Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Tvrdá lekce: Češi prohráli s Ruskem 0:6. Jágr v Globenu nedohrál

Stockholm – Druhý duel hokejové reprezentaci na Švédských hrách nevyšel. Češi do utkání nevstoupili nejhůře, ale už po první třetině prohrávali 0:4. Inkasovali ve dvou oslabeních po akcích Viktora Tichonova a Sergeje Plotnikova. Další góly přidali Andrej Loktionov a Jegor Jakovlev. Více prohráli jen v únoru 2012 s Finskem 0:7. Jaromír Jágr odstoupil ve 24. minutě kvůli bolestivě naraženému stehnu, jeho souboj s další hvězdou NHL ruským kapitánem Alexandrem Ovečkinem tak záhy skončil.

Svěřenci trenéra Vladimíra Růžičky, kteří na úvod turnaje zdolali domácí Švédsko 3:2, mají i přes krutou prohru stále naději bojovat na turnaji o triumf. V neděli je čeká od 12:30 duel s vedoucím Finskem.

Hned v úvodu měli šance Šipačov a Burmistrov, na druhé straně po Jágrově akci střílel Mojžíš. V páté minutě ohrozil po objetí branky Vasilevského Jordán a z dorážky neuspěl Nosek. Vzápětí trefil levou tyč Jordán, který o chvilku později šel pykat za faul a sborná přesilovku využila. Tichonov dostal přihrávku před branku, trefil pravou tyč a puk se od Kovářova betonu odrazil za brankovou čáru.

Za 67 sekund už to bylo o dva góly, když se při Noskově vyloučení trefil z mezikruží Plotnikov. Češi se snažili odpovědět a nejnebezpečnější byla Petružálkova teč Mozíkovy střely. Rusové se ale ve 12. minutě dostali do přečíslení a Kuzněcovovu přihrávku využil Loktionov.

Růžičkův výběr se neprosadil při Ovečkinově trestu, při další snaze o snížení nebezpečně pálil Zaťovič. Zápas ale patřil sborné. Nejdříve ještě neuspěl po individuální akci Kuljomin, ale v 19. minutě Jakovlevův pokus od modré tečoval za Kovářova záda Zubov. Ještě před pauzou trefil Ovečkin tyč.

Druhé dějství začalo dalším nebezpečným přečíslením Rusů, Vasilevského vzápětí prověřil tvrdou ránou Zámorský. V 26. minutě opět udeřil tým Olega Znaroka. Rusové zase ujeli dva na jednoho a po Kutuzovově asistenci Loktionov podruhé v utkání překonal bezmocného Kováře. Českému týmu se nepodařilo snížit ani při Čudinovově trestu.

Fyzioterapeut Michal Truc o stavu Jágra:

"Nejdřív jsem myslel, že je to svalová křeč, ale potom se ukázalo, že je to zhmoždění při kontaktu s protihráčem. Myslím si, že v průběhu několika dnů bude dobrý, ale zítra ho to asi bude bolet."

Sborná i nadále hrozila, zatímco Češi by si raději přáli, aby zápas co nejrychleji skončil. Zkorigovat stav se jim nedařilo a naopak při Vitáskově trestu v 48. minutě prostřelil Kováře volný Tichonov. Český gólman pak kryl Kuzněcovovu ránu, stav už se nezměnil a český tým vyrovnal nejhorší výsledek sezony. Prohrál 0:6 také v listopadu v Gävle se Švédskem ještě pod vedením Aloise Hadamczika. Nejtěžší porážku si česká reprezentace připsala v únoru 2012 ve Stockholmu s Finskem 0:7.

Česko – Rusko 0:6 (0:4, 0:1, 0:1)

Branky a nahrávky: 6. Tichonov (Šipačov, Plotnikov), 7. Plotnikov (Šipačov, Tichonov), 12. Loktionov (Kuzněcov), 19. Zubov (Jakovlev), 26. Loktionov (Kutuzov), 49. Tichonov (Orlov, Ovečkin). Rozhodčí: Björk, Sjöqvist Dahmén, Yletyinen (všichni Švéd.). Vyloučení: 5:5. Využití: 0:3. Diváci: 2 358.

Česko: Jakub Kovář Kolář II, Mojžíš, Zámorský, Vitásek, Mozík, Jank, Jordán, Krejčík Jágr, Hudler, Rolinek Petružálek, Klepiš, Vondrka Radil, Kousal, Buchtele Gulaš, T. Nosek, Zaťovič od 21. navíc Kašpar. Trenéři: Vladimír Růžička, Ondřej Weissmann a Jaroslav Špaček.

Rusko: Vasilevskij Nikulin, Orlov, Bělov, Jakovlev, Zajcev, Kutuzov, Čudinov, Zubarev Plotnikov, Šipačov, Ovečkin Kuzněcov, Loktionov, Tichonov Kuljomin, Burmistrov, Širokov Kalinin, Zubov, Dadonov. Trenér: Oleg Znarok.

Vladimír Růžička (trenér ČR): "Obrovský problém byl v tom, že jsme vůbec nehráli dobře střední pásmo. Připadalo mi to, že někteří nevěří, že hrajeme proti Rusku. Vycvičili nás, bouchali puky o mantinely, chodili do rychlých protiútoků. Oni byli strašně silní, přehrávali nás vlastně ve všem. Dali nám rychle góly, my jsme přesto pořád chtěli do nich bušit, a proto je výsledek takový. Musíme se z toho ponaučit. Máme další těžké utkání s Finskem. Pokud budeme hrát jako dneska, tak nám znova nasypou. Jen hrát do útoku nejde."

Hlavní zprávy

Nejčtenější články