň mezinárodní scény. Rozhodli jsme se proto dát prostor dalším mladším klukům," uvedl Jandač.

Je nám líto, video expirovalo.
Jandač povolal nováčky, proti Slovensku nasadí 14 debutantů

Nejvíce zkušeností z výběru má šestadvacetiletý útočník Richard Jarůšek z Hradce Králové, který má na kontě 18 startů za národní tým a představil se na loňském MS v Moskvě. Z ostatních osmi hráčů, kteří za reprezentaci už hráli, nikdo ještě nepřekročil desítku zápasů.

Celkem trio hokejistů, z toho dva debutanti, ale mají zkušenost z NHL. Shodou okolností se v ní všichni představili v sezoně 2014/15. Pětadvacetiletý útočník Petr Straka sehrál tři duely za Philadelphii a připsal si dvě asistence. V uplynulé sezoně nastupoval na farmě New Jersey v Albany v AHL a v létě se po osmiletém působení v zámoří vrátil do Plzně.

O rok mladší Uher nastoupil ve dvou duelech za Pittsburgh a loni zamířil do pražské Sparty. Stejně starý David Musil, který v reprezentaci debutoval v přípravě na letošní šampionát v Paříži, má na kontě v NHL čtyři duely za Edmonton a dvě asistence. V minulém ročníku syn bývalého obránce Františka Musila a vnuk útočníka Jaroslava Holíka hrál AHL za Bakersfield a Tucson, nyní posílil v extralize Třinec.

Jandač chce dát v utkání se Slovenskem prostor mladým nadějím

Duely se Slovenskem využije Jandač podobně, jako v minulých dvou letech probíhala v létě reprezentační soustředění pro mladé naděje. Je rád, že si k tomu nyní zkusí i zápasovou praxi. "Chceme ty kluky vidět a dát jim prostor. Sezona bude hodně náročná a pochopitelně během ní budou nějaké omluvenky a zranění," potěšilo Jandače, že si otestuje další kandidáty. V sezoně jeho tým čekají dva vrcholy v podobě únorových olympijských her v Pchjongčchangu a květnového mistrovství světa v Dánsku. 

Češi nastoupí proti Slovensku ve středu v Třinci od 17:00 a o den později se hraje ve stejný čas v Žilině odveta. Přímý přenos prvního duelu nabídne ČT sport a web ctsport.cz.

Nominace českých hokejistů na přípravné zápasy se Slovenskem

Brankáři: Patrik Bartošák (Vítkovice), Miroslav Svoboda (Plzeň).

Obránci: Tomáš Dvořák, Petr Kalina (oba Sparta Praha), Lukáš Klok (Vítkovice), David Musil (Třinec), David Němeček (Mladá Boleslav), Filip Pyrochta (Liberec), David Sklenička (Plzeň), Libor Šulák (Detroit/NHL).

Útočníci: Miroslav Indrák, David Stach, Petr Straka (všichni Plzeň), Radan Lenc, Pavel Musil (oba Mladá Boleslav), Martin Hanzl (Litvínov), Jakub Herman (Olomouc), Richard Jarůšek (Hradec Králové), David Šťastný (Zlín), David Tomášek (Pardubice), Vojtěch Tomeček (Chomutov), Dominik Uher (Sparta Praha), David Kaše (Mora/Švéd.).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články