Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Trojnásobný mistr světa Kubina končí s hokejem

Praha – Hokejový obránce Pavel Kubina oznámil konec kariéry. Šestatřicetiletý trojnásobný mistr světa se tak rozhodl hlavně z rodinných důvodů.

"Hlavní důvod je rodina. Starší dcera Terezka chodí do druhé třídy v Tampě a já už se bez rodiny nikam moc nechtěl stěhovat. Ani ty nabídky, které jsem měl, už mě tak neoslovovaly. Nedávaly mi žádnou garanci, že bych byl vytěžovaný, a hrát deset minut za zápas, to není nic pro mě," řekl Kubina.

Vítěz Stanleyova poháru z roku 2004 a bronzový medailista z olympijských her 2006 v Turíně si naposledy v březnu krátce zahrál za Ženevu, od té doby byl bez angažmá.

Rodák z Čeladné má na kontě 1 021 startů v NHL. V životní sezoně 2003/04 došel s Tampou Bay až k vítězství ve Stanley Cupu a byl se 17 góly nejlépe střílejícím obráncem základní části. Větší část patnáctileté zámořské kariéry strávil Kubina právě v klubu z Floridy, nastupoval však i za Toronto, Atlantu a Philadelphii.

Pavel Kubina:

"Nedá se zapomenout na nároďák, neopakovatelnou atmosféru v něm a úspěchy. Pak na Tampu, která se stala mým druhým domovem, vyhrál jsem tam Stanley Cup a po Vítkovicích a Frýdku-Místku mi dala nejvíce. A samozřejmě Vítkovice, začátky nebo i sezona ve stávce 2004/05. Na tohle všechno vzpomínám strašně rád."

V české extralize oblékal pouze dres mateřských Vítkovic, v jejichž barvách debutoval už v šestnácti letech. Zeť prezidenta vítkovického klubu Františka Černíka žije s rodinou trvale na Floridě. Za národní tým si připsal 114 startů a 19 branek.

Kubina končí s vědomím, že až na olympijské zlato vybojoval všechny nejcennější trofeje. "Odnáším si neskutečné zážitky, je to splněný sen. Povedlo se mi úplně všechno, o čem jsem dříve snil ve Vítkovicích," podotkl.

Žádný hokej ani Baník

Teď si chce naplno užívat volna s rodinou, do níž mu před čtyřmi měsíci přibyla druhá dcera Viktorie. "V hokeji svou budoucnost nevidím, v nejbližších letech určitě," řekl Kubina.

Vyloučil naopak, že by volný čas věnoval aktivitám ve fotbalovém Baníku Ostrava. O Kubinově možném vstupu do klubu se dlouhodobě spekuluje. "Asi před půl rokem jsem se s majiteli sešel, ale nabídka, kterou mi tehdy předložili, byla zcela neakceptovatelná. Baník mám opravdu rád a přeju mu jen to nejlepší, ale za těchto podmínek jsem musel odmítnout," řekl Kubina.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články