Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Třinec uvidí derby o druhé místo, Hradec i Olomouc věří v restart

Derby severomoravských celků s ocelářskými firmami v zádech, Třinec – Vítkovice, patří k nejočekávanějším zápasům 4. kola hokejové extraligy. V něm se pokusí získat první body zatím zhrzený favorit z Hradce Králové, který narazí na Plzeň. Ta v minulém kole vyprášila 10:0 Olomouc, která také na první zářez teprve čeká a věří, že to na Hané odnese Liberec. Vedoucí Chomutov bude hájit svou neporazitelnost doma s Jihlavou.

Tomáš Marcinko v utkání s Plzní
zdroj: ČTK autor: Petr Sznapka

Vítkovice si na sebe vytvořily tlak

Třetí Třinec s druhými Vítkovicemi sehrají první derby v sezoně. Oba regionální rivalové se střetli dvakrát už v přípravě a vždy uspěl ostravský celek.  Kouč Ocelářů Václav Varaďa, který dlouho hrával i za Vítkovice, si v roli hlavního kouče vyzkouší derby prvně. "Je to zápas, na který se hodně těším. Ještě to je okořeněno tím, že jsou oba mančafty vysoko v tabulce. Doufám, že navážeme na domácí zápas s Plzní (5:2)," řekl Varaďa.  

Vítkovice jedou do Třince tři dny poté, co doma zametly se Spartou 6:1. "Bude to především zkouška naší psychiky a mentality týmu obecně. Stejně jako jsme se po nevydařeném zápase se Zlínem museli vzchopit především psychicky, ustát tlak a zvládnout těžký zápas v Olomouci, tak teď musíme ustát naši současnou pozici. Jsme si vědomi, že po úterní výhře nad Spartou jsme v situaci, kdy se od nás čeká podobný výsledek, což ale není tak jednoduché," řekl vítkovický trenér Jakub Petr, jehož tým v Třinci poslední tři zápasy ztratil vždy v prodloužení.   

Utkání Vítkovice - Sparta
zdroj: ČTK/Sznapka Petr

Hradec hledá správnou cestu

Hradec Králové nezačal avizovanou cestu za vylepšením třetí příčky z minulé sezony optimálně. S velkou nulou na bodovém kontě není na úplném dně jen díky tomu, že Olomouc má horší skóre. "Je to samozřejmě špatný vstup, ale musíme se zvednout. A záleží přitom jen na nás," řekl útočník Rudolf Červený.  "Krizi a špatný vstup do soutěže už určitě všichni zažili. Je to jen o jedné výhře, jednom povedeném utkání, které může nastartovat vítěznou sérii. Ve sportu je normální, že občas vyhráváte a občas prohráváte. My teď musíme jen najít cestu k úspěchu," dodal Červený.  

Plzeň prožila v úterý výjimečný večer, ale Západočeši vědí, že výhra o deset branek pro pátek neznamená vůbec nic. "Budeme se snažit, abychom před pátečním utkáním nepodlehli uspokojení," uvedl asistent trenéra Jiří Hanzlík. "To utkání už je pryč. A my jsme dávno zpátky na zemi. V Hradci se budeme snažit urvat nějaké body," řekl útočník Dominik Kubalík. 

Hokejisté Hradce Králové
zdroj: ČTK/Vostárek Josef

Olomouc musí zlepšit všechno  

Olomouc se otřepává z nepovedeného startu sezony. Po dvou relativně vyrovnaných zápasech a těsných prohrách s Chomutovem a Vítkovicemi přišla desetigólová sprcha v Plzni. "Musíme přidat úplně ve všem, tam to bylo špatné po všech stránkách," řekl trenér Hanáků Zdeněk Venera.   

Vicemistr Liberec sice hned na začátku sezony prožil období, kdy 125 minut a 43 sekund čekal na gól, ale jakmile ho ukončil, stihl obrat z 0:2 na 3:2 proti Zlínu. "Psychika je ve sportu hodně znát, ať už u jednotlivců nebo u týmu. Může nás to hodně povzbudit do dalších zápasů," věří útočník Michal Bulíř.  

