Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Třinec je v semifinále, od Sparty ani jednou neinkasoval

Třinec - Hokejisté Třince využili v rozhodujícím sedmém utkání čtvrtfinále play-off extraligy domácího prostředí a po výhře 5:0 nad Spartou postoupili mezi čtyři nejlepší celky. Dva body za gól a asistenci si připsal Martin Adamský, brankář Peter Hamerlík potřetí v sezoně nekapituloval a neprostupná defenziva byla základním stavebním kamenem vítězů. Pražané se ani po čtyřech letech nedostali přes čtvrtfinále, naopak Třinec si se Zlínem zahraje o postup do finále.

Radující se Třinečtí
zdroj: ČTK autor: Jaroslav Ožana

Sedmá partie byla podle očekávání ze všech nejopatrnější a i Třinec, doma navyklý na útočení, se držel zpátky. Psychologická válka o první gól přesto netrvala dlouho. Domácím k němu dopomohl kiks sparťanského brankáře Pince, který v desáté minutě po nedorozumění se Sičákem nepřikryl nahozený puk, ten mu vyklouzl před prázdnou branku a dojíždějící Růžička ho už jen lehce doklepl do sítě. Třinec, jemuž kvůli disciplinárním trestům z předešlého utkání scházely potrestané opory Polanský s Rothem, vyztužil střední pásmo a soupeř se před Hamerlíka probíjel se značnými problémy.

Sparta v závěru první části bez většího efektu promrhala dvě přesilovky v těsném sledu, zato hned v úvodu druhé třetiny přečkala oslabení tři proti pěti, při němž Zíbovu dělovku musel zlikvidovat Pinc. Postupová tajenka se začala vyjasňovat před polovinou zápasu. Poté co hostující zadák Milam inkasoval od Kloučka ránu pukem, Sparta propadla ve středním pásmu a Peterek uvolnil Květoně, který tváří v tvář prostřelil Pince podruhé.

Pražané se marně snažili prorazit soupeřův obranný val, do vyložených šancí se neprokousali. Jen Forman měl smůlu, když mu před odkrytou brankou přeskočil puk hokejku. Defenzivní ostražitost hostů naopak s ubývajícím časem zákonitě polevovala a třetí gól už znamenal citelný zásah do jejich postupových plánů. Přišel 32 vteřin před pauzou: Sparta se v závěru třetiny nechala strhnout útočením, domácí jí však vypíchli puk a Orsava po sólu od vlastní modré čáry obelstil Pince ukázkovým blafákem.

Když hostům v závěru nezabraly ani přesuny v sestavě, bylo o osudu duelu rozhodnuto. Sparťané do domácích bušili s maximálním nasazením, jenže zcela bezvýsledně. Už necelých pět minut před koncem odvolali gólmana, ale než se k něčemu dostali, ztratili ve středním pásmu puk a Adamský zpečetil postup Ocelářů čtvrtou trefou. Hosté pak do prázdné branky dostali ještě jeden gól z Varaďovy hole.

HC Oceláři Třinec - HC Sparta Praha 5:0 (1:0, 2:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 10. M. Růžička (Adamský), 29. D. Květoň (Peterek), 40. Orsava (Zagrapan), 56. Adamský (Hrabal, Rákos), 59. Varaďa (Bonk). Rozhodčí: Jeřábek, Šindler - Gebauer, Lederer. Vyloučení: 7:5. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 4722. Konečný stav série: 4:3.

Třinec: Hamerlík - Hrabal, Zíb, Ovčačík, Galvas, Lojek, Klouček - M. Růžička, Bonk, Varaďa - Klimenta, Rákos, Adamský - D. Květoň, Peterek, Ostřížek - Orsava, Zagrapan, Hrňa. Trenéři: Turek a Janků.

Sparta: Pinc - Pilař, Sičák, Krstev, Gřegořek, Phillip, Jan Hanzlík, Milam - P. Ton, J. Hlinka, Tenkrát - Hovorka, Broš, Jar. Svoboda - S. Treille, Přibyl, I. Rachůnek - Jánský, Bahenský, Forman - od 44. navíc Kočí. Trenéři: Jandač a Votruba.

Josef Turek (Třinec): "Na rozhodující utkání jsme se perfektně připravili a soustředili. Pomohl nám první gól, který nás dostal více do hry. Začali jsme pak Spartu přehrávat, přebruslovat a i kondičně jsme na tom byli lépe. Utkání jsme výborně zvládli ve hře dozadu."

Josef Jandač (Sparta): "První gól, který jsme strašně lacino dostali, byl odrazem celé série. Soupeř dával v celé sérii více takových lacinějších branek, zatímco my jsme se na góly strašně nadřeli. Ani dneska jsme netrefovali branku, tím pádem jsme neměli dorážky, nebylo to ono. Za stavu 0:1 jsme pak udělali dvě hrubé chyby, které soupeř potrestal, to rozhodlo."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články