Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Třinec drtivým úvodem zničil hradecké naděje a je krok od finále

Třetí utkání, třetí gól v první pětiminutovce a třetí výhra Třince. Oceláři mají zatím semifinále play-off extraligy s Hradcem Králové pevně ve svých rukou a už v úterý mohou doma rozhodnout o svém postupu do finále. Na jasném vítězství Slezanů 5:1 ve třetím duelu série měl znovu výrazný podíl čtvrtý útok Ocelářů. Bratři Kovařčíkové hned v úvodu vyhnali Patrika Rybára z branky a David Cienciala v závěru druhé třetiny stanovil konečné skóre a zadusil poslední naděje Východočechů na obrat. Přímý přenos čtvrtého utkání sledujte v úterý od 16:40 na ČT sport a webu ctsport.cz.

Utkání Třinec - Hradec Králové
zdroj: ČTK autor: Petr Sznapka

Náboj třetího semifinále trval jen šest minut, během kterých Třinec zašlapal ambice hostů do ledu. Domácím v nich vyšlo, na co sáhli.

Jestliže při první brance Michala Kovařčíka těžili z Rybárova nejistého vyražení puku před sebe, v páté minutě Oceláři vyšachovali hradeckou obranu a Kovařčíkův bratr Ondřej před odkrytou bránou jen nastavil čepel Douderovu pasu.

"Moc jsme chtěli utkání znovu dobře začít a to se nám povedlo dokonale. Dali jsme dva rychlé góly a to se pak hraje mnohem lépe. Hradec začal být nervózní a bylo jim asi jasné, že se jim to bude těžce obracet," prohlásil Ondřej Kovařčík.

Hradec se odhodlal mužstvo nakopnout rychlou výměnou gólmanů, ale také Pavelka už po 100 vteřinách lovil kotouč ze sítě. Třinec se znovu před brankou prosadil důrazem, ze skrumáže puk propasíroval za čáru Adamský.

Hostující kouč Sýkora si tedy už v čase 5:52 vyžádal oddechový čas, ale na faktu, že i do třetí semifinálové partie jeho tým vstoupil prachbídně, to nic nezměnilo.

"Střídání gólmanů i oddechový čas měly být impulzem pro mužstvo. První třetina bohužel rozhodla. Dvě branky padly zbytečně po nedůrazu v našem předbrankovém prostoru. To posadilo domácí mužstvo na koně," přiznal Václav Sýkora.

Za stavu 0:3 se Východočeši do zápasu logicky dostávali komplikovaně. Jednu z ojedinělých šancí nevyužil před Hrubcem Kukumberg.

Chvilkové oživení hradeckých nadějí přinesl v úvodu druhé části Cingel, který zblízka protlačil puk mezi nohy klečícího Hrubce.

"Oni se pak stáhli a velice těžko jsme se tam dostávali. Už jen čekali na nějakou tu chybičku a chodili do rychlých protiútoků," uvedl útočník hostů Tomáš Cingel.

Ale domácí se soustředili na kompaktní defenzivu ve středním pásmu a věděli, že jejich příležitosti z brejků musejí přijít, což se i dělo.

Adamský po přečíslení ranou z osy hřiště brankáře neprostřelil, zato Marcinko po méně nápadné akci poslal z levého křídla puk zápěstím nad Pavelkovu vyrážečku a srazil hradecký vzdor trefou na 4:1.

Hosté se lopotně prosazovali a neměli čím soupeře vyhodit z tempa. Tím spíš, když jednu z mála šancí ze sóla spálil Červený. Cienciala naopak v 39. minutě prokázal vysoké sebevědomí a bekhendovou kličkou zvýšil na 5:1.

"V šatně jsme se bavili, že je nesmíme nechat se chytit. Kdyby vyhráli třetinu, tak by jim to mohlo do čtvrtého zápasu pomoct. Jsme rádi, že jsme to udrželi, nedostali gól a k ničemu je vlastně nepustili," řekl Ondřej Kovařčík.

Poslední dvacetiminutovka už se pak jen dohrávala. Třinec zvítězil i v pátém domácím utkání v play-off a v úterý může na svém ledě slavit postup.

"Stále není konec. Máme dost dobrý tým na to, abychom to otočili. Ale musíme úplně jinak začít zápas," doplnil Cingel.

Oceláři Třinec - Hradec Králové 5:1 (3:0, 2:1, 0:0)

Branky a nahrávky: 3. M. Kovařčík (O. Kovařčík), 5. O. Kovařčík (M. Doudera, Polanský), 6. Adamský (Polanský), 27. Marcinko (J. Petružálek, M. Doudera), 39. Cienciala (O. Kovařčík, M. Doudera) - 22. Cingel (Džerinš, Gregorc). Rozhodčí: Hribik, Lacina - L. Kajínek, Zavřel. Vyloučení: 3:3. Bez využití. Diváci: 5200 (vyprodáno). Stav série: 3:0.

Třinec: Hrubec - Krajíček, M. Doudera, D. Musil, Roth, Linhart, Matyáš - J. Petružálek, Marcinko, Rákos - Hrňa, Roman Vlach, Dravecký - Svačina, Polanský, Adamský - O. Kovařčík, M. Kovařčík, Cienciala. Trenéři: Varaďa a M. Zadina.

Hradec: Rybár (5. J. Pavelka) - Zámorský, Gregorc, F. Pavlík, Graňák, Pláněk, Cibulskis - Smoleňák, Koukal, Červený - Jaroslav Bednář, Kukumberg, Dragoun - Köhler, Džerinš, Cingel - Vopelka, Berger, Šimánek. Trenéři: V. Sýkora, P. Hynek a T. Martinec.

Václav Varaďa (Třinec): "Pečlivě jsme se na zápas připravovali a chtěli jsme potvrdit dva podařené zápasy v Hradci. Vstup do zápasu nás posílil. Spadly nám tam góly z šancí, které jsme si vytvořili. To dalo zápasu jasný spád. I když se Hradci podařilo snížit a měl velikánskou příležitost na další snížení, tak to zlomil čtvrtý gól Marcinka. Od té doby jsme si to hlídali a byli jsme trpěliví. Vážíme si vedení 3:0 v sérii, ale potřebujeme ještě jedno vítězství."

Václav Sýkora (Hradec Králové): "Zápas jednoznačně ovlivnil začátek. V šesté minutě to bylo 0:3 a nás to poznamenalo na celý zápas. To byl tvrdý direkt a zvedali jsme se z toho těžko. Za stavu 0:2 a 1:4 jsme měli dvě šance, ale to byly asi jediné momenty, kdy jsme se ještě mohli vrátit do zápasu. Nepodařilo se nám to. Třinec si zápas v poklidu pohlídal až do konce."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články