Utkání Plzeň - Olomouc
zdroj: ČTK/Chaloupka Miroslav

Chomutov krotí emoce

Chomutov si může prodloužit pobyt v čele tabulky proti Jihlavě. "Je to pecka. My ale musíme udržet emoce a vymést z hlav myšlenku, že nemůžeme prohrát. Tím by se mohlo vše otočit a najednou můžeme prohrávat jeden zápas za druhým. To bych fakt nechtěl. Je na nás starších, abychom kabinu ukočírovali," prohlásil kapitán Michal Vondrka.  

Nováček z Jihlavy si zatím připsal dva body za výhru hned v prvním kole s Mladou Boleslaví. Navzdory dalším dvěma zápasům bez bodu na Spartě a proti Třinci kladla Dukla soupeřům tuhý odpor a ukázala sílu. "Doplácíme na nevyužité přesilové hry. Na jejich zlepšení pracujeme, je to ale složité. Potřebujeme kombinace zjednodušit a hrát méně na krásu. Pokud se to podaří, tak můžeme častěji bodovat," tvrdí asistent trenéra Dukly František Zeman.  

Utkání Pardubice - Chomutov
zdroj: ČTK/Vostárek Josef

Zlín to na Kometu umí

Poprvé v novém ročníku bodovat na svém ledě chce Zlín, jenž věří, že v nadcházejícím derby naváže na úspěšnou bilanci minulé sezony, kdy pod vedením současným koučů Roberta Svobody s Martinem Hamrlíkem vyhráli oba poslední duely s Kometou se stoprocentním ziskem.  

"Bylo by to krásné, ale Kometa má nesmírně silný tým. Zůstala jí úspěšná osa se všemi oporami. Herně jsme do extraligy nevstoupili špatně, chybí nám ale lepší produktivita. Hlavně nás mrzí prohra slibně rozehraného posledního duelu v Liberci," řekl Svoboda, který už bude mít k dispozici i uzdravené útočníky Honejska s Klhůfkem. Na marodce je pouze dlouhodobě zraněný obránce Nosek.  

Obhájce titulu Brno v minulém kole nečekaně klopýtl doma (2:3) a přenechal body Mladé Boleslavi. "Prohru musíme rychle hodit za hlavu. Nejsme kapela, abychom pořád jen vyhrávali. Zlín byl vždy úporný soupeř, který má taktiku postavenou na defenzivní hře. Takže můžeme očekávat podobnou hru, s jakou proti nám uspěla Mladá Boleslav. Musíme si s ní poradit," poznamenal útočník Lukáš Nahodil. Kromě dlouhodobě zraněného Čermáka je nejistý start útočníka Tomáše Svobody.  

Utkání Liberec - Zlín
zdroj: ČTK/Petrášek Radek

Boleslav trápí koncovka

Devátá Mladá Boleslav přivítá tabulkového souseda Pardubice. Oba týmy mají do pohody zatím daleko, ale Středočechům by mohla pomoci poslední vydřená výhra na ledě mistra v Brně. "Sráží nás koncovka," připustil kouč Miloš Holaň, jenž má o soupeři z posledních duelů řadu poznatků.  

"Bruslili, napadali, byl jich plný led. V úterý vyhráli v Brně, získali možná překvapivé body, ale oni mají hráče, kteří jsou schopni rozhodnout celý zápas. Musíme si na ně dát pozor. V brance podává kvalitní výkony Brandon Maxwell. Známe ho a víme, kde má slabší místa," připomněl Holaň předchozí působen amerického gólmana na východě Čech.  

Brankář Jakub Škarek z Jihlavy v utkání proti Mladé Boleslavi
zdroj: ČTK autor: Pavlíček Luboš

Program 4. kola:

17:00, Třinec - Vítkovice

17:30, Chomutov - Jihlava, Mladá Boleslav - Pardubice, Zlín - Kometa Brno

18:00, Hradec králové - Plzeň, Olomouc – Liberec

10. říjen, Sparta - Litvínov

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články