Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Třinec může rozhodnout s Pardubicemi, rozbíhá se baráž

Praha - Hokejisté Sparty a Třince si mohou ve středečních pátých zápasech čtvrtfinálových sérií play-off extraligy zajistit postup mezi nejlepší kvarteto. Nejlepší celky základní části vedou nad soky z Vítkovic a Pardubic 3:1 zápasy, na své straně budou mít navíc i výhodu domácího prostředí. Stejně daleko do semifinále mají naopak soupeři ve zbývajících dvou sériích. Obhájce titulu Plzeň přivítá za stavu 2:2 na zápasy Kometu Brno, loňský neúspěšný finalista Zlín hostí Hradec Králové. Utkání Třinec - Pardubice sledujte živě od 18:00 na programu ČT sport a našem webu.

Třinec - Zlín
zdroj: ČTK autor: Jaroslav Ožana

18:00 Třinec - Pardubice (stav série 3:1 - ČT sport)

Třinec sice prohrál úvodní zápas série, ale pak třikrát uspěl a nyní má nabito na rozhodující úder - na domácím ledě se chystá učinit poslední krok do semifinále. Tým však zůstává ve střehu. Pardubice jsou týmem, který Ocelářům v posledních čtrnácti zápasech dokázal uštědřit jediné dvě prohry. "Pardubice jsou v celé sérii velmi houževnaté, rozhodují maličkosti, jeden gól, jedna využitá šance. Nic pořád nemáme v kapse. Poslední krok je opravdu nejtěžší a Pardubice už nám ukázaly, že dokážou zahrát i na našem ledě," řekl třinecký asistent Václav Varaďa.

Pardubice vyrážely do Třince s čistou myslí. "Nemá smysl se zabývat tím, co bylo, musíme jít dál. Čeká nás další zápas. Stav série je sice nepříznivý, ale je třeba si tohle v tuto chvíli vůbec nepřipouštět," prohlásil asistent trenéra Miloš Říha mladší. "Musíme se vrátit ke hře, kterou jsme tam aplikovali v prvním utkání. To znamená dobrá obrana, využít nějakou přesilovku nebo přečíslení. Ta poslední tři utkání jsme dali málo gólů, musíme mít do útoku větší sílu a dravost. Hlavně to musíme změnit," nabádal Říha.

17:30 Plzeň - Brno (stav série 2:2)

Plzeň zatím v sérii střídá dobré chvilky se slabšími. K těm slabším patřila nula na kontě vstřelených branek v posledním utkání v Brně. "Musíme se zlepšit hlavně v útoku, protože dáváme málo gólů. Musíme být víc efektivní, musíme víc chodit do brány, víc střílet. Všichni útočníci včetně mě musí být víc hladoví, abychom dávali branky," prohlásil útočník Radek Duda. "Do obrany hrajeme dobře, gólman chytá, ale tlačí nás bota v útoku," doplnil Duda.

V posledních třech vzájemných duelech vstřelila Kometa soupeři shodně pouze jednu branku. "Po prvním prohraném zápase hokejisté Plzně změnili taktiku. Více se zaměřili na obranu a už nemáme tolik volnosti. I když jsme nějaké šance měli, tak nás protivník do střeleckého prostoru nepouští," uvedl kouč Vladimír Kýhos. Spokojený je s výtečně pracující defenzivou. "Oba domácí zápasy kluci odehráli parádně. Při hře pět na pět jsme soupeři nedali vážnější příležitost k zakončení," řekl Kýhos.

Je nám líto, video expirovalo.
Dva týmy mohou postoupit do semifinále, startuje baráž o extraligu

17:30 Zlín - Hradec Králové (stav série 2:2)

Zvýšit herní nasazení je jedním z úkolů hokejistů Zlína před středečním domácím pokračováním soubojů s Hradcem Králové. "Soupeř hrál disciplinovaně už v základní části a lépe se nyní vypořádal i s trendem play-off. Rozdíl je v dohrávání osobních soubojů. Naši techničtí hráči mají s touto taktikou problémy. Hradec působí dojmem, že má ve svém rejstříku větší herní nasazení," poznamenal asistent trenéra Juraj Jurík.

Zlín bude postrádat zraněného beka Tesaříka. Hradec Králové rázně odvrátil výhrou 5:1 hrozbu situace, které nyní čelí Vítkovice a Pardubice. A je opět na stejné startovní čáře jako berani. "Začínáme zase svým způsobem od začátku," podotkl asistent trenéra Jiří Kučera. Východočeši navíc v úvodu série odehráli ve Zlíně dva velmi povedené zápasy, z nichž vytěžili jedno vítězství. V prvním duelu padli až v prodloužení. "Pojedeme tam s tím, že musíme být trpěliví a disciplinovaní. Není důležité, jakým rozdílem skončil minulý duel, ale pozitivem určitě bylo, že se kromě první a druhé prosadily i ostatní lajny," dodal Kučera.

