Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Třinec si poradil s Olomoucí díky přesilovkám

Třinec - Oceláři si výhrou 5:1 pojistili první místo v extraligové tabulce. Dvěma góly a asistencí se na výhře podílel útočník Martin Adamský. Domácí třikrát udeřili v přesilových hrách a nadělili hlavnímu kouči Jiřímu Kalousovi dárek k jeho sobotním padesátinám. Olomouc po třech výhrách v řadě nebodovala.

Radost hráčů Třince v utkání s Olomoucí
zdroj: ČTK autor: Jaroslav Ožana

Favorit se proti nováčkovi dlouho nemohl dostat do provozní teploty. Hosté mu znepříjemnili život aktivní hrou, a když se přidaly třinecké nerozvážnosti v obraně, rodilo se překvapení. Rákos v 11. minutě zbytečně v rozehrávce udělal oblouček zpátky do vlastního pásma, Matai mu uzmul kotouč a přes padajícího obránce švihem z pravého křídla zavěsil.

"Věděli jsme, že Olomouc nejsou žádní nazdárci. První třetinu si na nás věřili, vletěli do nás a vedli. My jsme se jakoby rozhýbávali, dobré to z naší strany nebylo," řekl Adamský. Ještě větší trhlinu mohly dostat plány Ocelářů v 16. minutě, ale do gólové rány Houdka stihl včas vložit pravý beton Hrubec. Třinec neměl v platonickém tlaku tolik šancí jako jindy. Adamského možnost v oslabení ale mohla skončit vyrovnáním, nebýt pohotového Trvaje.

Třinec do druhé části vletěl jako jiný tým. Orsava v oslabení vypíchl puk Cibákovi a už po 33 vteřinách ze sóla Trvaje překonal střelou na lapačku. Domácí zvýšili obrátky, ještě více vysunuli forčekink a soupeř tonul ve velkých problémech, z nichž pramenily fauly. Stav ve prospěch domácích zakrátko obrátil Hrňa, který po perfektním přiklepnutí Adamského do jízdy švihem skóroval z levého křídla.

Hostující střídačka reagovala oddechovým časem, ale přibrzdit třineckou lokomotivu bylo obtížné. Další faul potrestal v přesilovce Adamský, domácí v rozpětí 272 sekund otočili skóre z 0:1 na 3:1 a Trvaj utekl na střídačku. "Něco jsem si v šatně ke hře řekli a museli jsme některé věci změnit. Zabralo to, začaly se nám dařit přesilovky. Měli jsme tam dobrý pohyb," řekl Adamský.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy utkání Třinec - Olomouc

I po gólové smršti se Olomouc znovu vzchopila. Přestože v poli pak s Třincem nehrála vůbec špatnou partii, lídr soutěže už měl vývoj pod kontrolou. Soupeři zatápěl v přesilovkách, z několika šancí byl blízko čtvrté brance Polanský, ale jeho dorážka šla o milimetry vedle.

Třinec pak opět udeřil v přesilovce, rychlou kombinaci zakončil z mezikruží Adamský a Třinec dohrával v exhibičním rytmu. Pátým gólem pohrdl ve stoprocentní šanci Trončinský, ale tři minuty před koncem to napravil Rákos a Slezané tak Kohoutům vrátili překvapivou porážku z druhé čtvrtiny základní části.

HC Oceláři Třinec - HC Olomouc 5:1 (0:1, 3:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 21. Orsava, 24. Hrňa (Adamský, Klepiš), 26. Adamský (Hrňa, Polanský), 42. Adamský (Polanský, Roth), 57. Rákos (Linhart, Klepiš) - 12. Matai. Rozhodčí: Mikula, Šír - Gebauer, Hlavatý. Vyloučení: 4:6, navíc Majeský (Olomouc) 10 minut. Využití: 3:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 5200 (vyprodáno).

Třinec: Hrubec - Roth, Klesla, Trončinský, Linhart, Galvas, M. Doudera, Matyáš - Hrňa, Matuš, Orsava - Dravecký, Polanský, Adamský - Klepiš, M. Růžička, Rákos - Chmielewski, Žejdl, Rufer. Trenéři: Kalous a Varaďa.

Olomouc: Trvaj (26. Vošvrda) - Majeský, Vyrůbalík, Houdek, Skrbek, Škůrek, Ondrušek, Rašner - Rác, Marosz, Cibák - Matai, Patera, Buc - Zuzin, Herman, Laš - Pekr, Kucharczyk, T. Rachůnek. Trenéři: Fiala a Dopita.

Jiří Kalous (Třinec): "První třetina byla naprosto vyrovnaná. Zápas se zlomil při našich přesilových hrách ve druhé třetině, kdy se nám povedlo skórovat. Od té doby jsme byli víc na puku a vytvářeli si více šancí. Myslím, že jsme pak zaslouženě dokráčeli k výhře. I přes vítězství byla ale Olomouc nepříjemný tým. Dohrává souboje, hraje takový urputný hokej a nebyl to jednoduchý zápas."

Petr Fiala (Olomouc): "Dvě třetiny jsme umožnili domácím hrát hezký hokej. Odehráli jsme to jako nováček soutěže se vším všudy. Jak v přesilových hrách, tak v oslabeních. Bereme to, že jsme prohráli s prvním, ale nejsme spokojeni s tím, jak jsme se tady prezentovali. Snad to byla jenom taková kaňka na našich posledních výkonech a v příštím týdnu se vrátíme k lepší hře."

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy