Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Tým může být příští rok daleko silnější, věří kouč Pešán

Na semifinále čekal český juniorský tým třináct let, v bojích o medaile ale neuspěl a musel strávit dvě vysoké porážky proti Kanadě (2:7) a Spojeným státům (3:9). Ačkoli je hlavní trenér reprezentace Filip Pešán zklamaný po promarněné příležitosti získat bronz poprvé od roku 2005, bude s odstupem času s konečným čtvrtým místem spokojený.

Filip Pešán a Miroslav Přerost
zdroj: ČTK autor: Václav Šálek

"Teď jsem zklamaný, protože jsme nechtěli působit takto odevzdaně v obou posledních zápasech. S odstupem času asi budu spokojený, postoupili jsme mezi čtyři nejlepší týmy," řekl Pešán. "Po dvou takovýchto debaklech se mi moje práce těžko hodnotí. Jsem rád, že se nám podařilo složit skvělý realizační tým, jehož nasazení bylo až neskutečné. Patří mu obrovský dík," ocenil kolegy.

Cestu k úspěchu proti největším favoritům vidí Pešán v nasazení a disciplinovanosti. "Jak Kanada, tak Amerika mají velmi dobrou hráčskou základnu. Vybrat mentálně a fyzicky silné hráče je pro ně lehčí než pro nás. My musíme stále hrát tak jako s Finskem. Hrát disciplinovaně, se stoprocentním nasazením... Dovedností ale prozatím tyto týmy přehrávat nebudeme," přiznal.

Podle Pešána má ale český tým dobré vyhlídky i na příští šampionát v Kanadě. "Skoro půlka týmu je o rok mladší, jsou tam kluci, kteří mohou přijet ještě příští rok. Následující mistrovství tak tým může být daleko silnější než letos, pokud se vhodně doplní hráči ročníku 1999 a 2000. Je ale možné, že někteří hráči naskočí do NHL a třeba si juniorské mistrovství světa již nezahrají," uvedl.

V paměti českého kouče zůstanou především vítězství a vynikající výkony jeho svěřenců. "Budu si pamatovat zápasy, které jsme vyhráli. Porazit Rusko, Finsko, to jsou skvělé věci. Hrozně dobře se mi dívalo na některé naše hráče, jako například na Nečase, Zadinu, Libora Hájka. To jsou kluci, kteří budou v budoucnu hrát velkou roli ve světovém hokeji," konstatoval.

Rozhodly inkasované góly při vlastní přesilovce

Ve čtvrtém místě vidí možnost motivace českých klubů. "Právě to, že jsme se dostali mezi čtyři nejlepší týmy, může být pro mladé hráče motivací. Může to být i vzkaz pro kluby z extraligy a první ligy, aby dávaly více šancí mladším hráčům," uvedl Pešán, který je zároveň trenérem a sportovním ředitelem Liberce.

Proti USA se sen o medaili Čechům rozplynul ve druhé třetině, kterou prohráli 0:6 a za stavu 0:7 bylo jasno. "Dostali jsme gól tři vteřiny do konce třetiny, v další třetině devět sekund po jejím začátku. Bohužel naše sebedůvěra dostala tehdy velkou ránu, ze které jsme se nezvedli," připustil.

Nevyrovnaný počet hráčů na ledě byl rozhodujícím faktorem jak v zápase o bronz, tak v předchozím semifinálovém boji proti Javorovým listům. "My jsme si zápas s Kanadou prohráli v našich oslabeních. Proti Spojeným státům jsme si ho prohráli v naší přesilovce," připomněl, že první dva góly dostali Češi při vlastní početní výhodě. "Neřekl bych, že rozhodly individuální chyby, ty byly jen vrcholem toho, že jsme nepůsobili dobře jako celý tým."

V závěru se hrálo o čest

Po třetím gólu poslal do branky místo Josefa Kořenáře Jakuba Škarka, do třetí třetiny za stavu 0:7 sáhl opět ke změně. "Za stavu 0:3 jsem chtěl zastavit rozběh Spojených států, což se mi evidentně nepovedlo. Pak jsem naopak nechtěl degradovat výkon hráčů a práci realizačního týmu tím, že dostaneme vysoký debakl. S nástupem Pepy Kořenáře zpět do brány se to povedlo," řekl Pešán.

Za stavu 0:7 bylo potřeba nabudit hokejisty k tomu, aby dohráli zápas se ctí. Jak Pešán přiznal, jednoduchá úloha to nebyla. "Proti Kanadě jsme dostali spoustu branek, proti Spojeným státům znovu. Bylo těžké kluky držet, aby zápas nevzdali. Trošku jsme se vrátili do hry, když jsme dali góly ve třetí třetině," podotkl.

Po zbytek zápasu bylo pro Pešána důležité, aby dvacítka dohrála turnaj se vztyčenou hlavou a neudělala něco, čeho by mohla třeba později litovat. "To byly jediné pokyny, které kluci dostali - dohrát turnaj se ctí a neudělat zbytečný faul, který by mohl vést k degradaci jejich jména nebo národního týmu. Chtěli jsme vyhrát třetinu a jsem rád, že jsme pár gólů dali," dodal Pešán.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články