18:30 Sparta - Vítkovice (stav série 3:1)

Sparta až v minulém utkání připomínala suveréna, který v kvapíkovém tempu prolétl základní částí. Přes slibné vedení v sérii se však Pražané drží na pozoru. Nutí je k tomu kromě silného soupeře i bilance, kterou mají s Ostravany před vlastními diváky v průběhu této sezony. Ze čtyř vzájemných utkání se Vítkovičtí radovali ve třech případech. "I k dalším zápasům musíme přistupovat s pokorou ke kvalitám soupeře, ale samozřejmě budeme dále po hráčích chtít, aby podávali sebevědomý a zodpovědný výkon, jehož součástí je bojovnost a obětavost. Série je vyrovnaná, i ty další zápasy budou kvalitní a na ostří nože," předpověděl asistent trenéra Zdeněk Moták.

Vítkovice zatím ještě úplně nezahnaly pachuť křivdy z třetího utkání, v němž je nepřesné verdikty rozhodčích možná připravily o výhru a vedení v sérii. Tyto události by však mohly být i motivačním faktorem před pátým duelem. "Uspět můžeme jedině přístupem. Ten musí být od první minuty takový jako v těch prvních zápasech na Spartě, jedině tak můžeme být úspěšní," řekl vítkovický trenér Peter Oremus.

Baráž o extraligu nemá favoritů

Úvodním kolem začne ve středu dvanáctidílný seriál baráže o hokejovou extraligu. Stejně jako před rokem, kdy byl poprvé uplatněn nový model, ji sehrají nejhorší dva týmy extraligy, jimiž jsou Chomutov a Kladno, a dva nejlepší celky z první ligy Mladá Boleslav a Olomouc. Hledat dopředu favority na dvě postupová místa je za současné konstelace prakticky nemožné. Alespoň trochu napovědět ale mohou hned úvodní zápasy, v nichž dojde na vzájemnou konfrontaci celků z obou soutěží: Mladá Boleslav hostí Kladno, Chomutov přivítá Olomouc.

Oba nejúspěšnější prvoligisté potvrdili v play-off své postavení dvou nejvýše postavených mužstev po dlouhodobé části a s velkým přehledem zvládli i poslední série o postupová místa do baráže. Na straně nejhorších týmů extraligy by měla teoreticky být kvalita kádru a větší zkušenosti se zápasy na nejvyšší úrovni, oba se však musejí vypořádat s pošramocenou psychikou. Předsezonní cíle Rytířů i Pirátů byly určitě výše. Kladno si alespoň trochu zvedlo náladu a sebevědomí třemi výhrami v posledních pěti zápasech, ale Severočeši z posledních 31 utkání vyhráli jediné a nasbírali jen sedm bodů z 93, které byly ve hře.

17:30 Mladá Boleslav - Kladno

Mladá Boleslav vstoupí do baráže už posedmé za sebou. Na startu má oproti svým soupeřům malou výhodu - oba úvodní zápasy odehraje jako jediná v domácím prostředí. "Loni jsme byli nečekaně blízko. Mysleli jsme si, že dvacet bodů by mohlo stačit, ale bohužel nestačilo. Letos jsou očekávání možná větší, ale musíme zůstat při zemi a mít přirozený respekt. Kvalita zbývajících tří týmů v baráži je zřejmá," uvedl kouč František Výborný.

Kladno ví, že Mladá Boleslav má zkušený kádr i kvalitu. "Osa jejich hokejovosti jsou David Výborný, Broš a Toman. K tomu jsou tam dobří bruslaři, jako je Pabiška, také šikovný centr Vrbata. Jejich síla byla postavená do útoku, dá se očekávat, že hokejová kvalita tam je. Bude pro ně změna, že po roce, kdy dobývali bránící mužstva, budou muset přidat víc do obrany," řekl asistent trenéra Rytířů Josef Zajíc.


17:30 Chomutov - Olomouc

Chomutov před rokem baráž vyhrál, ale šel do ní v jiném rozpoložení ze závěru základní části. Kouč Jaroslav Beck tomu ale nepřisuzuje velkou váhu. "Baráž bude stejně těžká jako kterákoli jiná," řekl. A podobný je také jeho postoj k prvnímu utkání. "Je to jeden z dvanácti zápasů a považuji za nesmysl, když někdo říká, že by hned první utkání mělo prohrát baráž. Liberec loni první dva zápasy prohrál a dokázal se vrátit," připomněl Beck. "Pro mě je důležitý první zápas stejně jako poslední. S domácím prostředím je spojený určitý tlak, přesto jsem přesvědčený, že podpora našich fanoušků bude výhodou a pomůže nám. Udělali jsme maximum pro koncentraci na tento zápas," zdůraznil Beck.

Stejně jako Mladá Boleslav si i Olomouc vyzkoušela čtyřčlennou baráž už loni. Po slibném vstupu však uhrála z 12 zápasů pouhých šest bodů. "Budeme se v baráži chtít poprat o dvě postupová místa, protože si myslím, že letos máme mnohem větší šanci se do extraligy probojovat než v minulé sezoně," uvedl pro klubový web kapitán Jakub Bartoň. "Je to baráž. Všichni začínají od nuly a každý má pětadvacetiprocentní šanci do extraligy postoupit. V baráži už nerozhoduje to, jestli týmy hrají extraligu nebo ne, protože všichni jsme na tom v této části soutěže stejně," domnívá se Bartoň. 

Zdroj
ČTK, hcskoda.cz, hc-olomouc.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články